BH TELECOM – ZA BH TURIZAM: Ravna planina, turistički dijamant koji je spojio ljeto i zimu

Piše: Redakcija

Ski-centar „Ravne planine“ već pet godina privlači turiste iz cijele zemlje, a osim ljubitelja zimskih radosti, ovo izletište u blizini Sarajeva postalo je i pravi ljetni rekreativni centar, koji obuhvata veoma široku ponudu.

Izdvajaju se rekreacije na vještačkim jezerima koje obuhvata vožnju pedalinom, popularno hodanje po vodi loptom, uređeno kupalište, a za ljubitelje pecanja u ponudi je i sportski ribolov. Zipline je posebna adrenalinska ponuda. Vožnja na ziplineu dužine od oko 300 metara nudi nezaboravno iskustvo, adrenalin i uzbuđenje. Za najmlađe posjetioce tu je popularni “gumeni grad”, zabava kojoj i stariji teško odolijevaju.

Svježi zrak

Temperatura vode u vještačkim jezerima veoma je ugodna za kupanje, koliko je čista potvrđuje, i činjenica da se čak može i piti. Ali glavno postojanje ovih vještačkih jezera je za pravljenje vještačkog snijega.

Zbog neposredne blizine olimpijske planine Jahorine, Ravna planina kao izletište otvaranjem ski-centra još više je dobila na atraktivnosti. U svojoj ponudi zimi ima 12,5 kilometara dugu ski-stazu uređenu po najvišim standardima, a glavna staza dužine 1.400 metara prošla je homologaciju i zadovoljava sve svjetske standarde. Koristi se i za održavanje FIS trka.

Sretnici koji posjete Ravnu planinu imaju priliku da uživaju i u bogatoj gastronomskoj ponudi ljeti na otvorenom. Označene su staze za pješake, planinare i bicikliste. Zaljubljenici lijepe zelene prirode imaju mogućnost da prostru dekicu i uživaju ležeći na svježem planinskom zraku.

Slatki izlet

Ski-centar „Ravna planina“ nalazi se u naselju Gornje Pale, na 20 kilometara od Sarajeva i na dva kilometra od centra Pala. Odranije je poznato izletište u blizini Sarajeva i jedan je od češćih izbora Sarajlija kada su u pitanju vikend ili jednodnevni izleti.

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.

Gondola za jedinstven osjećaj

Do vještačkih jezera, koja se nalaze na vrhu glavne staze, kreće se od restorana „Gondola“ vožnjom u gondoli. A tokom vožnje posjetioci mogu uživati u izvanrednom pogledu koji se pruža s jedne strane na Pale i Sarajevo. Na vrhu se nalazi objekt koliba „Gondola“, sa ovog lokaliteta svi posjetioci mogu uživati u izvanrednom pogledu koji se pruža s jedne strane na Pale i Sarajevo, a s druge pogled doseže do Jahorine, Zlatibora, Romanije… Vožnja gondolom za panoramsko razgledanje pruža jedinstven osjećaj.

Pročitajte još