Bio joj je jedini muškarac, a prevario ju je još na medenom mjesecu

Piše: Redakcija

Foto: Instagram

Princ Philip jučer je proslavio 99. rođendan, upravo onako kako je i želio, bez velike medijske pompe i spektakla kakve mrzi. Kako stoji na službenom profilu kraljevske porodice na Instagramu, princ je veliki dan proslavio u društvu supruge, britanske i kraljice svog života, 94-godišnje Elizabethe II. u dvorcu Windsor u kojem se nalazi kraljevska rezidencija.

Princ Filip rođen je 10. juna 1921. na otoku Krfu kao peto dijete, ali jedini sin, grčkog princa Andreja i princeze Alise od Battenberga. Kada je njegov stric Konstantin I. morao abdicirati s grčkog prijestolja, Filip je s porodicom došao u Britaniju. Elizabetu je upoznao dok su još bili djeca, na jednom vjenčanju 1934. godine. Kraljica je tada imala svega 8 godina.

Ono njihovo pričekalo je do 1947. godine kada je Elizabeta napunila 21 godinu, pa je tako kraljevski par prošle godine proslavio čak 72. godišnjicu braka koji nije uvijek bio besprijekoran.

Naime, Philip je bio poprilično živahan, tvrde upućeniji izvori, misli se na uskakanje u krevet s drugim ženama i za vrijeme medenog mjesca, što je palača sve vješto zataškala. Ipak, brak s kraljicom preživio je sve nedaće, a prije nego se oženio, princ se morao odreći pravoslavlja te prava na grčko prijestolje.

Budući da su se vjenčali nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata, osim prinčeve majke, niko od članova njegove porodice njemačkog porijekla nije smio doći na kraljevski pir.

– Glavna lekcija koju sam naučio s vremenom jest da je tolerancija glavni sastojak sretnog braka. Možda nije ključna stvar kada stvari idu dobro, no kada zagusti definitivno je značajna – otkrio je princ tajnu dugog braka za njihovu 50. godišnjicu. Philip je poznat po ‘zabavnim’ izjavama, no one su često graničile s dobrim ukusom, a mnogi su ih povezivali i s njegovom glupošću.

Među njima je i vojvodina primjedba nakon Elizabethine krunidbe prije 60 godina, kada je suprugu upitao odakle joj taj šešir, pritom misleći na krunu. No to je bio tek prvi u nizu bisera koje je znao izvaljivati.

– Ako ostaneš ovdje još neko vrijeme, vratit ćeš se kući s kosim očima – poručio je jednom britanskom studentu 1986. godine tokom posjete Kini, a drugom koji je pretrčao Papuu Novu Gvineju čestitao je “što ga tamo nisu uspjeli pojesti”.

“Gluhi ste? Ako stojite blizu zvučnika, nije ni čudo da ste gluhi”, glasila je rečenica koju je rekao skupini gluhe djece koja su stajala pored benda koji je svirao karipsku muziku 2000. godine. “Kako uspijevate lokalce maknuti od alkohola dovoljno dugo da polože test?”, uputio je pitanje škotskom instruktoru vožnje 1995. godine.

Ženu u invalidskim kolicima i s psom vodičem, 2002. je pitao zna li da se danas jedu i psi, a jednom je prilikom 14-godišnjem astronautu poručio da je predebeo da leti u svemir. “Ako ima četiri noge i nije stolica, ako ima dva krila i leti, a nije avion, i ako pliva, a nije podmornica, Kinezi će ga pojesti”, ispalio je na sastanku za očuvanje prirode 1986. godine, a poslovnom čovjeku Atulu Patelu na prijemu za 400 utjecajnih britanskih Indijaca u Buckinghamskoj palači 2009. godine poručio je “kako ovdje ima puno njegove rodbine”.

https://www.instagram.com/p/641kPsmSY2/

“U Londonu su problem turisti. Uzrokuju užasne gužve. Kad bi samo uspjeli zaustaviti turizam, prestale bi i gužve.” “Mladi ljudi su kao što su uvijek i bili. Neuki”, izjavio je, pazite sad, na 50. godišnjici nagrade koja nosi njegovo ime kojom se nagrađuju najuspješniji mladi Britanci.

“Da li još uvijek bacate strelice jedni na druge”, šokirao je vođu aboridžina Williama Brina u Queenslandu 2002. godine, a javno je ismijavao glas pjevača Toma Jonesa i “ružni automobil” Eltona Johna.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti