Sve se vrti oko nje: Melania torta, Melania krema, Melania čaj

Piše: Redakcija

Malo je proizvoda koje poduzetni stanovnici malog ruralnog mjesta Sevnica u Sloveniji gdje je Melania Trump provela mladost nisu izbrendirali u čast prve dame Sjedinjenih Američkih Država. Ograničena autorska prava znače da većina proizvoda samo aludira na njen identitet: vino se tako zove „Prva dama”, a papuče (koje su srebrne boje i s mekanom pufnom koja podsjeća na zečiji rep) zovu se „Bijela kuća”.

Ako se stave na stranu pravne zavrzlame gospođa Trump učinila je mnogo toga za imidž Sevnice, grada koji broji oko 5 000 stanovnika i nalazi se u šumovitoj dolini pored rijeke nekih 90 minuta autom od glavnog grada Slovenije, Ljubljane.

Jedini hotel koji se nalazi u ovom gradiću ponovo je otvoren početkom 2018. godine. Broj turista koji posjećuju grad povećan je za 15 posto u odnosu na prethodne godine, a to je svakako potpomognuto turističkim turama inspirisanim Melaniom. Broj posjetilaca rastao je tokom prethodnih godina od kada je muž gospođe Trump, mogul iz svijeta nekretnina i zvijezda reality televizije, postao jedan od glavnih kandidata za predsjedničku poziciju.

– Nakon Melanije stvari su se stvarno promijenile – potvrdio je Srećko Ocvirk, gradonačelnik grada:

– Sada imamo turiste iz cijelog svijeta.

U Kopitarni, tvornici cipela koja pravi papuče inspirisane Melanijom, radnici su pohvalili to što je gospođa Trump stavila Sloveniju na mapu svijeta.

– Mnogi ljudi su do sada mislili da se naša zemlja zove Slovačka – rekla je menadžerka za eksport Marija Balinc.

Ako istražite malo više saznat ćete da se ovaj momenat slave pomalo izlizao, čak i za ljude poput Lidije Ogorevc, lokalnog turističkog vodiča koja povremeno vodi turiste na turu oko Melanijinog rodnog grada po cijeni od oko 35 dolara po osobi.

– Da, to je Melanijino vino – rekla je gospođa Ogorevc na nedavnoj turi dok je prolazila pored boce „Prve dame” koja se prodaju u gradskom dvorcu iz 12. stoljeća.

Ovih dana gospođa Ogorevc ne krije indiferentnost prema svoj gunguli koja je nastala oko Melanije.

– Za mene, te stvari stvarno nisu bitne – tvrdi gospođa Ogorevca koju očigledno ne potresa previše kako će to zvučati na jednoj turi posvećenoj upravo Melaniji.

– Sevnica ima da pokaže mnogo toga više od ove priče – prenosi lola magazin.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti