Haris Dubica iz svog doma u Švicarskoj: Postanimo bolja verzija sebe

Piše: Aldina Zaimović

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B6BCcWYhEZQ/

Živim u istoj zgradi u kojoj žive moji roditelji, brat i snaha. Tako da je to velika sreća. Mnogo se obilazimo, zajedno jedemo i provodimo vrijeme. Pozitivna strana novonastale situacije je da se baš sada ima vremena za svoje najbliže

Jedan od najplodonosnijih režisera i producenata u Regiji, Haris Dubica ovog proljeća trebao je snimati spotove od Makedonije preko Srbije do BiH, no, pandemija, a s njom i izolacija, prisilili su ga, kao i mnoge njegove kolege, da posao prolongira za pogodnije prilike. Ipak, Haris je u svom domu u Švicarskoj pronašao način kako da se posveti muzici, ali i kvalitetno provodi vrijeme sa svojom porodicom, suprugom Narcisom i njihovo dvoje djece.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B6dyjcjBHVa/

 

Rizična grupa

– S obzirom na to da sam astmatičar i da spadam u rizičnu grupu ljudi, koji bi se lakše od ostalih zarazili virusom, napravili smo određenu zalihu potrepština da ne moramo često izlaziti u kupovinu. U izolaciji se bavim videoprodukcijom, dogovorena snimanja u Sarajevu, Skoplju, Beogradu, Zagrebu kao i u Švicarskoj smo, nažalost, morali pomjeriti. Kao i svi, ostao sam u kući i samo izlazim ako eventualno nešto treba kupiti, te prošetati s djecom. Gledam da ostanem pozitivan kad je o raspoloženju riječ – govori nam Haris i otkriva čime najčešće krati dane u svom porodičnom domu.

– Budući da radim na dokumentarcu o navijačkoj grupi „BH Fanaticos“, mnogo gledam sportske dokumentarce, ali i one s drugim temama. Krojim planove za budućnost, razmišljam o tome šta mogu u svom životu poboljšati. Živim u istoj zgradi u kojoj žive moji roditelji, brat i snaha. Mnogo se obilazimo, zajedno jedemo i provodimo vrijeme. Ova situacija ima i pozitivnih strana, a jedna je da se sada ima vremena za svoje najbliže.

Izolacija je porodice zatvorila u domove, mnoga djeca, naročito ona školskog uzrasta, teško prihvataju okolnosti u kojima se ne mogu igrati u parkovima ili igraonicama. Harisova kćerka Lena Besima i sin Dino Salih posebno se raduju zajedničkim igrama s roditeljima

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B_SEHCwhqif/

– Moja djeca su još mala tako da ne primijete da je nešto vanredno. Njima je lijepo pošto smo supruga i ja stalno uz njih, igramo se i posvećujemo njima. Inače, mnogo vremena provodim na putu, poslovno, a i supruga radi kao nastavnica, tako da sada baš uživaju. Jednom dnevno izađemo s njima i odemo u šumu šetati ili na neko igralište, a online smo naručili razne igrice i zanimacije, da im ne bude dosadno. S njima igram lego, ali i žmire… – govori Haris.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-4b366BDq_/

Želja da prvi rođendan sina Dine Saliha proslave u velikom stilu, Harisu i Narcisi se nije ispunila, ali od slavlja, onog skromnijeg, nisu odustali.

Viša sila

– Uzeli smo tortu, došli su nam samo moji roditelji, brat i snaha i njihova kćerka, jer smo u istoj zgradi. Bilo mi je neobično da nisu mogli drugi najmiliji ljudi doći, naprimjer, moja sestra ili roditelji moje supruge, te kumovi, koji su već uzeli avionsku kartu, dragi prijatelji…, planirali smo veliku feštu, a to bi bila i prilika da se svi okupimo na jednom mjestu, međutim, viša sila je spriječila planove. Nadoknadit ćemo sve propušteno i proslaviti u neko bolje vrijeme. Nadam se, u Bosni ovog ljeta. U ovom periodu smo trebali biti kod supruginih roditelja u Njemačkoj, a sutra već letjeti s rodicom i njenom familijom za Istanbul.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B7TAi33B_3c/

U vrijeme izolacije Haris se koristi svim pogodnostima online komunikacije, kako bi se barem putem ekrana vidio s nekim članovima porodice.

– Najviše komuniciramo videopozivama i hvala Bogu da je to neko izmislio, ipak je lakše kada vidiš nekog dragog.

Zatvorene granice, gradovi, naselja zbog pandemije Corona virusa, uveliko su se odrazili na sve segmente života, no, postoje načini i kako se najbolje izboriti s teškim stanjima kao što je ovo. Najvažnije je sačuvati razum i duh.

– Volim izreku: „Ako nešto ne možeš promijeniti, nemoj se sekirati, jer to ne možeš promijeniti i ne vrijedi se sekirati, a ako nešto možeš promijeniti, nemoj se sekirati, jer to možeš promijeniti i ne vrijedi se sekirati“. Pozitivac sam. Čaša je kod mene uvijek napola puna, gledam da samo najbolje pouke izvlačim iz svake situacije. Treba prihvatiti situaciju i ne dozvoliti sebi da padneš. Sve će ovo proći, sada ima čovjek vremena, pa neka se posveti prvenstveno sebi. Ovo je dobro resetovanje da čovjek razmisli o sebi i šta činiti poslije ovoga, kako postati bolji i, naravno, sada se vidi šta je važno, a šta je manje važno u životu. Želim svima da zdravi izađu iz ove krize i da svi postanemo bolje verzije sebe.

Ostatak teksta čitajte u aktuelnom broju magazina AZRA

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti