Kim Jong-un: Sve žene sjevernokorejskog diktatora

Piše: Lejla Bejdic

Kim Jong-un iz Sjeverne Koreje nakon navodne teške operacije srca nastavlja zbunjivati javnost širom svijeta da li je mrtav ili živ zbog slanja svojih dvojnika na događaje na kojima bi se on trebao pojavljivati. 

Raketaš, kako ga je svojevremeno nazvao predsjednik SAD-a Donald Trump, jednako je vješt i u zbunjivanju analitičara o vrlo različitim ženama u svom životu. 

Tri ljepotice Kim Yo-jong, Ri Sol-ju, Hyon Song-wol, koje život 38-godišnjaka čine ljepšim, jesu njegova sestra, supruga i pop zvijezda u pustinjskom kraljevstvu koja je moguća Kimova ljubavnica.

AMBICIOZNA SESTRA

Posljednjih sedmica, Kimova moćna sestra, 31- godišnja Kim Yo-jong, trenutna šefica Odjela za organizaciju i usmjeravanje na Sjever, koja upravlja svim aspektima sjevernokorejskog života, bila je posebno u centru medijske pažnje. U svjetlu spekulacija da je Kim Jong-un umro, budući da se vlast u Sjevernoj Koreji nasljeđuje po muškoj lozi, a pretpostavlja se da on nema odraslih sinova, svjetski mediji Kimovu sestru vide kao moćnu nasljednicu. 

Kim Jong-un na čelu Sjeverne Koreje je već devet godina. Za to vrijeme, kako bi što čvršće držao vlast u rukama, nemilosrdno se rješavao potencijalnih rivala, čak i nekih bliskih članova porodice koje je smatrao prijetnjom.  

Njegova sestra Kim Yo-jong jedini je član porodice koji uz Jong-una ima aktivnu ulogu u vladajućoj Radničkoj partiji Koreje. Njoj je u posljednje vrijeme bilo povjereno sve više službenih poslova, a pratila je Kima i na ključnim sastancima u vrhu. Prošlog mjeseca Kim Yo-jong dala je svoju prvu službenu izjavu, nakon što je postavljena u Glavni odbor (Politbiro) vladajuće Radničke stranke. Prema pisanju svjetskih medija, ona, ipak, zna da joj je mjesto iza brata, a ne pored. 

Zanimljivost koja je mnoge ostavila u razmišljanju jeste i prošlogodišnje Kimovo proputovanje vozom. Kada se zaustavio u Kini, zadatak njegove sestre je bio da mu ugasi cigaretu. 

Kompletnu priču čitajte u aktuelnom broju magazina AZRA. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti