Princ Charles i Camilla: Ljubav obilježena intrigama i prevarama dobila je sretan kraj

Piše: Lejla Bejdic

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BrXaMS_HCWE/

Charles i Camilla su se upoznali i zaljubili u svojim ranim dvadesetim godinama. U “blaženoj” romansi, u kojoj je mladi princ Charles progonio Camillu, uživali su godinu i po. No, na kraju pred oltar nije odveo Camillu već lady Dianu Spencer, s kojom je dobio i dvojicu sinova. Iako je spekulirano da su vezu održavali i dok su oboje još bili u braku, da su zajedno Charles i Camilla će priznati tek tri godine nakon Dianine pogibije. Prošle sedmice proslavili su 15 godina braka, kojem se protivila britanska javnost, ali i kraljica

 

Princ Charles od Walesa i Camilla Parker vjenčali su se 09. aprila 2005. godine, 34 godine nakon prvog susreta. Njihovu dugogodišnju veza kao prijatelja i ljubavnika  sažeo je jedan od magazina u naslovu: „Muž i žena – napokon”. Na prijemu u dvorcu Windsor, majka princa Charlesa, kraljica Elizabetha II, pred 800 gostiju nazdravila je mladencima i tom prilikom kazala da su kao par prošli mnoge prepreke, ali da je ponosna na njih, te da im želi samo najbolje.

– Moj sin je kući i sada je sa ženom koju voli – dodala je.

U ljeto 1971., Charles, tada dvadesetdvogodišnjak, prvi put je upoznao Camillu Rosemary Shand. Nekoliko je verzija njihovog upoznavanja; prema jednoj, upoznali su se na polo meču u Windsoru, a prema drugoj, koja se navodi u autoriziranoj biografiji Jonathana Dimblebyja, upoznala ih je kćerka čileanskog ambasadora u Velikoj Britaniji, Lucia Santa Cruz, koju je Charles znao još iz vremena studiranja na Cambridgeu.

TRENUTNA PRIVLAČNOST

Kada su se upoznali, odmah su se svidjeli jedno drugome. Tokom 18-mjesečnog razdoblja njihovo prijateljstvo preraslo je u ljubavnu vezu. Imali su mnogo zajedničkog, od smisla za humor, do toga da se Charlesu sviđalo što je Camilla žena koja je najviše vremena provodila u kući, prirodi i s konjima.

No, u to vrijeme Camillu niko nije povezivao s Charlesom, već Andrewom Parkerom Bowlesom, pukovnikom britanske vojske. Bio ga je glas ženskaroša, koji je u to vrijeme održavao vezu s nekoliko žena. Godine 1970., počeo je vezu s Charlesovom mlađom sestrom, princezom Anne, jer su dijelili zajednički interes za konje, ali brak između njih dvoje nije dolazio u obzir, budući da je Andrew bio rimokatolik.

Da bi došao do Camillinog srca, Charles je uložio veliki napor. Ljubavna pisma koja joj je slao, te dugi razgovori putem telefona, u kasne noćne sate, urodili su plodom. Charles je bio očaran Camillom te ju je navodno planirao i zaprositi u novembru 1972., međutim, oklijevao je da li da poduzme sljedeći korak. Ipak je shvatio da je previše nesiguran u svoje osjećaje, da bi poduzeo bilo kakav korak. Posljednji zajednički vikend proveli su na imanju Hampsire Broadlandsu, sredinom decembra 1972. Njegov praujak, Lord Mountbatten, bio je jedini član porodice kojem se Charles povjeravao o Camilli. Charles je znao da njegovi roditelji neće odobriti vezu. U tome se slagala i njegova kuma Patricia, druga grofica Mountbatten iz Burme, koja je kasnije biografu Gylesu Brandrethu kazala kako brak tada ne bi bio moguć ni pod kakvim okolnostima. Camilla je imala “historiju”, a kraljevska porodica nije željela da se o njima piše na taj način.

Kao dio svoje karijere u mornaričkoj službi, Charles se pridružio HMS Minervi sredinom januara 1973. na sedmomjesečnom putovanju Karibima. Bio je u Zapadnoj Indiji kad je primio vijest da se Camilla zaručila za Andrewa Parkera Bowlesa 15. marta. Napisao je ujaku svoje razočaranje što će „takav blažen, miran i obostrano sretan odnos“ završiti. Charlesova baka, kraljica Elizabetha i princeza Anne prisustvovale su vjenčanju Camille i Andrewa u Gardijskoj kapeli u vojarni Wellington, 04. jula 1973. Charles je žalio zbog vjenčanja, ali u London se nije vraćao, jer ne bi mogao ravnodušno gledati da se žena, koju je ne tako davno poželio zaprositi, sada udaje za drugog čovjeka.

Gradeći svoj novi život uz drugog muškarca i njihovo dvoje djece Toma i Lauru, njeno prijateljstvo s Charlesom neko vrijeme je bilo isključivo platonsko. Godine koje su uslijedile, i koje će Charles kasnije nazvati svojim “slobodnim” godinama, bile su doba kada je bio povezan s brojnim ženama, među kojima su najpoznatije bile Davina Sheffield, Amanda Knatchbull, Anna Wallace i Lady Sarah Spencer – Dianina sestra.

DRUGA AFERA

Charles je bio na Islandu kad je saznao da je IRA izvršila atentat na lorda Mountbattena u augustu 1979. Camilla je bila žena uz koju je tražio utjehu za tugu. Doista, Camilla je bila jedina osoba s kojom je mogao razgovarati o bilo čemu. Bila mu je najbolji prijatelj, srodna duša te nakon smrti njegovog praujaka i ljubavna partnerica. Ova druga afera trajala je sve do 1981. godine, kada se Charles vjenčao s Dianom. Godine 1980., vojvodstvo Cornwall (Charles, kao najstariji sin, vojvoda od Cornwalla) kupilo je kuću Highgrove, blizu Tetbury u Gloucestershireu, kao seosku kuću za princa od Walesa. Imanje je bilo udaljeno samo 11 kilometara od dvorca Bolehyde, Camillove i Andrenove kuće u Wiltshireu. Kupovina imanja bila je investicija u njegovu budućnost, jer Charles nije želio ništa drugo nego „normalan porodični život“.

Charles je prvi put primijetio Lady Dianu Spencer 1977. godine na imanju Althorp, u vlasništvu porodice Spencer. No, vezu je počeo s njenom starijom sestrom Lady Sarah, koja je okončana i prije nego što je počela. Lady Sarah i Charles skijali su u švicarskom odmaralištu Klosters, kada je Sarah odlučila ručati s dvije britanske novinarke, gdje je bez kočnice govorila o svom pijenju i borbama s anoreksijom, ali možda je najviše štete učinila kada ju je novinarka pitala o Charlesu, a onda odgovorila: “On je sjajna osoba, ali ja nisam zaljubljena u njega. I ne bih se udala za nekoga koga ne volim, pa bio on otpadnik ili kralj Engleske.“

 

ZAŠTO SE OŽENIO DIANOM?

 

Neposredno prije nego što je jedan od intervjua objavljen, Lady Sarah rekla je Charlesu da je razgovarala s novinarima. Charlesov odgovor bio je hladan i tačan: “Upravo ste učinili nešto izuzetno glupo.” Lady Sarah to tada nije shvatila, ali nehotice je omogućila da Charles počne progoniti njenu mlađu sestru Dianu. Kasnije te godine i Lady Sarah (koja je tada bila bivša djevojka Charlesa) i lady Diana primile su pozivnice za Charlesovu proslavu 30. rođendana u Buckinghamskoj palači. Na zabavi su bili i gosti Parker Bowles. Sljedećeg ljeta, 1979. godine, Filip de Pass, Dianin prijatelj, pozvao ju je na kućnu zabavu koju su mu roditelji priredili u njihovoj kući, New Grove, u blizini Petwortha, dodavši kako će princ od Walesa biti počasni gost. Tada su Charles i Diana imali prvi pravi razgovor, sjedeći svako pored svog plasta sijena na post-polo roštilju. Diana se dotakla teme sahrane lorda Mountbattena, naglasivši Charlesu da je „ona bila najtragičnije što je ikada vidjela”. Charlesovu pažnju prvo je privukla Dianina nevinost i simpatična priroda. Viđali su se stalno tokom narednih nekoliko mjeseci. Prve sedmice augusta 1980. godine Charles ju je pozvao da se pridruži njegovoj zabavi na kraljevskoj jahti „Britannia“, za utrke jedrenjaka u Cowes on the Island of Wight. Mjesec kasnije, Diana je pozvana u Balmoral, gdje je ostala sa svojom sestrom Jane (Lady Jane Fellowes), koja je bila udata za kraljicinog pomoćnika privatnog sekretara Roberta Fellowesa. Ostali gosti na zabavi bili su i Parker Bowles, te drugi prijatelji princa od Walesa. Charles je potražio Camillinov savjet dok je odmjeravao prednosti i nedostatke braka s Dianom. Na papiru je Diana imala sve prave atribute: kćerka grofa s kraljevskim vezama, a nije imala “prošlost”’ – tj. nije je bilo briga šta će se pisati u medijima.

Princ Charles je u to vrijeme stalno bio na meti novinara, koji su vršili pritisak zašto se još nije oženio, da bi njegov otac, princ Philip, uzeo stvari u svoje ruke. Sinu je poslao pismo u kojem ga je savjetovao da je vrijeme za donošenje odluke: zaprositi Dianu ili je pustiti. Charles je želio učiniti pravu stvar za svoju zemlju i svoju porodicu. Zaprosio je Dianu u dvorcu Windsor, 06. februara 1981. Prihvatila je bez oklijevanja, iako je već sumnjala da je Camilla Parker Bowles više od Charlesovog najboljeg prijatelja.

Jedan od Camillinih prijatelja rekao je biografu Gylesu Brandrethu da je Camilla “ohrabrila Charlesa da se oženi Dianom”, ali Diana je bila sumnjičava. Charles je pokušao uvjeriti Dianu da je Camilla nekad bila intimna prijateljica, ali sada, kad želi brak s njom, ona je jedina žena u njegovom životu, da nema nijedne druge. I Charles i Camilla su se pomirili s činjenicom da se njihova veza privodi kraju, međutim, ostali su bliski prijatelji, jer je Camilla ostala kamen spoticanja i povjerljiva osoba.

 

VJENČANJE STOLJEĆA

Glamuroznih vjenčanja je u Velikoj Britaniji bilo mnogo, ali nijedno nije zaslužilo titulu vjenčanja stoljeća, izuzev onog između princa Charlesa i lady Diane Spencer, održanog 29. jula 1981. u katedrali svetog Pavla. Godine 1982. rodio im se privi sin, princ William, a dvije godine kasnije i drugi, princ Harry.

Osim dvoje djece, princ Charles i Diana nisu imali mnogo zajedničkih interesa. Brak se raspadao. Camilla je bila jedna od osoba s kojom je Charles mogao razgovarati o krahu braka. Iako su oboje bili u braku, Charlesa i Camillu to nije spriječilo da nastave svoju vanbračnu avanturu, a zanimljivo je da Camilla nije prva u svojoj porodici koja je imala aferu s članom kraljevske porodice. Navodno je i njena voljena prabaka, Alice Keppel, bila poznata kao ljubavnica Charlesova čukundjeda Edwarda VII. I dok su mediji sve češće izvještavali kako je Camilla bila ta koja je u velikoj mjeri utjecala na raspad Charlesovog i Dianinog braka, Charles je uporno ponavljao  kako je gospođa Parker Bowles dobra prijateljica, te da je bio vjeran Diani sve dok se njihov brak nije raspao. Samo mjesec prije nego što će biti zvanično saopćeno kako se Diana i Charles razvode, 1992., novinari su se dokopali privatnih snimaka intimnih telefonskih razgovora između Charlesa i Camille, koji su potvrdili međusobnu privlačnost i naklonost. Može se zaključiti kako su ovim snimcima novinari učinili uslugu Camilli, jer je ekspresno nakon objave potpisala papire za razvod od supruga Andrewa s kojim je posljednje dvije godine odvojeno živjela.

Diana u intervjuu za BBC priznaje kako je imala aferu s igračem pola Jamesom Hewittom, koji ju je podučavao u jahanju, ali i otkriva sve o ljubavnoj aferi svog supruga i Camille. U intervjuu Martinu Bashiru, Diana kaže: “Bilo nas je troje u braku pa je bila gužva”. Kako bi dobio ekskluzivni intervju, Bashir je pristao pripreme i razgovor s princezom odraditi u tajnosti, da se za intervju ne bi doznalo u Buckinghamskoj palači. Charlesov brak s Dianom završen je konačno 1996., a godinu kasnije Diana je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

KONAČNO ZAJEDNO

Tri godine nakon tragične Dianine pogibije, Charles i Camilla će javno istupiti kao par. Više od 200 fotografa, novinara, turista, obožavatelja slilo se ispred hotela, kako bi ovjekovječili novu vezu. Camilla je uspjela pridobiti naklonost Charlesovih sinova, prinčeva Williama i Harryja, ali najteži zadatak ju je tek čekao, službeno upoznati kraljicu Elizabethu II., koja je dugo odbijala priznati njihovu vezu. Čak je uslovila i sina da se neće pojaviti na njegovom 50-om rođendanu ukoliko na zabavi bude prisutna Camilla.

Godine 2001., Charles i Camilla će se prvi put poljubili u javnosti na događaju  koje je organiziralo Društvo za osteoporozu, dok će četiri godine kasnije obznaniti zaruke.

Na njih se nije gledalo blagonaklono, no, Charles i Camilla nisu marili za stavove drugih, već su bračne zavjete razmijenili na civilnoj ceremoniji u vijećnici, a ne u crkvi. Kum im je bio princ William, dok je vjenčanju prisustvovao i Camillin bivši suprug sa svojom novom suprugom. Ipak, kraljica i princ Phillip nisu se pojavili na ceremoniji, ali jesu na prijemu. Više od tri desetljeća nakon što su se prvi put upoznali, Charles i Camilla konačno su zvanično postali par. Diana će zauvijek ostati omiljena britanska princeza, no, treba priznati i činjenicu da javnost mijenja mišljenje o Camilli, te ju je čak i kraljica počela prihvatati, dodijelivši joj kraljevsku počast, prozvavši je Dame Grand Cross of the Royal Victorian Order, da bi joj jednog ljeta čak bila i pratnja u tradicionalnoj vožnji kočijom. Na desetu godišnjicu braka s Charlesom već je stajala na balkonu Buckinghamske palače s cijelom kraljevskom porodicom. Bio je to prizor koji je potvrdio da je Camilla konačno prihvaćena.

Pročitajte još