Maja, Brankica, Danina, Zorana i Tatjana: Najljepše beogradske glumice su rođene Sarajke

Piše: Redakcija

U glavnom gradu BiH Brankica je rođena 8. augusta 1990., Tatjana 26. marta 1972., Maja 2. februara 1990., Danina 9. novembra 1986., a Zorana 12. februara 1981.

 

Piše: Zoran Jakšić

 

Igrom sudbine, uglavnom zbog ratnih dešavanja devedesetih godina prošloga stoljeća, Bosanci i Hercegovci rasuli su se širom svijeta. Mnogo je i onih koji su se obreli u susjednim zemljama i njihovim glavnim gradovima poput Beograda. Zahvaljujući upravo njima danas objavljujemo priču o rođenim Sarajkama koje su postale beogradske glumice. Osim što su poznate, kotiraju i među najljepšima. One su Maja Šipovac, Brankica Sebastijanović, Danina Jeftić, Zorana Bečić-Đorđević i Tatjana Žerajić – Gavrilović. Sve su priznate filmske, pozorišne i televizijske glumice. Od ovih top-pet dama za koje mnogi kažu da spadaju među najangažiranije glumice u Beogradu, jedino se Tatjana Žerajić-Gavrilović i prije dolaska u taj grad bavila glumom. Ostale su po završetku glumačkih akademija svoje prve korake napravile na beogradskoj sceni što život znači.

Talentirane, svestrane, mlade i atraktivne

Brankica Sebastijanović, pozorišna, filmska i televizijska glumica, rođena je 8. avgusta 1990. godine u Sarajevu. U Staroj Pazovi je završila srednju školu, a išla je i u školu glume pozorišta „Dadov“. Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Vladimira Jeftovića, odnosno docenta Srđana Karanovića, dipomirala je s predstavom „Art“. I nakon diplomiranja igrala je u ovoj pozorišnoj predstavi. Značajne uloge ostvarila je u pozorištu, u komadima: „Ne oklevaj, improvizuj“ i „Šta je sobar video“. Brankica, za koju kažu da je jedna od najljepših glumica ovih prostora, posebno je zapažena u TV serijama.

Ljubitelji malih ekrana mogli su je videti u TV seriji „Sinđelići“ (igra Evu), koja je prikazivana u pet sezona, a rađena je po uzoru na špansku seriju „Seranovi“. Imala je i glavnu ulogu u filmu „Kad ljubav zakasni“ (uloga Ljiljana, 2014). Glumila je Zonu Zamfirovu s kolegom Milanom Vasićem u TV seriji i filmu „Vrati se, Zone“ (2017), zatim TV serijama „Samac u braku“ (Ljiljana, 2014), „Urgentni centar“ (Mirka Obradović, 2018). U kratkom filmu „Na granici“ imala je ulogu Marije, a trenutno je ljubitelji serija mogu vidjeti i kao Klaru u TV adaptaciji stripa „Švindleri“. Na 49. filmskim susretima u Nišu nagrađena je  za najbolju glimicu-debitantkinju.

Maja Šipovac, rođena 2. februara 1990. godine u Sarajevu, jedna je od  predvodnica mlade garde. Ova talentirana, svestrana TV, pozorišna i filmska glumica u Beogradu je završila klasu glume 2009. na Akademiji lijepih umetnosti (ALU). Poslije ispitne predstave  na ALU „Gospodin Puntila i njegov sluga Mati“ autora Bertola Brehta u režiji Andreja Šepetkovskog, koja je održana u Narodnom pozorištu na sceni „Raša Plaović“,  Maja je ostvarila niz značajnih televizijskih i filmskih uloga, a brojne su i one u hit TV i filmskim serijama. Tako u „Santa Marija dela salute“ igra Branku Savić, najbolju drugaricu Lenke Dunđerski (igrala je Tamara Aleksić), uz glumce Vojina Ćetkovića, Dejana Lutkića, Nebojšu Dugalića, Nelu Mihajlović, Aleksandra Berčeka…

Imala je i zapaženu ulogu u TV seriji „Ubice mog oca“ u kojoj su igrali također poznati glumci  Vuk Kostić, Katarina Radivojević, Nina Janković, Tihomir Stanić… Posebno je ponosna jer je nastupila u ovoj seriji uz Nebojšu Glogovca. Maja je igrala i u TV seriji „Zvezdara“ s Goricom Popović, Branislavom Lečićem, Vesnom Čipčić,  Gordanom Bjelica… Ostvarila je zavidnu ulogu i u sarajevskoj humorističkoj hit TV seriji „Dobro došli u Orijent Ekspres“ koju je režirao Jasmin Duraković, igrajući uz popularna imena poput Emira Hadžihafizbegovića, Mirvada Kurića, Vanese Glođo, Saše Petrovića, Harisa Burine, Tatjane Šojić…

Ova mlada i atraktivna glumica posebno poštovanje ima prema kumu, estradnoj zvijezdi Halidu Bešliću, s kojim je stalno u kontaktu. Maja je glumila i u Halidovom hit-spotu „Ja bez tebe ne mogu da živim“, koji se i danas često emitira na TV stanicama u državama eks-Jugoslavije.

Maja

Lud, zbunjen, normalan

Glumica Danina Jeftić rođena je u Sarajevu 9. novembra 1986. godine. Tokom rata odselila je u Australiju, gdje se najprije bavila sportom, igrala rukomet u jednom australijskom timu. Nastupala je čak za reprezentaciju Australije u mlađim kategorijama. Kasnije je doselila u Beograd. Pošto je od malih nogu pokazivala dar za glumu, da bi ostvarila svoje ambicije počela je nastupati amaterski u malim pozorišnim predstavama. Konačno, želja joj se ispunila i u Beogradu je upisala i uspješno završila  Fakultet dramskih umjetnosti.

Prvu veću ulogu na televiziji Danina je dobila u seriji „Pare ili život“ (2008., igra Maju). Zatim dolazi prvi film i TV serija u kojima glumi, a to je „Montevideo, Bog te video!” (2010.,  igra Rosu, zaljubljenu u Tirketa). Poslije njene debitanske uloge u ovoj TV seriji još uspješniju ulogu ostvarila je u TV seriji  „Na putu za Montevideo“ (2013. ponovo glumi Rosu). Danina je, igrajući Rosu, jednu skromu i odmjerenu djevojku, koja radi za šankom u kafani u TV seriji „Montevideo, Bog te video“, odmah skrenula pažnju režisera Dragana Bjelogrlića, ne samo zbog svog lijepog i atraktivnog izgleda, već i zbog odlične glume. Mnogi filmski i televizijski kritičari su joj predviđali sjajnu karijeru, što je ona potvrdila igrajući u novim projektima, „Budva na pjenu od mora“ (Hana), „Igra sudbine“ (2020., Klaudija). Daninina odlična uloga u TV seriji „Na putu za Montevideo“ nije ostala nezapažena i uslijedile su mnoge pohvale,  pa je tako s Milošem Bikovićem, 2013. godine na 48. festivalu glumačkih susreta u Nišu,  dobila prestižnu nagradu „Glumački par godine“ .

Filmska i televizijska glumica Zorana Bečić-Đorđević rođena je u Sarajevu 12. februara 1981. godine. Zorana je kćerka poznatog sarajevskog glumca pokojnog Zorana Bečića (Čačak, 1939. – Sarajevo, 2006.), koji je za četrdeset godina umjetničkog rada u gradu na Miljacki ostvario niz zapaženih TV i filmskih uloga („Karađoz“, „Gluvi barut“, „Valter brani Sarajevo“, „Aleksa Šantić“, „Viza za budućnost“ …).

Zorana

Pošto nije primljena na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu, okušala je sreću u Beogradu i uspjela. Završila je Faklutet dramskih umjetnosti. Ova veoma tražena glumica, osim nastupa u pozorištu, često glumi i u TV  serijama i na filmu. Među najpoznatijim ulogama joj je u filmu „Mala noćna muzika“ , kao i ona gdje je glumila Sofiju u veoma popularnoj TV seriji „Jagodići“, koja se često reprizira. Zoranina umjetnička karijera počela je ulogom Teodore u filmu „Klasa 2002“, rađen u režiji i po scenariju Balše Đoga. Dalje slijede: „Dobre namere“, „M(j)ešoviti brak“ (uloga Nataše), „Laku noć, deco“, „Šta mi spremaš“, Dangube“ (novinarka), „Potera za sreć(k)om“ (Ljilja),  „Idealne veze“, „Ne skreći sa staze“ (Deda Mrazica), „Ritam života“. Tu su i veoma popularne  TV serije „Zauvek mlad“ (Vera), „Moj rođak sa sela“ (Tatjana), „Lud, zbunjen, normalan“ (Šejla), „Žene sa Dedinja“, (Milica), „Jagodići“ (Sofija), „Zvezdara“ (Violeta) …

Zanimljivo da  je TV serija „Lud, zbunjen, normalan“ i dalje veoma popularna u Srbiji i da je prikazivana i još prikazuje na nekoliko televizija.

Glumica Tatjana Žerajić-Gavrilović rođena je u  Sarajevu 26. marta 1972. Bila je stipendist Narodnog pozorišta u Mostaru, a prva profesionalna uloga bila joj je u predstavi „Dom Bernarde Albe“ F. G. Lorke. Od 1992. Tatjana je istovremeno glumila u Narodnom pozorištu u Subotici (tri i po godine) i KPGT (kazalište, pozorište, gledališće, teatar), kojim je rukovodio jedan od najvećih jugoslavenskih avangardnih režisera Ljubiša Ristić. U KPGT je nastupala  više od trinaest godina i ostvarila niz značajnih uloga.  Igrala je Lejdi Anu u „Ričardu Trećem“, Helenu u „San letnje noći“,  Taliju u „Proljeća  Ivana Galeba“, Pesnika u “Pesnik na brodu Galeb“, a posebno je upamćena po ulozi Gospođice u istoimenom komadu „Gospođica“, rađenom prema djelu Ive Andrića.

Tatjana

I na filmu je Tatjana imala velike uspjehe. Kao studentica debitirala je 1991. godine u filmu „Bračna putovanja“ (igrala je Svetlanu, uz Batu Živojinovića, Vicka Ruića, Špelu Rozin, Stevu Žigona, Jasnu Beri, Ljiljanu Đurić) poznatog sarajevskog režisera Ratka Orozovića, zatim,  1997. u „Tango je tužna misao, koja se pleše“, „Raskršće“, „Važno je da si tu“ (Lidija),  u ostvarenju „Who the fuck iz Miloš Branković“  (2008. Ćelava pevačica).

Svestrana Tatjana se ogledala i kao voditeljica. Bila je prezenter na TV Pink BiH i vodila zabavne emisije „Made in BiH“, „Tajni agent Izi“, „Jedna bajka“, festivale: Regionalni festival u Zenici, Radijski festival u Sarajevu, Festival narodne muzike Ilidža, World Oriental Musi Festival… Svoju svestranost Tatjana je ispoljila na mnogim poljima, a danas kreativnost pored glume pokazuje i kao marketing menadžer, uspješno vodeći poslove u firmi svoga muža.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti