Marina Kikanović detaljno nam je opisala Provansu, regiju s naljepšim poljima lavande

Piše: Redakcija

Jednom mjesečno Marina Kikanović, supruga bh. košarkaškog internacionalca Elmedina Kikanovića, za “Azru” piše o najpoznatijim destinacijama koje je do sada imala priliku posjetiti. Pričajući vlastita iskustva o kulturi, modi, gastronomiji…, prenosi nam dašak luksuza, dostupan tek rijetkima. Diplomirana pravnica i magistrica energetike ovog puta nas vodi u Provansu, regiju u jugoistočnoj Francuskoj koja leži na Sredozemnom moru



Provansa je dobila je ime po tome što je bila prva rimska provincija izvan Italije. Jedno vrijeme bila je sjedište Katoličke crkve izvan Vatikana i Pape (grad Avignon). Predstavlja simbol opuštenog, jednostavnog, mediteranskog života. Posjetite je da biste uživali u vrhunskim vinima, gastronomskim delicijama juga Francuske, ali, prije svega, u nesvakidašnjim pejsažima polja lavande.

Marina Kikanović

Priroda i čovjek su skladno oblikovali ljepotu i bogatu tradiciju u Provansi. Ona je oduvijek predstavljala raj za umjetnike i upravo zbog toga su na njenom tlu nastala velika umjetnička dela Picassa, Cezannea, Van Gogha, Matissea. Polja lavande u Provansi spadaju među najpoznatija na svijetu. Jedno od najčešćih pitanja je kada je najbolje vrijeme za posjetu Provansi? Koliko god zvuči jednostavno, nije lako naći odgovor na njega. Meštani savetuju da se dolazak prilagodi području koje se posjećuje. Možete doći u rano ljeto, od početka juna pa sve do kraja augusta, vedri cvjetovi lavande počinju da se transformiraju s vremenom u najljepše purpurne boje.

Drugo pitanje koje se najčešće postavlja jeste gdje se tačno nalaze polja lavande? Čitajući brojne putopise, nailazila sam na komentare da pojedini blogeri zapravo i nisu uspjeli da posjete sama polja, već su ih ili posmatrali izdaleka ili su usput nailazili na manje plantaže… Ali, to nisu one sa slika koje smo svi očekivali, zar ne?

Podijelit ću vam po mjesecima kada i gdje je najbolje vrijeme za posjetu. U junu se preporučuje posjeta poljima lavande na višim nadmorskim visinama. Već početkom jula cijela Provansa je u cvatu. Gornja polja lavande, koja prva i procvetaju, Luberon i lavandau regiji Chateau du Bois uglavnom se beru polovinom jula. Donji Luberon (oko Lourmarina), polja lavande oko Valensole i ona u Grasseu i oko Sisterona beru se krajem jula. Postoje i polja lavande koja možete vidjeti i početkom augusta oko Banona (ukoliko planirate posjetu u augustu, potrudite se da to bude do desetog).

Iako se ljeti mogu naći brojna polja lavande uz put, koja su karakteristična po svojoj ljepoti,mirisu i boji, postoji nekoliko mjesta u Provansi koja su najbolja za posjetu kada je lavanda u cvatu. Fokusirat ćemo se se na tri glavne oblasti: Valensolsku visoravan (Valensole Plateau), visoravan Saul (Sault Plateau) i dolinu Luberona (Luberon Valley).

Brojni farmeri su s godinama ograničili ulaz na svoja polja lavandi, zbog velikog broja posjetilaca koji nisu poštovali njihove plantaže i zarad sopstvenog interesa narušavali i opstanak njihovih biznisa. Nadam se da će turisti biti savjesniji i da će u budućnosti više poštovati tuđi rad i trud, da ne bismo jednoga dana svi došli u situaciju da ova polja zaista možemo vidjeti samo na razglednicama.

Valensolska visoravan (Valensole Plateau) poznata je širom svijeta po svojim poljima lavande, ali također je dom impresivnih historijskih mjesta, zlatnih polja pšenice i suncokreta, šarmantnih provansalskih sela i dubokih tirkiznih jezera. Na drugom kraju Platou Valensole nalazi se Sainte-Croik-du-Verdon, živopisno selo koje visi na padini brda, pružajući pogled na ogromni Lac de Sainte-Croik. Osim ove visoravni, najljepša polja lavande se nalaze oko utvrđenog sela Sault (Sault Plateau), na grebenu između guste šume i doline. Prepuno historije i prelijepih malih građevina, nudi duh provansalskog sela. Možete prošetati srednjovjekovnim ulicama i ručati u nekom od restorana, kako biste doživjeli ovo mjesto. Preporučuje se tura s oficijelnim turističkim vodičima, ukoliko niste već došli s nekom grupom, kako biste mogli da osjetite potpunu čaroliju. Dolina Luberona je moje omiljeno područje Provanse. Ovdje se vatreno crveni kanjoni probijaju kroz tamnozelenu šumu, a zlatno kamenje stvara i drevne stožaste kuće i moderne vile. U suštini, to je savršeno mjesto za upoznavanje s „pravom“ Provansom. Polja lavande u dolini Luberon nisu toliko koncentrirana kao polja na platou Valensole ili Sault. Zavijajući seoskim putevima, sigurno ćete naći polje ili dva između vinograda i maslinika. Postoji nekoliko polja lavande u dolini Luberon za koja možete garantirati da će cvjetati svake godine, uključujući neka od najgledanijih u Provansi!

Najpoznatiji gradovi i šarmantna sela, osim navedenih, koje biste trebali posjetiti u oblasti Provanse su: Aix en Provence, Avignon, Grasse, Gordes, Roussillion.

Aix en Provence

Aix en Provance se nalazi na trideset kilometara od Marseillea. To je grad bogate historije i poznat kao dom jednog od najvećih slikara Paula Cezannea. Aix je nadaleko poznat po svojim čuvenim fontanama. Najpoznatija je fontana sa četiri delfina, koja datira još iz 1667. godine. Centralna avenija se naziva Cours Mirabeau, a ispunjena je kafićima i restoranima. Jedan od najpoznatijih je svakako “Deux garcons”(Dva momka), a čest gost ovog restorana je bio upravo legendarni slikar Cezanne, ali i Albert Camus, kao i Emile Zola. Sve je u znaku Paula Cezannea u ovom provansalskom gradiću, tako da možete posjetiti kuću u kojoj je rođen, gdje je stvarao, posjetite i muzej „Granet“, gdje je posebno izdvojen kutak za njegova djela. Brojne su lokalne ture koje vas vode na sva mjesta koja su bila značajna  u njegovom životu. Probajte i čuveni specijalitet Aix en Provencea bombone „Callison“ (miks kandiranog voća i mljevenog badema, dinjastog okusa). Ovaj gradić ima treću najveću kolekciju barokne arhitekture u Francuskoj, odmah nakon Pariza i Versaillesa. Svaka fontana ovdje ima svoju tajnu, a svaka kuća priča svoju priču.

„Granet“ muzej je jedan on najboljih muzeja u Francuskoj. U njemu se nalaze djela velikana poput: Cezannea, Rembrandta, Renoira, Degasa, Van Gogha, Picassa i brojnih drugih. Ovaj gradić vam nudi i odličan shopping. Dostupni su vam brojni luksuzni brendovi, ali ćete naći i one jeftinije, za svako ponešto, reklo bi se.

Avignon                

Avignon (Avinjon) je provansalski gradić pun historije i života. Place de l’ Horloge je centar grada, mjesto susreta, omeđen  kafićima i restoranima. Najpoznatija građevina u gradu je čuvena Papska palača, simbol je grada i oslikava historijsku važnost koju je Avignon imao za rimokatolički svijet. Sagradili su ju, 1300. godine, pape Benedikt XII i Clement VI. Najveća je gotička građevina u Evropi. Preporučujem posjetu Palači, koja uključuje obilazak Papinih privatnih prostorija ukrašenih čuvenim freskama. Osim toga, veoma je lijep i Most svetog Benezeta (Point Saint-Benezet) poznat još kao Pont d’Avignon. Može se vidjeti iz parkića koji je do Palače, ili možete da doplatite kartu pri posjeti Palači pa da se i prošetate njime. U blizini Avignona postoji i nekoliko mjesta koje bih voljela da vam preporučim ukoliko ste u mogućnosti da ih posjetite. Jedno od njih je prelijep zamak udaljen pola sata vožnje od grada, Chateau des Baux, koji potječe iz 10. vijeka. Za ljubitelje vina, tu je mjesto nadomak Avignona Chateaneuf du Pape. Osim brojnih vinarija, gdje imate u ponudi degustacije vina, i u malim lokalnim restoranima s gastronomskim specijalitetima, možete uživati u domaćim, visoko cijenjenim vinima. Vina koja potječu iz doline rijeke Rone, imaju zaštićeno geografsko porijeklo i zbog svog kvaliteta u svijetu  visoko rangirana. Ona nose naziv i pečat na bocama Chateaneuf du Pape (CdP).

 

Gordes

Gordes je šarmantno provansalsko selo sa populacijom od oko 2000 stanovnika i nalazi se na oko 90 kilometara od Marseillea. To je jedno od najljepših i najatraktivnijih sela u Francuskoj, koje je izuzetno živahno i krcato turistima, te s lijepim pogledom na okolicu. Čuvena pijaca u Gordesu je jedna od najvećih atrakcija i otvorena je svakog utorka u godini. Ovdje možete naći svježe lokalne proizvode: masline, sir, trave i začine, maslinovo ulje, lavande, sapun iz Marseillea… Ako se odlučite da prenoćite u Gordesu, izdvojila bih iz ponude dva izuzetna hotela: „La Bastide de Gordes Hotel“ (s kojeg se pruža izuzetan pogled) i „Hotel les Bories“, koji se nalazi na vlastitom imanju među stablima maslina, čempresa i lavande. Chateau de Gordes je izgrađen 1031. godine i jedan je od najstarijih dvoraca u Francuskoj. Ulaz u ovu monumentalnu građevinu će vas koštati sedam eura. Posjetite i manastir Notre-Dame de Senaque (Abbey Notre-Dame de Senaque) s koga se prostire lijep pogled na polja lavande.

Roussillion

Roussillion je provansalsko selo koje je bilo naseljeno još u periodu neolita, a kasnije su i Rimljani ostavili svoj trag. Roussillion je najposebnije od svih mjesta koje smo posjetili u Provansi, zbog glinenih stijena kojima je okružen. Poznato je po tome što je za vrijeme Drugog svetskog rata bilo dom Samuela Becketta, čuvenog dramaturga i romanopisca, dobitnika Nobelove nagrade za književnost  1969. godine. Eksploatacija okera (žute zemlje) i erozije uzrokovali su formiranje crveno-zlatne boje pijeska, stijena i kreirana je nevjerovatna podloga za ovo romantično selo, te pejzaži koji će vas oduševiti. Kuće u selu su uglavnom napravljene prije približno 300 godina i savršeno se uklapaju u šarm Provanse.

Grasse

Grasse je poznat kao centar francuske industrije parfema, ali ne samo to – Grasse se smatra i svjetskom prijestolnicom parfema (la capitale mondiale des parfums). Ukoliko želite da istražite historiju parfema, idite u Museé International de la Parfumerie. Ovdje je prikazan razvoj industrije parfema u posljednjih 3000 godina. U sklopu muzeja je i predivno dvorište, gdje možete da upoznate prve korake pri kreiranju parfema. Tu su i kolekcije čuvenih „Guerlain’s“, „Chanel No.5“, „Shalimar“.
Villa Fragonard, koja je dobila ime po čuvenom slikaru iz ove regije, s tri sprata i ogromnom terasom pruža predivan pogled na Cannes. U svom malom muzeju Fragonard nudi veliku kolekciju parfema, sapuna i kozmetike.


Molinard je poznat po brojnim osvojenim nagradama za najljepše mirisne note i također nudi muzej s izloženom historijom svoga rada. Galimard je najstarija od ovih  kuća parfema i datira od 1747. godine.
U ponudi je vožnja autobusom iz centra grada, nakon čega se možete upoznati s aparatima za destiliranje koji se koriste za izdvajanje esencijalnih ulja. Najbolji način da iskusite proces proizvodnje parfema jeste da sami kreirate svoj parfem, bočicu i dobijate sjajan suvenir iz prijestolnice parfema.
Najbolje vrijeme za posjetu Grasseu je ljeto, i to za vrijeme Festivala jasmina, kada je ovaj inače uspavani grad probuđen i veseo. Također, izaberite svoju omiljenu kuglu sladoleda u brojnim poslastičarnicama, a najpopularniji su okusi lavande i jasmina.
Ukoliko, ipak, posjetite Grasse u januaru ili februaru, kada narandže stižu u grad, uživajte u tradicionalnom vinu od narandže (Vin d’Orange).
Vožnjom autobusom možete stići do mjesta Mouans Sartoux, gdje se nalaze Jardins du Musee International (parkovi internacionalnog muzeja).

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti