BH TELECOM – ZA BH TURIZAM: Ljeto na Bjelašnici – sportski raj nadomak Sarajeva

Piše: Redakcija

Sezona ljetnih godišnjih odmora većini budi asocijaciju na morsku obalu, plaže, kupanje, ali veliki je broj i onih koji upravo u ljetnom periodu posjećuju planine i kažu da se na planini najbolje odmore. Naša olimpijska ljepotica Bjelašnica po završetku zimske sezone priprema se za ljeto i posjetiocima iz cijelog regiona nudi niz zanimljivih sadržaja. Pravo je mjesto za odmor i potpuni bijeg iz gradske gužve i svakodnevice.

U Babinom dolu na Bjelašnici tokom ljetnih mjeseci nudi se mogućnost unajmljivanja nogometnih i teniskih terena, reketa za tenis, bicikala, kao i panoramsko razgledanje žičarom. Također, mogu se koristiti i ugostiteljske usluge restorana.

Šestosjed i četverosjed

Najveća atrakcija i interes kako domaćih tako i stranih gostiju je panoramsko razgledanje platoa Bjelašnice uz korištenje šestosjeda i četverosjeda.

Paraglajding, vožnja biciklom, kvadovima, samo su još neke aktivnosti koje su stavljene na raspolaganje posjetiocima na ovoj lokaciji.

Na Bjelašnici se mogu isprobati i ekstremni sportovi kao što su gravity ride i paraglajding. Babin do je izvrsno polazište za istraživanje tradicionalnih bosanskih planinskih sela i njihove kulture. Autentična sela se mogu pronaći za manje od sat vožnje od Babinog dola. Različiti sajmovi, događaji i takmičenja su česta pojava u Babinom dolu, koji može primiti do 10.000 ljudi.

A otkako postoji Javorov do, i djeca imaju način da se zabave dok roditelji šetaju. Javorov do je, definitivno, bez uveličavanja, jedno od najoriginalnijih i najpopularnijih izletišta. Kvalitet ovog mjesta leži u predanom radu i prilagođavanju prirodi.

  • Partner projekta  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Partner projektaFOTO: BH TELECOM

Ljetno bilje

Bjelašnica je prekrivena snijegom od novembra do maja, a nekada i u ljetnim mjesecima, i otuda dolazi objašnjenje za njeno ime. Livade obrasle ljetnim biljem, igra cvjetnih boja i čist zrak koji reže dah, dovoljni su razlozi za obilazak ove planine.

Smještena je u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, jugozapadno, na udaljenosti od 25 kilometara od Sarajeva.

Na najvišem vrhu, na 2.067 metara nadmorske visine, podignuta je 1894. godine meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini.

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.

Razne ture

Ljeti se posjetiocima, između ostalog, nudi: uspon od Babinog dola do vrha opservatorija, posjeta životopisnom selu Umoljani i Studenom potoku, lakša tura planinarenja od Umoljana do sela Lukomir, odmor na izletištu Javorov do, kao i mnoge staze za brdski biciklizam i motociklizam.

Partner projekta  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Partner projektaFOTO: BOSNALIJEK

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti