Amra Vehab iz Tešnja za čitatelje „Azre“ osmislila je veganski način ishrane u trudnoći: Jedanaest godina poslije prvog poroda, ponovo sam trudna

Piše: Aldina Zaimović

Prvo tromjesečje moje veganske trudnoće popraćeno je kao i kod većine mučninama i povraćanjem. To je jedinou trudnoćišto baš ne volimo. Sve smo više svjesni da vrijeme prolazi prebrzo, ali meni je prvo tromjesečje bilo dugo kao godina, toliko da sam pomislila milion puta da li moj kalendar uopće broji dane ili je zapeo na jednom pa nikako da prebaci

 

Amra Vehab iz Tešnja, umjetnica je i majka 11-godišnje kćerkice. Budući da nije zaposlena, za sebe voli reći da je domaćica koja za život zarađuje izrađujući unikatne predmete za dekoraciju doma poput kutija za nakit, slika u bakru, oslikavanja cekera i torbi. Uz sve obaveze nađe vremena i da uživa u kuhanju i istražuje nove recepte. Već dvije godine je vegan, a na ovaj način ishrane se odlučila nakon što je za vrijeme trudnoće nakupila neželjene kilograme koje dugo nije mogla skinuti.Jedanaest godina poslije prve trudnoće Amra je ponovo u drugom stanju, ali ovoga puta sve je drugačije, sada je vegan, pa smo je zamolili da za sve naše čitatelje i čitateljke napiše svoj trudnički dnevnik.

Izbor doktora

– Prva trudnoća je kao putovanje u stranu zemlju, gdje ne znate njihov jezik, kulturu ni običaje – citat je koji sam našla na jednom portalu, a s kojim sam u potpunosti saglasna. Upravo takva mi je bila prva trudnoća prije jedanaest i po godina. Tada sam imala 20 godina, odnosno, 21 kad sam rodila kćerku. U tom dobu uopće ne osjećate nikakve promjene, jednostavno ste začarani time da ćete imati novo biće, ne znate kroz koje sve promjene prolazite, ali euforija da ćete imati u rukama svoje malo biće raste iz dana u dan. Nema kalupa, pravila, šema ili šablona po kome bi se moglo reći ili odrediti kakva je koja trudnoća.

Sada, kad imam 32 godine, jedanaest godina poslije prvog poroda, ponovo sam trudna, ali ovoga puta sve je drugačije. Ovoga puta sam vegan, starija više od 10 godina u odnosu na prvu trudnoću, ovoga puta osjećam svaku promjenu u tijelu i prvi putu životu imam problema s krvnim pritiskom. Totalno različito od moje prve trudnoće. Prvo što vam mora biti važno jeste da izaberete doktora\doktoricu, ginekologa u kojeg ćete imati potpuno povjerenje.

Svoju trudnoću kontroliram u Tešnju, u privatnoj poliklinici čije je osoblje i više nego ljubazno prema pacijentima, a moja doktorica je čudo od žene, koja me naučila da se ne brinem ni za jedan zdravstveni problem dok ne budem imala dobar razlog. Od krucijalne je važnosti imati smirenu doktoricu koja će vas voditi kroz trudnoću i sve promjene koje slijede, a da vas razumije za svaki vaš mali ili veliki trudnički „ispad“.

Korisna aplikacija

U prvoj trudnoći jela sam sve što mi je pod ruku dolazilo, sada u mojoj veganskoj trudnoći pomalo sam kao hodajuća nutricionistička enciklopedija. Ukućanima sam više dosadila. Strogo vodim računa šta mi je od vitamina i minerala potrebno da nadoknadim bebi, jer ne jedem namirnice životinjskog porijekla. Postoje mnoge divne aplikacije koje možete downloadovati na svoje pametne telefone, ja koristim aplikaciju Pregnancy by Amila i mnogo mi odgovara.

Tu je mnoštvo informacija koje vam jednostavno skreću pažnju šta i kako treba raditi, jesti, koje vitamine i minerale unositi, a sve je to lijepo razvrstano po sedmicama trudnoće. U internet moru, možete naći sve što vam je potrebno u vezi s bilo kojom namirnicom. Otkrila sam da narandže u sebi imaju sasvim dovoljno kalcija da mogu podmiriti dnevnu potrebu za kalcijem, računajući na to, jer ne unosim fermentirane mliječne proizvode. U cijeloj toj brizi o unosu vitamina i minerala, nađem podatak da vegani ne mogu imati deficit kalcija. Dakle, mogu računati na zdrav razvoj kostiju bebe, jer sam svojom ishranom priskrbila dovoljno kalcija za nas oboje. Kao dodatak prehrani koristim Natural Wealth Prenatal pilule, koje sam koristila i u prvoj trudnoći. Tu su svi vitamini i minerali koji su potrebni ženama koje planiraju trudnoću, trudnicama i dojiljama.

Prvo tromjesečje

Prvo tromjesečje moje veganske trudnoće popraćeno je kao i kod većine mučninama i povraćanjem. To je jedinou trudnoćišto baš ne volimo. Sve smo više svjesni da vrijeme prolazi prebrzo, ali meni je prvo tromjesečje bilo dugo kao godina, toliko da sam pomislila milion puta da li moj kalendar uopće broji dane ili je zapeo na jednom pa nikako da prebaci.

Ulaskom u drugo tromjesečje štošta se mijenja. Kod mene se baby bump ili baby stomak već vidio u jedanaestoj sedmici. Tada je vrijeme da se promijeni odjeća i umjesto neudobnih cipela s visokom potpeticom od desetak centimetara, više nosim patike i ravne cipele. Farmerice, hlače raznih krojeva, suknje i uske haljine, zamijenila sam trudničkim udobnim hlačama, širokim haljinama i udobnim helankama i tunikama. Divim se trudnicama koje dugo vremena mogu oblačiti netrudničku odjeću, ja nisam te sreće.

Sada, dok sam i dalje u drugom tromjesečju, mogu intenzivnije prakticirati yogu, uživati u toj smirenoj energiji, a moja beba uživa sa mnom. Kad god se nasmijem, provrti se u stomaku, ali je najaktivniji dok slušamo Richarda Calydermana “Ballade pour Adeline”. Njega kože je izuzetno bitna, jer sam ovoga puta imala problema sa suhom kožom. Spas je stigao u prirodnoj kozmetici „Bellen“, za koju mi je rekla moja divna komšinica.

Njega kože

Poslala mi je link na Instagramu, putem kojeg sam naručila „Choco butter“ za njegu suhe kože i strija i isto takvo „Choco ulje“. Nakon nanošenja tog buttera i ulja koža je izuzetno mekana, a miriše na čokoladu, pa kome se ne bi sviđalo. Svako nanošenje tih preparata pretvara vrijeme proslije tuširanja u nezaboravni čoko spa osjećaj uz koji zavolite sebe, svoju kožu i svaku promjenu koju donosi trudnoća, što je veoma bitno. Najbolje od svega, to je VEGAN kozmetika koja nije testirana na životinjama.

Često me pitaju: „Jedeš li sad meso?“,„Zamiriše li ti meso?“ ili„Jesi počela jesti meso?“. Na svako od tih pitanja odgovor je “Ne”. I zaista je tako. Jedina čudna kombinacijau vezis hranom što mi je zamirisala, a mogu vam reći da je super, jeste salata s jagodama, breskvama i brokulom. Dakle, brokulu skuhajte sedam do deset minuta, ohladite pod mlazom hladne vode i dodajte jagodama i breskvama, a zatim lijepo zalijte agavinim sirupom. Zaista je ukusno, a i zdravo.

Trudnički selfie

Uvijek su mi bile simpatične trudnice koje prave razne selfije pred ogledalom, jer jedino tada mogu da “uhvate” u kadar i sebe i stomak. Smarati nekoga da vas stalno slika je ravno ubistvu, jer tad trudnica nije „ispala“ na slici kako je zamislila i nakon stotinu pokušaja serasplakala, jer izgleda debelo. Tada imate problem tješenja uznemirene trudnice, koja više ni sama ne zna zašto plače.

Zato su mi slatki trudnički selfiji pred ogledalo, i da… imam ih mnogo, iz svake trudničke sedmice makar po dva, ali ne smaram drage ljude po društvenim mrežama, nego samo ukućane uživo i bliske prijatelje, jer im chatove zatrpam. Kako god da okrenete, šta god da uradite, sve u trudnoći je bitno i tako treba. U ovoj trudnoći sam naučila jednu trudničku mudrost, koje se striktno držim jer sam već u toj „otežavajućoj“ situaciji, a to je: „Ako je nešto ispalo na pod, suđeno mu je da ostane tu.“

Pročitajte još