Jordanska kraljica Ranija: Zašto još nema vlastitu krunu

Piše: Aldina Zaimović

Jordansku kraljicu Raniju Al-Abdulah obično vežu uz promociju njene zemlje, Hašemitske Kraljevine Jordan. No, ovih dana novinske stupce uglavnom zapadnih medija puni dilema o tome kako jordanska kraljica Ranija i nakon što je već dvije decenije provela na prijestolju još nema vlastitu krunu. Za razliku od britanske kraljice Elizabethe, koja je dolaskom na prijestolje naslijedila veliki broj kruna i tijara, to nije slučaj s Ranijom. Kraljica koja je često na udaru kritičara zbog reputacije modne ikone samo u rijetkim prilikama nosi tijare, a prvu je dobila 2003. godine. Luksuzni komad nakita poznat s nazivom „smaragdni bršljan“, jer izgleda poput biljke bršljana, za nju je izradila francuska luksuzna draguljarska kuća „Boucheron“.

Iako je ovo prva tijara koja je napravljena za jordansku kraljicu, mnogi još vjeruju kako ju je dobila samo na zajam. Nosila ju je samo nekoliko puta, poput onoga za državnu posjetu Švedskoj 2006. godine, ili drugi put za službeni portret. Međutim, nepoznato je zašto je kraljica morala toliko dugo čekati na svoj prvi kraljevski nakit. Nakon ovoga ista draguljarska kuća je za nju izradila još nekoliko tijara. Ipak, Ranija je i dalje jedina kraljica u svijetu koja u svom posjedu ima najmanji broj ovog luksuznog nakita.

 

Najljepša supruga

 

Inače, tokom godina kraljica je u Jordanu bila na meti kritika, najviše zbog svojih stavova. Uglavnom su je optuživali zbog ekstravagantne pojave, miješanja u državne poslove, netradicionalnog oblačenja, pojavljivanja u stranim magazinima za žene, pa čak i za korupciju. Kritike na račun kraljice povezane su s manjim protestima protiv njenog supruga, kralja Abdulaha II, koji su počeli prije više od godinu.

A, Ranijina biografija svaki put iznova impresionira. Prelijepa kraljica ima mnogo važnu misiju. Poznata je kao velika humanitarka, zagovornica obrazovanja, zdravstvene zaštite i općeg napretka svakog čovjeka u njenom kraljevstvu.

Ranija je završila studij poslovne administracije. Kako je svojom pojavom i karakterom bila iznad prosjeka, bilo je pitanje vremena kada će iskoristiti mogućnosti koje joj se nude. Ubrzo nakon studija, buduća kraljica bavila se marketingom, kad je dobila ponudu za posao u „Appleu“ i upravo ju je taj posao doveo do sadašnjeg supruga, kralja Abdullaha II. Vjenčali su se šest mjeseci nakon upoznavanja. Ranija je priznala da ju je osvojio sjajnim osmijehom i nevjerovatnom energijom.

– Za sve ove godine naučio me je da nema veće podrške od partnera i porodice. Svijet nam ponekad baca neočekivane prepreke, ali bezuslovna ljubav i podrška koju porodica pruža je ono što nas gura naprijed. Njegovo Visočanstvo je moj najvjerniji prijatelj i moj uzor. Uz njega se svakog dana osjećam blagoslovljeno i zahvalno – opisala je Ranija odnos sa suprugom, kojem je podarila četiri nasljednika, prinčeve Huseina i Hašima i princeze Iman i Salmu.

– Postizanje ravnoteže između posla i majčinstva je prilično zadovoljstvo. Roditeljstvo je posao s punim radnim vremenom. Žene u cijelom svijetu žongliraju s više uloga kao majke, supruge i profesionalke. Teško je biti svima stalno distupan – stalno balansiramo i ponovo se vraćamo u ravnotežu. Zato je moj savjet zaposlenim majka da budu ljubazne prema sebi i da svaki trenutak sa svojom djecom kvalitetno iskoriste, jer oni tako brzo odrastaju – poručila je svojevremeno kraljica.

Već na samo spominjanje kralja i kraljice, njihov život zvuči kao bajka. Ranija je pokazala da njihov posao nije sjedenje u zlatnim odajama te da ona nikako nije tradicionalna kraljica.

– Biti kraljica je posao kao i svaki drugi. To nema nikakve veze s krunama, automobilima ili dvorcima. Ja sam se obavezala da ću ljudima u Jordanu služiti kako najbolje mogu i trudim se svakog dana ispuniti tu obavezu – rekla je Ranija, koja je na prijestolje zasjela sa samo 28 godina i tako postala najmlađa kraljica na svijetu.

Kada je Abdullah preuzeo titulu, Ranija nije odmah postala kraljica, jer u Jordanu supruga čovjeka koji je vođa ne postaje i prva žena u Monarhiji. Međutim, ubrzo nakon krunisanja, Abdullah II je supruzi uputio posebno pismo u kojem ju je proglasio kraljicom Jordana. Dobro je znala šta treba raditi, što se godinama kasnije i pokazalo. Uz podršku supruga s kojim se trudi dati sve za svoju zemlju postala je omiljena plemkinja.

– Bila sam zadivljena, uplašena i ponizna. Sve što sam u tom trenutku znala bilo je da život više nikada neće biti isti. Ne postoji priručnik kako ispravno raditi kao kraljica – rekla je u jednom intervjuu.

Ne likuje nad uspjehom

Prije četiri godine osnovala je Fondaciju kraljice Ranije za edukaciju i razvoj koja se trudi da podstakne važnost obrazovanja već od najranijeg djetinjstva. Zahvaljujući njoj jordanske škole sada pohađa više djece nego ikada u historiji, a postotak onih maturanata koji upisuju fakultet popeo se sa dva na 40 posto.

Ali, ne likuje nad ovim uspjehom i kako je sama nebrojeno puta rekla, ovo mora biti tek početak koji će svakom dječaku i djevojčici omogućiti obrazovanje. Ranija, koja je od obične djevojke iz grada prije 26 godina postala počasni član kraljevske porodice, danas često putem društvenih mreža i YouTube kanala, ukazuje na društvene probleme u vezi s obrazovanjem, islamofobijom, migracijama…

– Bez obrazovanja društvo ne može napredovati ili razvijati imunitet na prijetnje. Educirati ljude i dati im alat za osnaživanje naša je najbolja ponuda za suočavanje s izazovima koji su danas pred nama. Omogućuje siromašnima da stanu na vlastite noge i hodaju bez posljedica siromaštva. Šezdeset posto stanovništva arapskog svijeta mlađe je od 25 godina. Ova statistika se često naziva „demografskim darom“, ali s četvrtinom nezaposlenih, što je više od globalnog prosjeka, ne znam koliko je to dar – rekla je kraljica jedne prilike, dodajući da je učionica postala njihova prva linija odbrane od ekstremitičke ideologije.

– Ne možete metkom ubiti ideologiju. Obrazovanje je investicija za naš narod, kako bismo ga zaštitili od eksploatacije i ugroženosti prilikom zapošljavanja – istakla je Ranija.

Na ovakav njen pristup velikog utjecaja ima činjenica da do trenutka kad je postala kraljica nije živjela život kakav bi se očekivao od jednog pripadnika kraljevske porodice. Poput mnogih palestinskih porodica, tako je i ona sa svojom morala napustiti Kuvajt 1991. godine, za vrijeme Zaljevskog rata. Smjestili su se u Ammanu, glavnom gradu Jordana.

Premoštavanje jaza između zapadnog i arapskog svijeta

Kao pripadnica kraljevske porodice nije odlučila uzeti odmak od modnih i sličnih društvenih događaja. Štaviše, nerijetko sjedi u prvim redovima i ne libi se govoriti o društvenim problemima. Jedna od glavnih tema Ranijinog rada otkad je postala kraljica 1999. godine, jeste upravo želja da se premosti jaz između Zapada i arapskog svijeta i za to koristi društvene mreže.

Vlastiti YouTube kanal je pokrenula još 2008. godine i putem njega uporno i marljivo radi na razbijanju predrasuda o muslimanima i Arapima pa tako često odgovara na komentare i pitanja o stereotipima. Na kanalu se nalaze i brojni njeni intervjui s poznatim ličnostima poput novinarke Christiane Amanpour. Više je puta istaknula kako društvene mreže treba koristiti upravo za društvenu promjenu i potaknuti pojedince da ih iskoriste kako bi se čuo njihov glas. Posvetila se i radu s mladima i promicanju obrazovanja te pokrenula brojne platforme i udruženja koja djeluju u Jordanu, ali i u svijetu. Predsjedala je humanitarnim projektima, a sarađivala i s UNICEF-om i UN-om. Pokrenula je dodjele priznanja učiteljima kao i inicijativu za kreiranje on-line obrazovnih tečajeva na arapskom jeziku. Napisala je čak četiri dječije knjige.



Kraljica ili influencerica?

Ranija je dobitnica niza nagrada, a između ostalih i one za njenu aktivnost na društvenim mrežama. Osim službenih objava, ona na Instagramu dijeli trenutke i iz svoje privatnosti s porodicom. Njen stil, način na koji se obraća publici na Instagramu i vrste fotografija ponekad čine Raniju bližom nekoj svjetskoj influencerici nego kraljici. Međutim, ona ni od te titule ne bježi pa se rado pojavljuje na summitima o korištenju modernih tehnologija. Svaku priliku koristi da bi govorila o tome da je ključan način kako se koriste društvene mreže, a više je puta pozvala arapske influencere da pripaze na društveni utjecaj koji posjeduju i kako ga usmjeravaju. Ranija je postigla ono što se od nje kao žene u zatvorenom društvu nikad nije očekivalo, ali svojim je riječima te napore najbolje opisala:

– Kad žena uspije, onda sa sobom vuče i druge. Upravo zato, kad osnažujemo žene, osnažujemo cijelo društvo.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti