Maja Graholski, direktorica Dječijeg sajma uvijek nađe vrijeme za dobru knjigu, film i muziku: Ovo su njeni favoriti

Piše: Redakcija

Maja Graholski, direktorica je Dječijeg sajma Sarajevo, koji se već šest godina održava su sarajevskoj Skenderiji. Jako je uspješna u poslu kojim se bavi, a svaki slobodan trenutak iskoristi kako bi ga provela u društvu kćerkice Kale s kojim na društvenim mrežama često objavljuje fotografije i snimke. Iako je u velikim obavezama, Maja pronađe vremena i za dobru knjigu, film i muziku.

 

Knjiga

Nemam omiljenu knjigu, ali imam mnogo najdražih. Izdvojila bih „Nepodnošljivu lakoću postojanja“ od Kundere i „Malog princa“ od Antonie de Saint, dok od naših pisaca volim knjige Meše Selimovića i Bekima Serjanovića.

 

Film

Volim film „Three colours blue“ sa Juliette Binoche od Krzystof Kieslowskog, jer prikazuje moć odanosti koja je ključna komponenta ljubavi. Zadnji koji je na mene ostavio jak utisak i o kojem sam danima razmisljala je „Joker“ koji prikazuje suštinu i svu tragediju modernog društva.

 

Serija

Ne stignem gledati serije, a posljednju koju sam pratila je „The Crown“. Volim serije koje imaju historijsku notu i opisuju senzibilitet društva i određenog vremena.

 

Muzika

Što se muzike tiče volim od klasike do sevdalinke. Izdvojit ću meni najdražeg italijanskog kompozitora koji je skladao više od 400 kompozicija za filmove, Ennia Morriconea i njegove dvije kompozicije „Le vent, le cri“ i „Chi Mai“.

 

Događaj

Što se događaja tiče tu dileme nema. To je „Dječiji sajam“ koji organiziram od 2007. godine.

Pročitajte još