Sandra Čolo: Upravnica mrtvačnice u Pokopu pojašnjava kako se sahranjuju umrli od Corone

Piše: Redakcija

 Nakon što primimo poziv o nastanku smrti od bolesti Covid-19, uposlenici mrtvačnice opremaju se na poseban način. Oblače jednokratna vodonepropusna odijela, koriste respiratore FFP4, vizire, gumene čizme, jednokratne rukavice te idu automobilom koji je posebno namijenjen za te slučajeve. Pri dolasku na adresu, ako je osoba preminula u kući, naši uposlenici vrše dezinfekciju njegovog lica antivirusnim sredstvom, na lice mu se potom stavlja pamučna kompresa koja je natopljena istim sredstvom

FOTO: Mevludin Kadrić

Zbog pandemije smrt je postala tema kojom se bavi cijeli svijet. Čak i oni koji o njoj nisu nikada razmišljali odjednom postaju svjesni da jedan izlazak iz kuće, i samo jedan socijalni kontakt može biti fatalan. Sandra Čolo iz Sarajeva, upravnica mrtvačnice u KJKP “POKOP“, smrti svakog dana gleda u oči.

Ne mistificira svoj posao, zna da je jako odgovoran te zahtijeva i da mu se ozbiljno pristupi. Na kraju, umiranje je sastavni dio života, kaže, neminovna je, čeka svakog i na nju treba biti spreman.

– Jako je bitno da se napravi barijera kojom ćete podijeliti privatni i poslovni život, da savjesno obavljate posao, ali da ono što ste iskusili tokom dana ne primate k srcu. Tome me je naučio moj otac, koji je dugo radio na identifikaciji umrlih, naročito u području ratnih zločina. Imao je običaj reći mi da nakon što izađem s posla, više ne treba razmišljati o umrlima, već drugim stvarima koje čine život, ali isto tako i mimo radnog vremena moram biti savjesna i na dispoziciji ukoliko je potrebno. Ovo je jako težak posao, te je potrebno da budete jaki psihički, prije svega, oprezni i susretljivi sa strankama koje dolaze, zato što su ranjivi u tim trenucima – kaže Sandra na početku razgovora za naš magazin.

Priroda posla

Predrasude su prisutne u svim sferama života, pa tako i u vezi s njenim poslom. Mnogi se, priča nam, iznenade kada čuju čime se bavi. Kada se upoznaje s drugima, ne kaže odmah na kojoj poziciji radi, već samo da je uposlena u „Pokopu“. Prijatelji se, priča nam, znaju šaliti pa joj kažu: „Evo, došla smrt po nas“. Oni skloniji crnom humoru, zovu je grobarkom.

– Ne ljutim se na njih, sve razumijem, na koncu to je moj posao – kaže nam.

Sandra je rođena 1987. godine u Sarajevu. Nakon Srednje medicinske škole završava Pravni fakultet. U firmi KJKP “POKOP“ d.o.o. zaposlena je od davne 2009. godine, gdje je prvo obavljala poslove referenta i zamjenika rukovodioca mrtvačnice, dok je danas njen upravnik.

– Ovo je jako plemenit posao, u okviru kojeg se susrećete s ljudima kada su posebno ranjivi, da im ukažete pomoć – pojašnjava nam.

Dolazi iz patrijarhalne porodice. Odrasla je uz stariju sestru i mlađeg brata.

– Mnogo smo povezani i brižni jedni prema drugima. Njegujemo porodične odnose na veoma lijep način, roditelji su penzioneri pa se bave voćarstvom i ratarstvom. Svakodnevno kao porodica uživamo obavljajući poslove u bašti, na taj način se i družimo. Veoma je bitno da se održavaju porodični odnosi, tako su nas otac i majka učili od malih nogu.

Sandrin radni dan počinje u sedam sati ujutro, nakon što preuzme smjenu od kolega koji su radili prethodne noći.

– Vršim dnevnu organizaciju poslova, u čemu mi pomaže kolega Edib Sarač, prvo se vrši kontrola pripreme sahrana za taj dan te poslije pranje, dezinfekcija radnih prostorija i ostali poslovi: dovoz, odvoz, izdavanje umrlica, administrativni poslovi. Na kraju radnog dana obilazim prostorije mrtvačnice, tj. vršim kontrolu poslova za taj dan.

Sve firme su svoj način rada prilagodile vanrednom stanju i mjerama zbog  pandemije. Budući da je njeno preduzeće među onima koji su na prvoj liniji, za novonastalu situaciju su se pripremili ranije.

– Sredinom januara počeli smo s pripremama za ovu situaciju. Nabavili  smo svu neophodnu opremu za naše uposlenike koja se sastoji od jednokratnih i višekratnih odijela, respiratora, zaštitnih naočala, vizira, rukavica, gumenih čizama, dezinfekcijskih sredstava… Sve u skladu s preporukama  Svjetske zdravstvene organizacije.

Najvažnije u ovom poslu je da se uposlenici zaštite na adekvatan način, da budu educirani o tome i da ne vlada panika. Naše preduzeće je svim uposlenicima, zavisno od poslova koje obavljaju, obezbijedilo zaštitna sredstva za rad. Konkretno u RJ“ Prosektura“ nosimo svakodnevno zaštitnu opremu, koja se sastoji od jednokratnih mantila, respiratora i rukavica. Rad sa strankama je sveden na minimum, komunikacija se izvodi putem telefona i maila. Svakodnevno se više puta vrši dezinfekcija svih prostorija u kojima boravimo kao i radne opreme. Sve ove mjere poduzimamo kako se ne bismo zarazili, jer to da se desi, trpio bi posao – govori Čolo.

U Sarajevu je do sada od posljedica Corona virusa umrlo četvero ljudi, dvojica muškaraca i dvije žene. Svi su sahranjeni osim jedne žene, čija porodica insistira na obdukciji. Posebne su i procedure preuzimanja i sahranjivanja ovih osoba.

Ostatak teksta čitajte u aktuelnom broju magazina Azra

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti