Stjuardesa Merima Dedović iz Saudijske Arabije otkriva kako izgledaju letovi u vrijeme Corone

Piše: Mirela Kukan

Merima Dedović tokom jednog od ranijih putovanja: Više se ne može zadržavati na destinacijama u koje putujeHadžićanka Merima Dedović jedna je od 300 djevojaka s Balkana koje se trenutno nalaze u Saudijskoj Arabiji, gdje rade kao stjuardese, a najviše ih je iz BiH. Prije dvije i po godine bliskoistočna avionkompanija regrutirala je osoblje i u našoj zemlji. Na nagovor prijatelja prijavila se i Merima. Nakon mnogih intervjua i testova dobila je posao, što je bila prekretnica u njenom životu i otišla je na drugi kraj svijeta, napustivši svoje najbliže. Rijad je postao njena druga kuća, snašla se kao i njene prijateljice s kojima sada dijeli i dobro i zlo. A trenutno zlo koje prolazi zove se pandemija COVID-19 zbog koje od februara nije bila u mogućnosti doći svojoj kući.

Nedostaje porodica

Doduše, poslodavac im je dao izbor nakon izbijanja Corona krize da se ili vrate kućama ili ostanu i čekaju. Odlučile su ostati, ne želeći rizikovati gubitak posla. Plaće uredno primaju, imaju osiguran smještaj, hranu. Ništa im ne fali osim blizine porodice. Dedović leti uglavnom na međunarodnim linijama koje iz drugih zemalja vraćaju Saudijce u svoju državu.

U razgovoru za „Azru“ prenosi detalje kako sada izgledaju mjere zaštite na aerodromima i u avionima koji saobraćaju smanjenim intenzitetom. Kada će se aviosaobraćaj vratiti u normalu niko ne zna.

– Moj posljednji odlazak kući bio je sredinom februara. Nakon izbijanja pandemije, naša aviokompanija ponudila nam je soluciju da odemo kući, jer se znalo da će se uskoro zatvoriti granice, naravno uz mogućnost povratka kada se situacija smiri. Iako je bilo teško ostati i znati da porodice nećemo uskoro vidjeti, prijateljice i ja smo, ipak, shvatile da je bolje za nas da ostanemo u Rijadu. S porodicom svakodnevno razgovaram. Zabrinuti su svakako, jer moj posao je vrlo rizičan i bez Corone. Međutim, situacija u Saudijskoj Arabiji, kad je riječ o medicinskim uslugama, mnogo je povoljnija nego kod nas, mada roditelji uvijek brinu ma koliko ih ohrabrivala, dok još niko ne zna koliko će sve ovo potrajati. Trudimo se da pozitivno razmišljamo i nadamo se da će se sve što prije vratiti u normalu – prenosi nam Merima.

Merima s prijateljicama – kolegicama: Gotovo 300 djevojaka s Balkana trenutno su u Saudijskoj Arabiji stjuardese, a najviše ih je iz BiH

Ističe da su nakon što su protekla dva mjeseca samo vršili internacionalne letove kojim su se Saudijci s raznih destinacija vraćali kućama, početkom juna otvorili i lokalne letove te je sad dozvoljeno putovanje unutar države. Pravilo je da državljani Saudijske Arabije koji ulaze u svoju zemlju obavezno provedu 14 dana u izolaciji s tim što njih čeka autobus na aerodromu koji ih vozi u hotel specijalno namijenjen za njihov smještaj, gdje su im osigurani medicinska usluga, hrana i piće.

Propisane kazne

– I naš posao, kao i način života svugdje u svijetu, drastično se promijenio. Od samog spremanja za let do izlaska iz aviona i dolaska kući zadaci su postali drugačiji. Naime, u svakom trenutku mi kao posada dužni smo nositi maske od izlaska iz kuće do povratka. U avionu imamo posebnu opremu koja, osim maske, obuhvata i rukavice, zaštitno odijelo i naočale te smo to obavezni nositi sve vrijeme dok smo u kontaktu s putnicima. Zaštitnu opremu mijenjamo shodno mjerama propisanim od zdravstvenih organizacija. Temperatura se mjeri pri ulasku u avion i pri dolasku na aerodrom. Kad je riječ o putnicima, njima nije dozvoljeno ući u avion bez maske, obavezni su ih nositi prije, tokom i nakon leta. U suprotnom, propisane su kazne– opisuje Merima Dedović kako danas izgleda putovanje avionom.

Pravilo socijalne distance se u avionu mora poštovati, tako da između svakog putnika mora biti slobodno mjesto.

– Svaki putnik dobija zaštitne maske, dezinfekciono sredstvo, anitseptic vlažne maramice i uputstvo kako se ponašati. I servisi su se promijenili tako da sve što putnicima dajemo je hermetički zatvoreno. Serivanje toplih napitaka je onemogućeno, a svaki putnik tokom čitavog leta može dobiti onoliko vode i hrane koliko želi. Saudijska Arabija je obezbijedila besplatne karte svojim državljanima za povratak kući i letovi su popunjeni do zadnjeg mogućeg mjesta. Najčešće su to letovi za Ameriku, London i Pariz, mada smo imali i neke specijalne poput Sydneya, Rio de Janeira, Uzbekistana. Mi, kabinsko osoblje, više se ne možemo zadržavati na tim destinacijama kao sto je bio slučaj prije. Shodno mjerama zaštite odmah se vraćamo u zemlju. Na lokalnim letovima, pak, broj putnika varira od destinacije do destinacije i naravno manji je nego prije. Naša aviokompanija još nije poskupjela karte za lokalne letove – dodaje Merima.

Kompletnu priču čitajte u aktuelnom broju magazina AZRA.

Pročitajte još