Dr. Jasmina Ćorović-Kuburović, spec. interne medicine: Kako se hraniti u vrijeme pandemije?

Piše: Redakcija

TREBA HRANITI ORGANIZAM I ČULA, A NE STRAH

Hrana se ne bi trebala zloupotrijebiti u ovom periodu karantina i izolacija kao sredstvo utjehe. Često me pitaju kako da manje jedu i da ne jedu iz dosade. Moj odgovor je jednostavan, počnite pripremati hranu zajednički, uključite djecu u pripremu, pravite raznovrsnu hranu i jedite u tačno predviđenom terminu sva tri obroka, i istovremeno cjela porodica koliko je to moguće. Nakon obroka popijte topao čaj i podijelite obaveze sa svojim ukućanima, kako bi i najmanja radnja spriječila odlazak u krevet ili u sofu ispred TV-a odmah nakon unosa hrane.

Pravilna ishrana podrazumijeva dovoljan unos vlakana. Dnevna potreba za vlaknima kod odrasle osobe je približno 25 grama za žene i 38 grama za muškarce. Najviše vlakana ima u zelenom lisnatom povrću kao što su blitva, zelena salata, špinat, te kupusnjačama; kafiolu, kupusu, brokuli, prokulicama… Vlakna se nalaze i u integralnim žitaricama i orašastim plodovima. Mogu se unijeti i voćem, najviše ga ima u  bobičastom voću, jabukama, kruškama. Za izolaciju je zato jako bitno imati dovoljno povrća. Sada je period kada već imamo mnogo domaćeg povrća koje može stajati i po nekoliko dana.

U ishrani su važni i proteini. Osim onih iz mesa i jaja, veliki izvor biljnih proteina su mahunarke. U mahunarke spadaju: grah, grašak, mahune, leća, bob, rogač, kikiriki, badem… One se kombiniraju sa žitaricama da bi osigurali potrebne esencijalne aminokiseline. Bogate su i cinkom te željezom. Cink je snažan antioksidans i neophodan za očuvanje imuniteta.

Koliko su suplementi i vitamini iz apoteka efikasni u poboljšanju imuniteta?

Budući da ne možemo unijeti sve minerale i vitamine u sasvim dovoljnoj količini, svakako je dobro kupiti vitaminske suplemente. Preporučujem da se takvi preparati uzimaju isključivo u apoteci zbog sigurnosti. Sada je vrlo važno uzimati Vitamin C, po mogućnosti liposolubilni, i to u dozi od 4 do 16 grama dnevno, cink, selen, komplex B vitamina i ono što i lično koristim je Beta glukan. Ukoliko imate probleme sa snom, koristite Melatonin tablete. Izbjegavajte tablete za spavanje, jer u stanjima pojačanog stresa dodatno oslabljuju imunitet i dovode do neurednosti sna. Antibiotici se isključivo koriste na preporuku ljekara. Da vam pojednostavim, ako ga uzmete sada, recimo, na svoju ruku, onda kada vam bude trebao u terapijskom djelovanju, da vam pomogne, neće djelovati ili će djelovati drastično manje. Antibiotik nije prevencija, to je moćno oružje i ne koristite ga prije nego što vam se neprijatelj približi.

Čime dezinficirati namirnice?

U kupovinu treba ići s pamučnim cekerima koje možemo oprati na 90 stepeni, u toku kupovine ne dodiraviti lice, nos, usta ni oči. Po povratku, sve ambalaže prebrisati nekim stredstvom za dezinfekciju, dezifekcijskim maramicama ili ako to nemate, onda koristite alkoholno sirće. Svo voće i povrće prebrisati rastvorom sirćeta i vode u omjeru 1:1, lisnato povrće prati u toploj vodi temeljno. Sve plastične vrećice i kartonsku ambalažu odmah bacite.

 

Savjet stručnjaka

Nemojte vršiti pritsak sami na sebe. Nije neophodno da iz pandemije izadjete sa 20 pročitanih knjiga, tri nove vještine i dva nova strana jezika. Pokušajte shvatiti ovo vrijeme kao dar, prepustite se osjećaju novog početka, ako se brinete ne okrivljujte sebe nego prhvatite i taj osjećaj. Iz pandemije je najbitnije izaći psihički i fizički zdrav, sa očuvanim odnosima sa ljudima do kojih vam je stalo.

Pročitajte još