Meghan Markle i princ Harry: Humanost i u doba Corone

Piše: Redakcija

 AFP

Meghan i Harry su snimile nadzorne kamere na stambenim zgradama Sierra Bonita Community Aparzmentsa, kako odjeveni vro jednostavno, u patikama i bejzbol kapama na glavi i svom potrebnom zaštitnom opremom, raznose hranu u zapadnom Hollywoodu u ime neprofitne organizacije „Project Angel Food“, koja distribuira hranu za bolesne još od 1989. godine

AFP

Mnogi su se pitali koja će biti prva aktivnost Meghan Markle i princa Harryja sada, kada više nisu stariji članovi britanske kraljevske porodice. Većina sigurno nije ni pomislila da će ih sresti na ulicama Los Angelesa kako s maskama na licima i rukavicama na rukama dijele hranu osobama koje više nisu u stanju da se brinu o sebi zbog teškog stanja izazvanog Corona virusom. Meghan i Harry su snimile nadzorne kamere na stambenim zgradama Sierra Bonita Community Aparzmentsa, kako odjeveni vro jednostavno, u patikama i bejzbol kapama na glavi i svom potrebnom zaštitnom opremom, raznose hranu u zapadnom Hollywoodu u ime neprofitne organizacije „Project Angel Food“, koja distribuira hranu za bolesne još od 1989. godine.

Pridržavanje preporuka

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B_MxIf9HAwS/

– Bili smo i više nego uzbuđeni što su Harry i Meghan odlučili raditi s našom organizacijom. Rekli su nam da su čuli da su naši vozači pretrpani dostavama, te da zato žele volontirati, kako bi se i naši vozači rasteretili – kazao je Richard Ayoub, izvršni direktor „Project Angel Fooda“ za „E Online“.

Na snimku se vidi kako se Meghan i Harry pridržavaju preporuka u vezi sa socijalnom distancom od dva metra od ljudi koje su sretali i dijelili im potrepštine.

Ova vijest nakratko je razbila sve one koje su do prije nekoliko dana objavljivane u britanskim tabloidima, ustvari, beskonačne rasprave o tome zašto su Meghan i Harry napustili Monarhiju, te zašto se Meghan nije snašla u tom svijetu.

„The New Yorker“ u svom opsežnom tekstu o temi munjevitog odlaska iz Monarhije princa Harryja i Meghan Markle, citira izjavu Camille Tominey, urednice u „Daily Telegraphu“, koja duže od 15 godina u raznim publikacijama izvještava o britanskoj kraljevskoj porodici i koja je prva, 2016. godine, objavila vijest kako se princ Harry zabavlja s američkom glumicom.

AFP

– Kad je Meghan stigla u Veliku Britaniju, bila je stvarno dobro primljena. Bilo je sreće i olakšanja što je Harry našao tako impresivnu ženu. Kao jedan od Dianinih sinova, britanskoj javnosti je uvijek bio drag, ali je bio i poznat kao momak sklon bjesomučnom uživanju. “Previše vojske, a nedovoljno princa”, opisao je to i sam Harry u jednom od svojih intervjua. U početku, kad smo pisali o njima, više smo se pitali: Kako je osvojio ovu ženu? Bila je izuzetno glamurozna, imala je mnogo toga da kaže, njena prošlost kao borca za ženska prava bila je zanimljiva. Bila je i žena koja je značila posao, te se činilo da će upravo taj kvalitet biti i njena prednost za kraljevsku porodicu – kaže Tominey i nastavlja:

– Međutim, Markle je ubrzo u Palači dobila i kritičare, koji su bili manje od novinara zaljubljeni u njene kvalitete: showbusiness sjaj, samopouzdanje i feminističke navike. Navodno, uoči vjenčanja je bila bezobrazna, „Daily Mail“ je izvijestio kako je tražila da prije ceremonije kapelu Svetog Jurja osvježe posebnim osvježivačem zraka (ove tvrdnje su mladenci odbacili). Više je u cijeloj priči bilo riječ o sukobu kultura u smislu da je Meghan došla iz svijeta slavnih, koji je vrlo brz i zahtjevan, za razliku od kraljevskog, koji je mnogo sporiji i hijerarhijski.

Kraljevski svijet

U kraljevskom svijetu sve funkcionira na način: „Šta bismo trebali učiniti sljedeće?“.  „Pa, šta smo radili prošli put?“. Markle možda nije shvatila koliko je nepisanih tradicija upravljalo institucijom kojoj se pridružila. Postoji hijerarhija osoblja koje je u Buckinghamskoj palači godinama, te godinama služi kraljici i zemlji. I, stoga, kad bi Harry i Meghan postavljali zahtjeve, bilo je malo čavrljanja ispod stuba, posebno vezanih za vojvotkinju u smislu: “Pa, stani malo, šta misliš ko si ti?“.

 AFP

Od tada do danas britanski tabloidi više nisu pustili na miru mladi par. Naročito su bili ljuti što su od njih sakrili informaciju o vremenu kad je rođen njihov sin Archie. Iako su mnogi zaključili kako je riječ o nevjerovatnoj invaziji na privatnost buduće majke samo zato što ne želi da rođenje njenog djeteta postane svjetska vijest, medijski korpus se branio tvrdnjom kako su time Harry i Meghan pokušali da ih učine nevažnim.

Richard Kay, dugogodišnji kraljevski komentator „Daily Maila“, pojašnjava prirodu odnosa između Palače i medija.

– Uvijek je postojao kompakt između štampe i kraljevstva koji su djelovali na način; oni trebaju nama, mi trebamo njima.

Sjeća se i kako je modus operandi Harryjeve majke, princeze Diane bio drugačiji, znala je pozvati televizijske kuće i urednike novina na ručak u nadi da će, ako je upoznaju, o njoj izvijestiti povoljnije.

Sjećanje na Dianu neizostavni je dio bilo kakve rasprave o princu Harryju. Prije nekoliko godina počeo je javno govoriti o tome kako je temeljito suzbio tugu zbog gubitka majke, koja je umrla kad mu je bilo dvanaest godina, u automobilskoj nesreći u Parizu, dok su je progonili paparaci. Godine 2017. Harry je dao intervju Bryonyju Gordonu, domaćinu “Ludog svijeta”, te je o temi mentalnog zdravlja, za koje se zalaže i kroz svoj humanitarni rad, priznao da je nekoliko puta bio vrlo blizu potpunog sloma, te da je krizu prevazišao uz stručnu pomoć. Sudeći prema Harryjevim izjavama koje je davao u posljednje vrijeme, čini se kako je u godinama nakon smrti majke, Meghan Markle bila jedina bliska osoba koja ga je nagovorila da ukočenu gornju usnu (što je sinonim za britansku suzdržanost) zamijeni za drhtavu donju. U dokumentarcu, koji je emitiran u julu 2017., dvadeset godina nakon Dianine smrti, Harry kaže kako je nakon majčinog pogreba plakao “možda samo jednom”.

 AFP

Sve navodi na zaključak da Markle nije Harryju pokazala samo suosjećanje za koje je bio uskraćen kad je Diana umrla; ona mu je, također, pružila priliku da joj služi kao zaštitnik kakav nije mogao biti majci.

Zato je razumljiv Harryjev očaj kada u intervjuu koji je dao tokom nedavne afričke turneje priznaje: „Izgubio sam majku, a sada gledam kako iste sile pokušavaju uništiti moju suprugu“.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti