Za “Azru” piše dr. sci. Safija Malkić: Umjesto da nam djecu odgajaju drugi, odgojimo ih sami

Piše: Redakcija

Neupitna je i značajna činjenica da je svako vrijeme pravo vrijeme za govor o dobrui činjenju dobrih djela. Ali, na pitanje koje je vrijeme,ipak, najbolje za činjenje ibadeta (Uzvišenom Gospodaru ugodnih djela), za promociju univerzalnih vrijednosti i (re)afirmaciju dobra, istine, pravde, ljepote, odgovor s kojim će se saglasiti svi, glasi, da je to vrijeme blagoslovljenog mjeseca ramazana.

 

SVEVREMENSKE VRIJEDNOSTI

A ovogodišnji ramazan, koji smo dočekali s radošću i velikim ushićenjem i koji postimo u vanrednim prilikama i okolnostima, uveliko nas obavezuje da, osim izvršavanja ibadeta, naš govor usmjerimo u pravcu poziva ka oživljavanju islamskih porodičnih vrijednosti. Ove svevremenske vrijednosti pomažu nam da naš porodični život organiziramo na najbolji i najljepši način, „obojimo“ najljepšim bojama, gestama i djelima. Zbog toga, na ljestvici ukupnih, nepromjenjivih, univerzalnih vrijednosti poseban fokus trebali bismo staviti na bračne i porodične vrijednosti i (re)afirmiranjekarakteristikai specifičnostikoje baštini tradicionalnabošnjačko-muslimanskaporodica te promoviranje ljepote življenja u okrilju lijepih bosanskih običaja, sve s namjerom očuvanja i njegovanjatih osobenosti i posebnosti.Jer, prihvatanjem i poštivanjem porodičnih vrijednosti od svakog člana porodice obezbjeđujemo bazu na kojoj se grade sklad i harmonija unutar malog porodičnog kruga koji se potom prenose i šire na zajednicu i društvo.

Kad je riječ o akcentiranju bračnih iporodičnih vrijednosti,ukupna nakana našeg narativa temelji se na obavezi daposebno ukažemo na potrebu kvalitetnijeg pristupa odgoju djece i iskazivanja veće brige i pažnje roditelja prema djeci. Izuzetno je značajno da roditelji osobnim primjerom, ljubavlju i pažnjom prema djeci otvore njihova srca za svojevoljno, dobrovoljno prihvatanje vrijednosti, kako bi ih oni, kao budući njegovatelji univerzalnih porodičnih vrijednosti, znali respektirati i kako bi lakšemogli odgovoriti ulogama koje ih čekaju u budućnosti. Dakako, porodične uloge su jasne, zadaci i obaveze članova porodice također određeni, samo je do nas kako ćemo obezbijediti način da članovi porodice odgovore tim ulogama i ujedno doprinesu ugodnoj atmosferi unutar porodice.

Posljednjih nekoliko godina, u promišljanju ili analizi stanja o pitanju braka i porodice i porodičnih vrijednosti, najčešće smo slušali, konstatirali ili pak sami, shodno profesiji i/ili opredjeljenju, iznosili ocjenu našeg stanja, pa i zaključke, kao,naprimjer, da su nam porodične vrijednosti narušene, oštećene, zapljusnute različitim novim, modernim, savremenim utjecajima, da nam je analogno tome brak i porodica u krizi, potom, da nam je i svaki član porodice u krizi, ili u stanju nezadovoljstva. Posebno smo isticalida su nam djecastalno u nekom kritičnom razdoblju, pubertetu, adolescenciji, te da smo nemoćni i neefikasni o pitanju izlaska iz svih tih kriza, vanrednih ili depresivnih stanja pojedinih članova porodice teda nam je teško liječiti rezultat ili posljedicu. Shodno tome, nameće se jedan od zaključaka da se trebamo suočiti i uhvatiti ukoštac s uzrocima te da trebamo liječiti uzroke i uzročnike takvog stanja, koje možemo, trebamo i moramo liječiti zarad dobrobiti svakog člana porodice, a ramazan je prilika za efikasnu reakciju i kvalitetnu akciju!Ramazan treba biti najava ili nastavaknašeg intenzivnijeg djelovanja, jer je stanje unutar nekih naših porodica -ako ćemo biti do kraja iskreni, zabrinjavajuće, nerijetko zbog otuđenosti članova porodice i alarmantno. To nas obavezuje, posebno vjernike i vjernice,na aktivitet i na poboljšanje unutarporodičnih odnosa.

 

 NAJČEŠĆE KRIVIMO MAJKU

Prilikom analize stanja u porodici, danas, te pronalaženja „krivaca“za stanje otuđenosti, nesklada i disharmoničnih odnosa najčešće okrivljujemo roditelje, odnosno majku, potomsa sjetom i nostalgijom ističemoda je stanje u tradicionalnoj bošnjačko-muslimanskoj porodici o pitanju kohezivnosti, poštovanja, uvažavanja i razumijevanja bilo mnogo bolje i kvalitetnije prije, nego što je to danas.Jedan od razloga disfunkcionalnosti porodice koji nerijetko navodimo, usmjeravajući pažnju na suprugu/majku je izlazak žene-majke iz porodičnog kruga i ulazak u društveni krug i aktivno djelovanje u različitim segmentima društvenog života. Ona više nije i ne može, s obzirom na nove uloge, poslove i zadatke, u punom kapacitetu, cjelodnevno, cjeloživotnobiti posvećena porodici, mužu i djeci ili djeci i mužu. Kako ne bi, po oprobanom pravilu i principuodgovornost prebacivali s jednih na druge, a uz podsjećanje na obavezu i odgovornost svakog pojedinca u unapređenju ovih pitanja i procesa, napomenut ćemo da sretna, zadovoljna i raspoložena žena i majka znači jednako sretna i skladna porodica, odnosno nesretna žena je jednako raspad u porodici, odnosno zajednici. Stoga je važno referirati i aktualizirati ova pitanja, opet, ponovo i nanovo podsjećati na zajedničku odgovornost supružnika, ali i na njihove pojedinačne odgovornosti za uspješnost braka,potom odgovornost roditelja kad je riječ o odgoju djece, te posebno govor uputiti ženi – majki i suočiti je s odgovornošću koju nosi uloga majke, kao prve i najvažnije odgajateljice.

U isticanju porodičnih vrijednosti, posebno u ramazanu, trebali bismo se ostaviti pretjerivanja, estradizacije, kiča i populizmakoji su zahvatili naš narativ, te se okrenuti povratku srednjem putu, sredini i umjerenosti, kao i pozivu za boljim razumijevanjem i empatijom između članova porodice.

 

 PROFITIRATI U PORODIČNIM ODNOSIMA

Ako smo opravdanje nalazili u nedostatku vremena, iznenada i neočekivano prostor za „djelovanje“ nam je otvoren i dostupan, te se čini da nikad nismo imali više vremena i prilika za osvježenjeveza između roditelja i djece te veze među supružnicima. Nadamo se da je veliki broj onih koji su iskoristili vanredne prilike i nanovo se upoznali, (sa)slušali srcem, oslobodili se nesporazuma, neslaganja i konačno profitirali u porodičnim odnosima.Također, nadamo se da je mali broj onih koji ni u vanrednim prilikama, nisu uspjeli nadići nesuglasice i probleme te popraviti stanje i odnose u svojim porodicama. Ramazan je prilika i najbolje vrijeme da zamole Allaha, dž.š., da podari razumijevanje među njima i pomogne im u prevazilaženju konflikata i nesporazuma.

 

Ne zaboravimo na našu zajedničku obavezu da kroz kvalitetniji i iskreniji pristup ovim pitanjima, pomognemo i doprinesemo zaustavljanju erozije porodičnih vrijednosti teda ne dopustimoda nam drugi nameću svoje vrijednosti -nego da nastavimo autentično i argumentirano ukazivati i pojašnjavati stvari i pojave: umjesto antimaterinstva, hvalimo majke i glorificirajmo njihovu najplemenitiju ulogu; umjesto istospolnih brakova, promovirajmo brak između muškarca i žene na koji Allah, dž.š., spušta svoj blagoslov i uspostavlja ljubav i samilost među njima; umjesto da nam djecu odgajaju drugi, odgojimo ih sami i ostavimo im u nasljedstvo lijep odgoj kao najdragocjeniji dar; umjesto da budemo grubi i nepristupačni prema članovima svoje porodice, potrudimo se i budimo nježni i pažljivi, pokažimo im ljubav, jer naš bračni saputnik/ca i naša djeca su oni s kojima dijelimo dobro i zlo, sreću i tugu…učinimo naše porodice sretnim, a naše kućemjestom mira, spokoja, blagostanja i rahatluka!

 

Stoga, promoviranje univerzalnih porodičnih vrijednosti i njihovo njegovanje u našim porodicama jeste i ostaje naš imperativ, jer nam one znače život, opstanak, napredak i sreću. U ovom blagoslovljenom mjesecu upućujem dovu Allahu, dž.š., da nas pomogne u tom nastojanju i na tom putu!

 

Autorica je šefica Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti