LjepotaTeme

Žene arapskih šeika: Istočne ljepotice koje očaravaju stilom

Iako je uvriježeno mišljenje kako su žene u arapskim zemljama samo pod burkama, da su neobrazovane i samo se bave djecom, to ipak nije tačno. Istočne ljepotice koje su u 21. stoljeću se više ne pojavljuju samo u burkama, završavaju fakultete i nevjerovatne su aktivistkinje. One očaravaju stilom ali i nevjerovatnom spoljašnjošću, pa smo zbog toga za vas omogućili da uživate u čarima nevjerovatnih žena s istoka.

Kraljica Rania

Kraljica Jordana, Rania, žena je kralja Abdulaha II i majka nasljednika prijestola, princa Huseina. Rania aktivno vodi svoj Instagram nalog, bori se za prava žena na Bliskom istoku i pristalica je ukidanja tradicionalnog stila odeće. Sama kraljica obožava Giorgio Armani odjeću, čak se i fotografiše za modne časopise.

Princeza Ammera Al-Taweel

Princeza Sudijske Arabije otvoreno zastupa reforme u svojoj zemlji, i na svom primjeru dokazuje da može da se živi onako kako srce diktira, a ne zakoni i stereotipi. Ammera je visoko obrazovanje stekla u SAD-u, vozi auto, i čak se razvela od muža. Sada je ova princeza na čelu dobrotvornog fonda „Alwaleed Philanthropies“.

Moza bint Nasser

Druga žena bivšeg emira Katra i majka novog vladara zemlje. Moza je na čelu Katarskog fonda za obrazovanje, nauku i društveni razvoj, takođe je predstavnik UNESCO-a. Zastupa razvoj slobodnih medija i mašta da pretvori Katar u konkurenta Silikonske doline. Moza je majka sedmero djece koja očarava, ne samo stilom, već i idealnom figurom.

View this post on Instagram

As a UN Messenger of Peace combating Hunger and Poverty, I am joining other @UnitedNations Messengers of Peace in supporting the appeal for a global ceasefire made by Secretary-General @antonioguterres. It is time to focus, together, on the true fight of our lives – #COVID19. We are facing a global crisis unlike any we have seen before. Meanwhile, armed conflict rages on around the world and the most vulnerable pay the highest price. We call on all of humanity to take inspiration from the acts of solidarity, cooperation and kindness shown by governments, communities and individuals everywhere. History will remember an act of collective courage بصفتي سفيرة الأمم المتحدة للسلام لمكافحة الجوع والفقر، أنضم إلى سفراء الأمم المتحدة للسلام الآخرين دعماً للنداء الذي أطلقه الأمين العام أنطونيو غوتيريش لوقف إطلاق النار في العالم. لقد آن الأوان للتركيز معاً على المعركة الحقيقية في حياتنا – لمواجهة فيروس كورونا المستجد #كوفيد_19 نحن نواجه أزمة عالمية غير مسبوقة. وفي الوقت ذاته، تحتدم النزاعات المسلحة حول العالم والفئات المستضعفة هي التي تدفع الثمن باهظاً. نناشد الإنسانية جمعاء أن تستلهم من أعمال التضامن والتعاون والإحسان بين الحكومات والمجتمعات والأفراد في كل مكان. سيتذكر التاريخ عملاً جماعياً شجاعاً.

A post shared by Haya Bint Al Hussein (@hrhprincesshaya) on

Haya bint el Husein

Sestra sadašnjeg kralja Jordana i žena šeika Dubaija, Muhameda Ibn Rašida el Maktuma. Princeza je obrazovanje stekla na Oksfordu. Haya se bavi dobrotvornim radom i izaslanik je mira UN. Bavi se konjičkim sportom. Veliku buru je digla nakon što je krajem prošle godine pobjegla od svog supruga u London gdje se na njihovom sudu bori za starateljstvo nad djecom.

Lala Salma

Supruga kralja Maroka, Muhameda IV. Ova riđokosa ljepotica je prva od žena marokanskih kraljeva koja je prestala da pokriva lice i može se pohvaliti savremenom profesijom – inženjer informacionih sistema. No, ono što javnost posebno zabrinulo jeste što se ova princeza već dugo nije pojavila u javnosti.

Dana el Khalifa

Princeza koja se bavi modom. Dana vodi blog, The Ovredressed, a i prava je Instagram zvijezda. Ona poražava svojom smjelošću i nadahnjuje hiljade devojaka iz cijelog svijeta da budu ono što jesu.

Pratite nas na društvenim mrežama