Violeta Burja bavi se energetskom medicinom i želi doći iz Texasa u Sarajevo

Piše: Mirela Kukan

Za rad na sebi, prije svega, potrebna je hrabrost, kaže Burja, koja na neobičan način pokušava pomoći ljudima da pronađu dublji uzrok emocionalnih ili fizičkih problema

 

Piše: Mirela Kukan

 

Slovenka Violeta Burja, rođena je u Ljubljani 1968. godine, gdje je živjela sve do 2011. Za sebe kaže da je intuitivni energetski healer (iscjelitelj) čija osnovna misija se zasniva na pomoći onima koji su izgubljeni u svom traganju za srećom, mirom, zdravljem i blagostanjem. S mužem, također Slovencem, već odavno živi u San Antoniju, u Texasu. Napustila je dugogodišnju karijeru u korporativnom svijetu, koja je nije ispunjavala, te odabrala potpuno drugi životni poziv. Posljednjih 30 godina nadograđivala je svoje znanje s područja metafizike i drevnih znanja, učila i prakticirala različite alternativne iscjeljivačke tehnike, od refleksologije, Usuija do Kundalini Reikija, kristalne terapije, angelske terapije itd.

Posjeta Sarajevu

Njene seanse koje provodi širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, kako kaže u razgovoru za „Azru“, imaju cilj pomoći ljudima da pronađu dublji uzrok emocionalnih ili fizičkih problema.

– Sve bolesti i problemi na fizičkom nivou rezultiraju kao posljedica blokada na dubljim, energetskim poljima našeg tijela. Energetski rad ne podliježe fizičkim zakonima, pa vrijeme i prostor za moj rad s pacijentima ne igraju nikakvu ulogu. Prije prve seanse, koja traje dva sata, neophodno mi je samo ime i fotografija klijenta. Ne postavljam pitanja i preferiram da ništa ne znam o njemu, jer sve informacije koje su mi potrebne razotkrivam dok radimo seansu. U prvom dijelu seanse radimo energetsko skeniranje energije klijenta i čišćenje blokada, a u drugom slijede konsultacije, tačnije, prenosim klijentima sve informacije koje sam saznala, te otkrivam uzrok i dajem savjet kako naprijed – pojašnjava Violeta, koja svoj rad predstavlja i putem internetske stranice, ali i na svom Instagram profilu.

Namjerava ove godine posjetiti i Sarajevo, u kojem odavno nije bila, a tokom ljeta će boraviti u Hrvatskoj i Sloveniji, kako bi promovirala i knjigu koju trenutno završava.

– Već od malih nogu osjećala sam potrebu da pomognem ljudima oko sebe, a imam veoma razvijenu empatiju i mogu osjetiti energiju i emocije drugih ljudi, njihova razmišljanja, uvjerenja i osjećaje, vidjeti povezanost između ljudskog ponašanja, odluka i posljedica, odnosno veću sliku svega što me okružuje. Nakon što sam prošla veliku emocionalnu traumu u ranim dvadesetim, iz koje sam mnogo naučila o sebi i životu, sve više sam vremena počela posvećivati duhovnom razvoju i sistematičkom

proučavanju tehnika s kojima bih mogla pomoći drugima na putu do boljeg i sretnijeg života. Zamislite da vam život prolazi 500 kilometara na sat dok gradite karijeru i imate blizance, a posao vas ne ispunjava. Nakon svih problema i stresa koji se počeo gomilati saznala sam da moram na operaciju zbog tvorbe na prsima. To je bio veliki „wake-up call“, alarm da se krećem u pogrešnom smjeru i da je vrijeme da krenem drugim putem. Odlučila sam poslušati svoje srce i upotrijebiti svoje stečeno znanje, sposobnosti i darove, ne samo da oslobodim i razvijam sebe nego i da pomognem drugima koji su izgubljeni u svom traganju za srećom, mirom, zdravljem i blagostanjem – priča nam Violeta o počecima svoje odluke da se bavi ovim neobičnim poslom.

Otvoriti oči

Kaže da joj je najteže bilo naučiti vjerovati u sebe onda kada to drugi nisu, osloboditi se potrebe potvrđivanja od drugih i prihvatiti sebe kao dragocjeni unikat koji postoji tu i sad.

– Da bismo išli naprijed, moramo imati otvorene oči, što znači da moramo primijetiti da se vrtimo u krug. Trebamo slušati svoje osjećaje i postati svjesni da nešto nije uredu, da nismo zadovoljni i da želimo promjenu. Veliki broj ljudi živi po nekoj inerciji i uopšte ne shvaćaju da im se stvari ponavljaju, jer su ili previše okupirani drugim stvarima u životu ili misle da se sve događa slučajno, pa i nemaju nekog izbora, misle da im je takva sudbina. Kada se otvorimo za promjenu, onda se nama počnu otvarati različite opcije, kako tu promjenu ostvariti. Tek tada počinje rad na sebi, suočavanje sa stvarima koje smo možda ranije potiskivali duboko u nama. Tada naviru bolne stvari iz prošlosti koje moramo riješiti, otpustiti. Bude se i strahovi u nama koji žele spriječiti promjenu. Za rad na sebi, prije svega, potrebna je hrabrost, spremnost za preuzimanje odgovornosti za svoje postupke i snažna volja i želja za drugačijim životom. Trebamo napustiti svoju zonu komfora u kojoj smo se nalazili i koja nam je tako poznata, iako je loša za nas. I mnogo puta se dešava da tek kad nemamo drugog izbora, odlučimo krenuti drugim putem – navodi Violeta. Potcrtava da je za uspjeh u životu neophodno imati viziju, cilj i odlučnost.

– Pri tome ne mislim samo na materijalne stvari, jer one bez unutrašnjeg zadovoljstva i sreće same po sebi ne donose ispunjenje. Osim toga, za uspjeh nam je potreban pozitivan životni stav. To ne znači da je dovoljno samo željeti nešto ili sebi ponavljati kako smo pozitivni, jer tako nećemo daleko stići. Isto tako je važno da sebe ne gledamo kao žrtvu, nego da preuzimamo odgovornost za sve u svom životu. Duboko vjerujem da samo oni koji vjeruju u sebe i koji slijede svoj pravi put, mogu ostvariti pravi životni uspjeh. Nismo samo fizička bića, već i duhovna. Svako od nas ima svoj put i svoje lekcije. Kreatori smo svojih života, svojim mislima, riječima i djelima imamo utjecaj na svoje živote i živote svih oko nas. Zato je važno živjeti na visokim vibracijama sreće, zadovoljstva, ljubavi i vjere u dobro – savjetuje ova Slovenka neobičnog zanimanja kojoj su, kaže, suprug i kćeri blizanke, 20-godišnje studentice u San Diegu, u Californiji, njena najveća podrška.

Michelle Obama inspirira i potiče najbolje u ljudima

Violeta Burja ponosi se susretima s poznatim ličnostima. Tako je imala priliku krajem 2018. godine da se na događaju na kojem je promovirala svoju knjigu „Becoming“ u Dallasu sastane i s bivšom prvom damom Amerike Michelle Obama.

Pročitajte još