Švedska princeza Victoria: Bila je žrtva seksualnog zlostavljanja

Piše: Aldina Zaimović

Photo: Armin Durgut/PIXSELLZa desetu godišnjicu braka švedske princeze Victorije i princa Daniela, kraljevski dvor je objavio novi službeni portret prijestolonasljednice i princa. Fotografija je snimljena u paviljonu Gustava III u Hagi. Princeza Victoria nosila je posebno dizajniranu haljinu s uzorkom divljih cvjetova švedske dizajnerice Fride Jonsvens. Anna-Lena Ahlström fotografirala je princezu Viktoriju, princa Daniela i njihovo dvoje djece, princezu Estelle i princa Oscara. Princeza Victoria i princ Daniel posjetili su istog dana švedsku Agenciju za civilnu zaštitu i spremnost (MSB) u Solni, kako bi saznali više o njihovom radu te više detalja o širenju Corona virusa.

Tokom posjete, princeza i princ sastali su se s uredništvom web stranice krisinformation.se koja pruža ažurne informacije Šveđanima, od državnih vlasti i drugih dužnosnika o važnom događaju ili nacionalnoj krizi. Par se također susreo s predstavnicima švedskih općina i regija (SKR) u Haga Palaceu, kako bi razgovarali o COVID-19. Princeza Estelle trenutno prati nastavu od kuće nakon što se njena škola Campus Manilla zatvorila jer je jedan učenik pozitivan na Corona virus.

Ko je zapravo švedska princeza

Švedska princeza Victoria rođena je 14. jula 1977. godine, punim imenom Victoria Ingrid Alice Désirée. Najstarija je kćerka kralja Karla XVI Gustafa i kraljice Silvije od Švedske, te nasljednica švedskog prijestolja. Victorija je postala princeza prijestolonasljednica 1. januara 1980., nakon što je promijenjen zakon koji je nalagao da prijestolje mora naslijediti najstariji muški potomak. Prema novom zakonu, prijestolje nasljeđuje najstariji potomak monarha, bez obzira na spol.

Victoria je tako preuzela titulu prijestolonasljednice Švedske od svog mlađeg brata Carla Filipa, i pride dobila i titulu vojvotkinje od Vestergotlanda. Iako princeza po rođenju, Victoria je pohađala državnu osnovnu školu i gimnaziju. Po prirodi avanturističkog duha, raspuste je koristila da putuje po svijetu i uči strane jezike. Nakon što je maturirala, upisala je francuski jezik na privatnom univerzitetu, da bi studije prekinula 1997. i posvetila se pohađanju specijalnog programa obuke u Parlamentu Švedske.

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Od 1998. do 2000. studirala je na američkom Univerzitetu Yale, dok je istovremeno stažirala u ambasadi Švedske u Washingtonu. Diplomu iz historije umjetnosti stekla je 2009. na Univerzitetu u Upsali. U međuvremenu je s uspjehom pohađala nekoliko programa vojne, poljoprivredne i političke obuke u rodnoj Švedskoj.

U Švedskoj ni princeze nisu bile pošteđene seksualnog zlostavljanja, što je pokazao incident star skoro 15 godina. Troje anonimnih svjedoka reklo je švedskim novinama „Svenska Dagbladet“ kako su svjedočili seksualnom zlostavljanju princeze Victorije od Jeana-Claudea Arnaulta. Kraljevski dvor je tada odbio komentirati tvrdnje, prenio je Royal Central. Novine u Švedskoj su sedmicama kritizirale Švedsku akademiju. Razlog tome je glasanje jedne njene članice, Katarine Frostenson. Njen suprug Jean-Claude Arnault optužen je za seksualni napad i zlostavljanje. Stoga su neki članovi Akademije željeli izglasavanjem isključiti Frostenson. No glasanje je završilo osam naprema šest u njenu korist. U to su vrijeme osmero članova već napustili Akademiju zbog krize.

Profesorica književnosti Ebba Witt-Brattström potvrdila je priču o zlostavljanju princeze za medije. Dva anonimna izvora tvrde kako je kraljevski dvor nakon toga obavijestio Horacea Engdhala, tajnika Švedske akademije, da se pobrine da princeza Victoria nikada ne ostane nasamo s Arnaultom. Incident se dogodio još negdje 2006. godine, a nakon toga počela je sve veća podrška švedskog dvora #MeToo pokretu.

Princeza Victoria i kraljica Silvia posjetile su u novembru 2018. godine event na kojem je 210 glumica na pozornici čitalo stotine anonimnih svjedočanstava prikupljenih on-line pod hashtagom MeToo o iskustvima glumica sa seksualnim zlostavljanjem i napadima u svijetu pozorišta. Princeza Victoria je tom prilikom kratko izjavila: „Ovo je izuzetno važna kampanja“.

Udaja za fitnes trenera

Veliko iznenađenje za švedsku javnost bila je njena odluka da se uda za muškarca koji nije „plave krvi“. U pitanju je njen lični fitness trener Daniel Westling, a par se nakon osam godina veze vjenčao 19. juna 2010. godine. Za svoj dan iz snova princeza Victoria odabrala je bajkovitu haljinu švedskog dizajnera Pära Engshedena, a na glavi je imala krunu koju je i njena majka nosila na svom vjenčanju. Zanimljivost vezana uz vjenčanje je i ta da se Victoria udala na isti datum kada i njeni roditelji 34 godine ranije.

A new portrait of Crown Princess Victoria and Prince Daniel has ...

Daniel je porijeklom iz jednog sela u centralnoj Švedskoj, a njihovo vjenčanje ocijenjeno je kao trijumf ljubavi nad konvencijama. Bez kapi kraljevske krvi Daniel je osvojio srce mlade princeze, nakon što joj je postao velika podrška u životu, a poznato je i da joj je pomogao da pobijedi anoreksiju, disleksiju i napade panike 1997. godine, zbog čega je morala napraviti pauzu na fakultetu, kako bi se podvrgla liječenju u Americi.

Švedska javnost bila je uvjerena da ova veza neće potrajati, a kralj je svima stavio do znanja da se ne slaže s izborom kćerke. Međutim, par je ostao zajedno. U međuvremenu je Westling promijenio imidž, pohađao časove historije i stranih jezika, učio pravila otmjenog ponašanja, kako bi se što bolje uklopio u kraljevski svijet, pa ga je kralj na kraju prihvatio. Sjenku na vjenčanje bacilo je odbijanje tri svjetske agencije: AP, AFP i Reuters da izvještavaju s vjenčanja u znak protesta zbog ograničenja u pogledu prijenosa video-snimaka koje im je postavila švedska televizija.

Optužbe za korupciju

Takođe, Victoria je optužena za korupciju zbog poklona za medeni mesec koje su ona i njen suprug dobili nakon vjenčanja. Naime, mladenci su od švedskog milijardera Bertila Hulta dobili poklone vrijedne više stotina hiljada eura, uključujući i korištenje Hultovog privatnog mlažnjaka i jahte. Protiv kraljevskog para su bile podnijete najmanje tri krivične prijave pred švedskim sudom. Kraljevska palača je reagirala tako što je tvrdila da princeza nije učinila ništa loše.

U braku je dobila dvoje djece, princezu Estelle, koja je druga u nasljednoj liniji za tron, te princa Oscara. Malenu Estellu, prvu kraljevsku bebu u 30 godina, porodio je najbolji tamošnji doktor, koji je medijima otkrio kako dva mjeseca nije želio nigdje otputovati iz Stockholma kako bi u svakom trenutku bio princezi na raspolaganju te spreman kada dođe trenutak poroda. Svoje drugo dijete princa Oscara rodila je 2. marta 2016. godine.

 

Pročitajte još