Emina Hodžić-Adilović: Princeza Deena često je prva koja vidi naše kolekcije

Piše: Redakcija

Naš najveći uspjeh je kvalitetan dizajnerski proizvod i prepoznatljiv autorski jezik. Uspjeh je nešto što vrlo lako može uljuljati kreativca. Sa svakim završetkom nove kolekcije, mi se vraćamo na početak kao da se ništa prije nije desilo.  Zahvalne smo što smo Bosni i Hercegovini svojim radom donijele zapažene rezultate na polju internacionalnog modnog dizajna

Emina Hodžić-Adilović, vlasnica „Kaftan studija“, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za produkt dizajn, pod mentorsvom profesorice Ognjenke Finci i Fehima Hadžimuhamedovića. Zajedno sa sestrom Nerminom već dugo godina gradi jedan od najprepoznatljivijih modnih brendova koji je BiH donio i prvo pojavljivanje na crvenom tepihu dodjele Oscara kao i mnoge zapažene rezultate.

Na crvenom tepihu

– Nermina i ja smo sestre tako da je to odnos, prije svega, pun topline i uzajamne podrške. Jedna drugoj smo najveća podrška, ali i najstrožija kritika i korektiv. Funkcionišemo veoma dobro u timu, imamo jasno definisane ciljeve i zajedno radimo na tome već godinama. U poslu imamo jako profesionalan odnos i ne ustručavamo se jedna drugoj da ukažemo na greške, jer znamo da iza toga stoji dobra namjera s ciljem postizanja što kvalitetnijih rezultata – kaže za „Azru“ Emina, opisujući kakav odnos gradi sa sestrom.

Njihov dizajnerski rad prepoznatljiv je u svijetu, a što potvrđuje i činjenica da princeza Deena Abdulaziz, bivša urednica „Vogue Arabia“, gotovo redovno nosi kreacije „Kaftan studija“.

– Princeza Deena bila je jedna od prvih koja je prepoznala naš rad na internacionalnoj modnoj sceni. Sada je već naš odnos prijateljski i imamo slobodu uvijek da je kontaktiramo u vezi sa savjetom i ona aktivno prati naš rad. Vrlo često je ona jedna od prvih koja vidi naše kolekcije. Lijepo je imati nekoga s kim možete voditi konstruktivan razgovor o struci – ističe Hodžić-Adilović.

Prema njenim riječima, najveći uspjeh studija „Kaftan“ je kvalitetan dizajnerski proizvod i prepoznatljiv autorski jezik, no napominje i kako je uspjeh „nešto što vrlo lako može uljuljati kreativca“.

– Sa svakim završetkom nove kolekcije, mi se vraćamo na početak kao da se ništa prije nije desilo. Kad je riječ o internacionalim uspjesima zahvalne smo što smo Bosni i Hercegovini svojim radom donijele zapažene rezultate na polju modnog dizajna. Prvi put u historiji dizajn „Made in BiH“ je bio na crvenom tepihu dodjele Oscara i to dvije godine za redom. Također su „Kaftan studio“ haljine bile na ceremoniji „Golden Globe“ (Zlatni Globus), „Emmys“,  naše kreacije su bile na snimanju za poznati magazin „Variety“, gdje je naš dizajn nosila sjajna muzička legenda Chala Khan, u našim kreacijama za magazin „Schon“ snimana je mlada KPop senzacija Tiffany Young, zatim zvijezda filma “Birds of Pray” Mary Elizabeth Winstead, Brenda Song, za „Lofficel“ u našoj kreaciji se snimala brazilska glumica Marina Ruy Barbosa. Objavljeni smo u svim relevantnim medijima u svijetu od „Vogue US“, „Elle“, „Cosmopolitan“,“Lofficel“,..itd.  Reportaže o nama su radili mnogi svjetski mediji od belgijske nacionalne televizije do nama jedne od najdražih, a to je reportaža za umjetnički kanal „Arte“. Ovo su samo highlights „Kaftan studio“ rezultata, ali i dalje mislimo da možemo bolje i na tome radimo – navodi Emina.

Snaga žene i predrasude

„Kaftanova“ nova kolekcija „Sisters“, kako kaže, inspirirana je snagom žene.

– Status žene u društvu se do danas nije značajno promijenio, razne predrasude prema ženama su još uvijek itekako prisutne u mnogim segmentima života, pri čemu moda i odijevanje žena nisu izuzetak. Inspirirane tim promišljanjima nastala je kolekcija “Sisters” kroz koju sestre dizajnerice iz „Kaftan studija“, propitujući vlastite različitosti predstavljaju dva autentična vizualna izraza koji, iako su naizgled drugačiji, ipak funkcioniraju zajedno – jedinstveno. Poštovanje različitosti, sloboda izbora, razumijevanje, tolerancija, ljubav i prihvaćanje su neki od najplemenitijih odlika ljudskog bića i manifest slobode koju „Kaftan studio“ hrabro demonstrira kroz svoje umjetničko djelovanje u sferi modnog dizajna – zaključuje Hodžić-Adilović.

Marama je sloboda izbora

Kao pokrivenu ženu pitali smo je i šta za nju predstavlja nošenje hidžaba koji se, uglavnom, vezuje uz religiju, ali se nerijetko stavlja i u islamofobične i negativne kontekste.

– Sloboda izbora je nešto što ne smije biti uskraćeno niti jednom živom biću, tako da i marama meni predstavlja slobodu izbora, jednako kao i sloboda svake osobe da bude i nosi ono što ONA ili on  smatra slobodom. Moja sloboda izbora ne ugrožava bilo čiju slobodu izbora, kao što druge slobode izbora ne ugrožavaju moju slobodu. Sva filozofija je sadržana u ovome. Poštovati i uzvratiti poštovanje – potcrtava Emina Hodžić-Adilović.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti