Prof. dr. Reuf Karabeg odgovara: Ima li estetskih operacija u vrijeme Corona virusa?

Piše: Redakcija

U vrijeme vanrednog stanja u našoj državi zbog pandemije Covid-19 nismo radili operacije iz estetske hirurgije puna dva mjeseca. Uradili smo samo pacijente s povredama, karcinomima, malignim bolestima, melanomima i sumnjivim madežima. Na usluzi smo bili i savjetima, čak do psihološke podrške u ovim, za sve ljude, teškim nazvao bih ih „Corona vremenima“.

No, kao član Američkog udruženja plastičnih i estetskih hiruga (ASPS-a), predsjednik Komiteta za profesionalne standarde ICOPLASTA, najveće konfederacije nacionalnih udruženja, te predsjednik Udruženja plastičnih hiruga u BiH, kroz webinare i nadzor, učestvovao sam i u kreiranju preporuka  u hirurgiji uopće, te i u estetskoj hirurgiji.

Jeste li počeli s radom nakon ublažavanja mjera zaštite?

Nažalost, morat ćemo naučiti živjeti s Corona virusom. Sve se normalizira, pa će tako doći na red i operacije elektivne hirurgije, a tu su i operacije iz domena estetske hirurgije. Trebamo uzeti od pacijenata dobru epidemiološku anketu, testirati pacijenta koji ide na operaciju u općoj anesteziji na Corona virus prije operativnog zahvata. Moramo učiniti sve što se medicinski može da se smanji rizik i reduciraju komplikacije.Težnju za ljepotom ništa ne može zaustaviti.

Je li bilo zainteresiranih za estetske zahvate u vrijeme pandemije?

Može izgledati iznenađujuće da je mnogo poziva i upita za operativne zahvate iz estetske hirurgije. Naravno, ipak, očekivano manje u odnosu na ranije godine u ovim mjesecima, kada se dodatno želi izgledati ljepše. Takve zahtjeve smo shvatili, objasnili pacijentima i odgodili za sigurnija vremena, koja su došla ili dolaze.

Koji se zahvati najčešće rade?

Individualna percepcija estetskog problema dovodi pacijenta estetskom hirurgu. Dakle, pacijent može dobiti svaku estetsku i kozmetsku uslugu ako je zahtjev realan i opravdan. Dob i spol, želja pacijenta i kompetentnost hirurga, imaju glavnu determinantu vrste estetske operacije. Ipak, najčešće su operacije ženskih grudi, zatezanje trbuha, liposukcija, operacije nosa i klempavih ušiju. Uz filere i botoks. Bitno je da pacijent u poliklinici „Karabeg“ može dobiti svaki operativni i kozmetski zahvat koji se može dobiti i u svijetu.

 

Savjet plus

Svako ima pravo i mogućnost da bude ljepši. Dok je vijeka i dok bude svijeta, tendencija ka ljepšem izgledu je postojala i postojat će. Estetski hirurzi su tu da pomognu. Birajte onog kome vjerujete.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti