Sve žene prvog čovjeka Amerike: Uprkos prevarama, samo je Melania ostala uz Trumpa

Piše: Aldina Zaimović

AFP

Dok se Amerikom širi talas antirasističkih demonstracija često praćenih i nasiljem, u žiži svjetske javnosi je predsjednik SAD Donald Trump, ali osim turbulentnog političkog djelovanja javnost i dalje intrigiraju detalji iz njegovog ništa manje burnog privatnog života. Prije nego što je postao američki predsjednik, Donald Trump bio je najpoznatiji i najintrigantniji američki milioner. Iako je i ranije pokazivao interes za bavljenje politikom, prema njegovoj kandidaturi mnogi su bili skeptični zbog kontroverzne platforme o imigraciji i nevjerovatnog stila, ali i zbog njegove prošlosti. No, dogodilo se ono što je nekad smatrano nemogućim. Donald Tramp je predsednik Sjedinjenih Američkih Država od 2016. godine, a trenutno hrli i ka drugom mandatu. Hoće li ga osvojiti, znat će se nakon ovogodišnjih novembarskih američkih predsjedničkih izbora.

Donald je četvrto dijete njujorškog tajkuna, koji se bavio nekretninama, Fredericka Freda Trumpa i Mary Anne MacLeod Trump. Osim što je rođen u bogatoj porodici, od njega se očekivalo da niže poslove u očevoj firmi. Kada je napunio 13 godina, često je pravio nestašluke, pa su ga poslali u vojnu školu. Na Univerzitetu Penssylvania, pohađao je fakultet Wharton, a nakon što je njegov brat Fred odlučio postati pilot, Donald je dobio priliku da naslijedi očev posao. Fred Tramp mlađi umro je u 43. godini od alkoholizma, a taj je događaj naveo njegovog brata da cijelog života izbjegava alkohol i cigarete.

U ranijim intervjuima, sadašnji predsjednik SAD-a kazao je kako je ušao u posao s nekretninama uz pomoć “male” pozajmice od milion američkih dolara od svog oca, prije nego što je postao dio porodične firme. Pomogao je upravljanje dugačkim spiskom stambenih projekata u različitim naseljima u New Yorku i 1971. godine preuzeo kontrolu nad kompanijom, koja je preimenovana u Trump Organization. Otac mu je umro 1999. godine.

– Moj otac je bio moja inspiracija – često je govorio.

Donald Trump promijenio je težište porodičnog biznisa sa stambenih jedinica u Brooklynu i Queensu na šljašteće projekte na Manhattanu, poput renoviranja hotela “Commodore”, koji je nakon preuređivanja dobio i novi naziv “Grand Hyatt”, te podizanjem 68 spratova visokog “Trump Towera” na Petoj aveniji, najčuvenije Trumpove zgrade. Uslijedila je gradnja i ostalih nekretnina koje nose slavno ime. Trump je izgradio i carstvo u show biznisu. Posjedovao je licence za izbor za Miss svijeta, Miss SAD-a i Mlada Miss SAD-a, od 1996. do 2015. godine. Debitovao je u reality programu NBC televizije 2003. godine, u kome su se učesnici nadmetali za posao u menadžmentu u Trumpovoj kompaniji. Bio je domaćin 14 sezona show programa, a u finansijskom izveštaju tvrdio je da je za to bio plaćen 213 miliona američkih dolara.

Autor je nekoliko knjiga, a poseduje i robnu marku koja obuhvata sve – od kravata do flaširane vode. Prema pisanju magazina „Forbes“, njegovo bogatstvo iznosi 3,7 milijardi američkih dolara, iako sam Trump insistira da poseduje 10 milijardi dolara.

No, osim njegovog bogatstva, vječita tema medija su i sve Trumpove žene.

Ivana Zelničkova

Ženio se tri puta. Prva žena, češka manekenka i sportistkinja Ivana Zelničkova govorila je kako ju je Donald osvojio šarmom, inteligencijom i svojom nepresušnom energijom. Vjenčali su se 1977., te navodno imali poprilično dobar brak, jer je Ivana znala biti “strpljiva i poslušna, kao prava žena”, što je često znao reći i sam Donald. Ivana je prije upoznavanja Donalda bila u braku koji je potrajao svega dvije godine, a lijepa je Čehinja gradila svoju karijeru modela. Bračni par Trump ubrzo postaje jedan od najpoznatijih i najeksponiranijih parova u njujorškom otmjenom društvu, a Donald je Ivani pružio važnu ulogu u razvoju vlastitog poslovnog imperija, pa je u jednoj anketi 1990. godine Ivana proglašena “hotelijerkom godine” u SAD-u. Bili su neizbježan tandem društvene scene sa životnim stilom ljudi koji mnogo rade i zarađuju, a to mnogo i pokazuju. Sa svoje troje djece, dva sina i kćerkom, Donaldom Jr., Ivankom i Ericom, bili su idealna američka porodica. Skladna i uspješna. Uprkos naizgled idiličnom braku, počele su se širiti glasine o sve češćim Donaldovim prevarama, a naročito o nečemu što se iz običnog provoda pretvorilo u vezu. Kada je krajem 1990. godine otkriveno kako održava vanbračnu vezu s glumicom, slatkom plavom Marlom Maples iz gradića Daltona na američkom jugu, američki tabloidi su poludjeli za ovom ljubavnom sapunicom. U žiži su se našli američki milioner, njegova supruga i misica iz Georgije. Ivana i Donald razveli su se 1990. godine. Brakorazvodna parnica često se provlačila po tabloidima koji su pisali i o optužbama da je Tramp zlostavljao Ivanu, iako je ona kasnije demantirala te priče. Brakorazvodnu parnicu okončali su sudskom nagodbom 1992. godine. Donald je Ivani isplatio 25 miliona dolara, više nego što je trebala dobiti prema predbračnom ugovoru.

Marla Mapes

Ljubavni trokut između Donalda, Ivane i Marle dugo je intrigirao američku javnost i baš svi su željeli znati koja će plavuša na kraju pobijediti u borbi za srce kontraverznog milionera. Njegova veza s Marlom Maples zakomplicirala je porodične odnose Trumpovih. Ivana i Donald bili su na božićnom odmoru u Aspenu, gdje se pojavila i Marla. Mediji su poludjeli za pričom o sukobu supruge i ljubavnice, a verzija šta se tada dogodilo bilo je bezbroj. No, malo ko bi povjerovao da se Marla u Aspenu našla sasvim slučajno. Dvije žene su se, naravno, srele i to u istim skijaškim odjelima koje im je kupio Donald, pa je došlo do velike svađe, a prema nekima, nije sve završilo na riječima nego je došlo i do fizičkog obračuna. Marlu su svi gledali kao razaračicu skladnog braka, no, ipak je došlo do vjenčanja u decembru 1993. godine sa Marlom, dva i po mjeseca nakon rođenja kćeri Tiffany. Brak nije dugo trajao. Razišli su se 1997. godine.

Kada je Donald Trump počeo avanturu s atraktivnom Marlom Maples, postojalo je “kodno ime” za ljepoticu kojim su se služili njegovi tajnici dogovarajući susrete i razgovore. Viđali su se na skrovitim mjestima, a 26 godina mlađa ljepotica moćnom poslovnom čovjeku unijela je u život dodatni adrenalin. Razvod je, ipak, donio probleme, jer je i Trumpovo carstvo bilo ugroženo, a Marla je već bila umorna od skrivanja na stražnjem sjedištu limuzina. Pet su godina bili u braku iz kojeg je četvrto Trumpovo dijete, Tiffany Ariana. Već je tada Trump želio ovladati i svijetom misica, a Marla je bila bijesna kada je flertovao s mladim takmičarkama. Vrijeme je Marli dokazalo istinitost stare poslovice da je jednom varalica, uvijek varalica. Par se razveo 1999., kada je Marla odselila u Kaliforniju i sama odgajala kćerku, dok je Donald plaćao školovanje i izdržavanje kćeri. Marla je 2013. godine priznala u Oprah show da, zapravo, nikad i nije prestala voljeti Donalda. Prije nekoliko godina u američkim medijima izašle su informacije prema kojima je Donald zažalio što je Ivanu ostavio radi Marle te da to s Marlom nije bila prava ljubav već samo čista požuda.

Carla Bruni

Nabrajati sve ljepotice s kojima je Donald Trump dovođen u vezu bio bi zaista krajnje nezahvalan posao. Ipak, priča o ljubavnim jadima Donalda Trumpa nije prestala ni nakon razvoda od Marle i navodne kratke avanture s Carlom Bruni. Sadašnja supruga Nicolasa Sarkozyja još je jedan dokaz kako Trump preferira strane ljepotice. Afera s Italijankom dogodila se još kad je ona bila mladi model te kada je, navodno, imala svojevrstan “kompleks tate”, pa je često povezivana sa starijim muškarcima. Zbog Donalda je, navodno, ostavila Micka Jaggera. Afera između nje i Donalda pukla je nakon što je Carla poprilično agresivno zahtijevala da on ostavi Marlu zbog nje. No ovakve navode Carla je energično demantirala riječima: “Trump je očito luđak, to je krajnje neistinito”.

https://www.instagram.com/p/CAXyUHJJ_gB/

Kara Young

Malo je poznato da se sadašnji američki predsjednik Donald Tramp na početku svoje veze s Melanijom paralelno viđao s još jednom poznatom djevojkom i, štaviše, želio je oženiti. Nakon dugo vremena, tačnije 1997. godine, pošlo mu je za rukom da osvoji manekenku Karu Young, američku glumicu, poduzetnicu i model, koja je predstavljala nekoliko kozmetičkih kompanija, a tri puta se pojavila na naslovnici „Voguea“ i njemačkog izdanja„Playboya“. Par je proveo dvije godine u sretnoj vezi, a dugo je pisano da je ona jedina, iako je bio s mnogima, koju je Donald želio da oženi nakon razvoda od Marle Mapes. Njihova ljubavna priča navodno je bila itekako ozbiljna, ali je Kara odbijala da se obaveže i pristane na nešto više, jer je imala sina iz prethodnog braka. Ipak, ono što ovu ljubav čini još interesantnijom jeste to što se odvijala paralelno s početkom Trampove veze sa slovenskom manekenkom Melanijom Knavs. Naime, Donald je ljepoticu jugoslavenskog porijekla upoznao 1998. godine, a s njom se, navodno, viđao dok je još bio s Karom. Tako su dvije ljepotice postale velike rivalke. Prije dvije godine, u knjizi „Bijela kuća Tramp: Mijenjajući pravila igre” opisan je jedan incident iz privatnog života današnjeg predsednika SAD-a u kojem su glavne zvijezde upravo Melania i Kara. Naime, Melania je jednom prilikom na putu ka Donaldovom stanu u čuvenoj Trumpovoj zgradi u New Yorku vidjela kako iz nje izlazi upravo Kara, koja je tada bila bivša djevojka njenog dragog. Melania je, navodno, toliko pobjesnila da je odmah raskinula s Trumpom. No, Donald je bio impresioniran Melanijim karakterom, pa se potrudio da izgladi stvari te su se pomirili sedam dana kasnije. Prije izvjesnog vremena u medijima se pojavila priča da, iako Donald nikad nije bio primjer vjernog supruga, Kara je bila jedina koju je Melania doživljavala kao prijetnju. Ipak, Donaldu i Kari su se putevi razišli, pa se ona još dva puta vjenčala, dok je on uplovio u mirnu luku s Melanijom, kojoj se 2005. godine zakleo na vječnu ljubav.

Melania Trump

Kako se sadašnji prvi čovjek Amerike često znao hvaliti svojim seksualnim aferama, stekao je imidž ženskaroša, a očito je sve to prihvatila njegova sadašnja supruga, Slovenka Melania Trump. Od trenutka kada je postala prva dama, Melania je pod budnim okom medija, javnosti i modnih kritičara. Sviđao se nekome njen životni saputnik ili ne, činjenica je da je ona ultimativna ikona stila 21. stoljeća i da Misster Dolar, kako zovu aktuelnog američkog predsednika, ne izlazi ni iz Bijele, ni iz bilo koje kuće bez svoje zgodne supruge. U januaru ove godine Donald i Melania proslavili su 15 godina braka, u inat svima koji su vjerovali da su spoj nespojivog i da neće dugo opstati. U jednom intervjuu, na pitanje kako su se upoznali, Trump je odgovorio da je trebalo da završi s drugom ženom. Bilo je to 1998. godine, u jednom klubu u New Yorku u kome je organizirana zabava poslije revije na “Sedmici mode“. Opčinjen mladom Slovenkom, koja se na početku emigrantskog života s one strane Atlantika bavila manekenstvom, zamolio ju je da mu da broj telefona. Pošto je odbila, on je njoj dao sve svoje brojeve, nadajući se da će bar jedan okrenuti. I jeste, ali poslije sedam dana. Izašli su na večeru, a dvije i po decenije stariji Donald začuđujuće brzo uspio je da je šarmira. Kako je poslije priznala, svidjeli su joj se njegova inteligencija i elan. Nisu žurili ni sa zarukama, a Trumpu je trebalo više od pet godina da je zaprosi. To je učinio uz malu pomoć zaručničkog prstena vrijednog dva miliona dolara, što je za njega prava sitnica. Venčali su se 22. januara 2005., a multimilijarder nije štedio na ekstravagantnoj ceremoniji, održanoj u Palm Beachu na Floridi. Sve je pucalo od luksuza. Melania je nosila venčanicu koju je specijalno za nju kreirao John Galliano, tadašnji kreativni direktor kuće “Dior”. Raskošna haljina s dugim velom koštala je nevjerovatnih sto hiljada dolara, te zajedno sa zanosnom Slovenkom završila na naslovnoj strani magazina ”Vogue”. Kada je, ne tako davno, urednica Anna Wintour rekla da se aktuelna prva dama nikad neće naći na naslovnoj strani dok je ona na čelu “modne Biblije”, Melania ju je indirektno podsjetila da je “već bila tamo”. Ovaj brak Donaldu nije prvi, ali ubjedljivo najduže traje. S Melanijom ima sina Barona Vilijama, rođenog u martu 2006. godine. Melania je imala kao i prva Trumpova žena dugu historiju da bi postala građanka SAD-a. Sada će biti prva koja je rođena izvan Amerike, a nalazi se na poziciji prve dame ove zemlje.

 

 

Žene o kojima je govoreno

Gabriella Sabatini

Ova slavna i lijepa teniserka navodno je bila u seks aferi s Donaldom dok je još bio u braku s Ivanom i u preljubničkom odnosu s Marlom. No, šta je za uspješnog biznismena poput njega bavljenje trima stvarima odjednom?

View this post on Instagram

Anna Nicole Smith in 1995 💙

A post shared by The Legendary Anna Nicole (@annanicolesmith_) on

Anna Nicole

Sljedeća u nizu Donaldovih osvajanja bila je mlada manekenka Vicky Smith, koja je brzo promijenila ime u Anna Nicole te je postala uspješan Playboy model, ali je ostavila Donalda kako bi se udala za starog naftnog tajkuna.

https://www.instagram.com/p/CBLaw-ppuTd/

Stormy Daniels

Brojni su navodi kako se Donaldu svidjela zvijezda filmove za odrasle, Stormy Daniels, a njihova je veza trajala svega mjesec. Svi znaju za Donaldovu slabost prema misicama, a upravo je to pokazao i na primjeru Rowanne Brewer. Njihova je veza bila službena i trajala je mjesecima, a ona je kasnije u medijima govorila samo najljepše stvari o njemu.

https://www.instagram.com/p/CATaQtEjLeK/

Jackie Siegel

Jackie Siegel, jedna od rijetkih žena s kojom je Donald bio a da je blizu njegovih godina. Nekadašnja manekenka i američka posvuduša nije mu dugo bila zanimljiva. Brojne su i priče o njegovim osvajanjima, poput onog princeze Diane i drugih popularnih žena, no za sada su te priče ostale samo na razini glasina, jer ih niti jedna strana nije potvrdila.

 

Virginijke za Donalda

Prije tri godine milion Amerikanki izašlo je na ulice, demonstrirajući protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa. Većinom su to bile liberalne žene koje je uznemirilo što je predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton izgubila u onome što su mnogi smatrali “sigurnom pobjedom”. Ipak, više od gubitka Hillary Clinton, bile su uznemirene pobjedom Donalda Trumpa. Nakon niza seksističkih izjava tokom kampanje, žene su strahovale kako će budući američki predsjednik ukinuti ženska prava kao što su pravo na pobačaj, pravo na kontracepciju, te pravo na porodiljni dopust. Neke od njih strahovale su kako bi Donald Trump mogao temeljito promijeniti način na koji se američka nacija odnosi prema polovni svoje populacije. No, postoje i one žene koje su odlučile da podrže sadašnjeg američkog predsjednika. Alice Butler-Short je prije šest godina osnovala žensko udruženje koje nema nikakve veze s feminizmom.

– Mnoge žene koje se nazivaju feministicama za mene su premalo ženstvene. Volim muškarce koji nose moje teške stvari i mogu promijeniti sijalicu – kaže Alice.

Udruženje čija je predsjednica zove se “Žene Virginije za Donalda Trumpa”. Alice samu sebe vidi kao dio pokreta koji bi Sjedinjene Države trebao spasiti od propasti, tako što je Trumpu pomogla da useli u Bijelu kuću. Virginia je jedna od saveznih država koje su posebno važne za ishod izbora.

Pročitajte još