BH TELECOM – ZA BH TURIZAM: Zaštićeni pejzaž, pješačenjem do zdravlja – svi na Trebević

Piše: Redakcija

Trebević, poznat kao „pluća Sarajeva“, najbliža je planina do koje se može doći žičarom iz srca Starog Grada. Ova planina je drago utočište Sarajlija, a nezamjenjiva prapostojbina građana s one „memli“ strane grada, što se rasprostrla niz padine grada.

Nudi odlične uvjete za planinarenje, brdski biciklizam i ostale vidove boravka u prirodi.

U blizini hotela „Pino Nature“ nalazi se dječije igralište opremljeno raznovrsnim spravama i rekvizitima. Ovaj zaštićeni pejzaž prostire se na 400,20 hektara i podijeljen je u tri zone.

Uređene staze

Ne zna se tačno porijeklo imena planine Trebević, ali se pretpostavlja da je na području ove planine nekada bio žrtvenik posvećen nekom od slavenskih bogova, vjerovatno Perunu, pa je tako ostala riječ „trebevište“ (od trijebiti). Ipak, postoje indicije da se ritual prinošenja žrtve javio još u ilirsko doba, kada su žrtvovali životinje u brojnim vrtačama blizu vrha planine.

Tokom starog vijeka padine ove planine naseljavali su Iliri koji su osnovali i naselje na području današnjeg Debelog brda. Nakon antičkog perioda, značaj Trebevića opada, dok pojavom Osmanlija raste zahvaljujući pojačanoj urbanizaciji po njegovim sjevernim padinama. Za vrijeme austrougarske vladavine Trebević je važan i zbog vojnog aspekta jer se s njegovih padina može vidjeti cijeli grad. Zbog toga su na pojedinim kotama podignute utvrde čiji su ostaci ostali i do današnjih dana. Trebević postaje izletište i njegove se padine počinju pošumljavati, a staze za pješake i planinare uređivati.

Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije osnivaju se prva planinarska društva. Poslije Drugog svjetskog rata obnovljeni su postojeći i izgrađeni novi turistički kapaciteti. Zbog lakšeg pristupa izgrađena je žičara od centra grada do Vidikovca, koja je nedavno obnovljena i ponovo u funkciji građana.

Partner projekta - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Partner projekta FOTO: BH TELECOM

Olimpijske igre

Trebević je bio domaćin bobistima i sankašima tokom XIV zimskih olimpijskih igara, pa je kao sportski objekt upisan u knjigama Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Na području Trebevića javlja se karakteristična vegetacija Dinarida u kojoj prevladavaju termofilne šume bukve, šume medunca i crnog graba, šume jele i smrče, šume bukve i jele sa smrčom, te vegetacijski kompleksi šuma crnog graba. Unutar sastojina navedenih šuma postoji zajednica Pančićeve omorike.

Na ovom području zabilježeno je 99 biljnih vrsta i 14 vrsta gljiva. Od biljnih vrsta tri su na Crvenoj listi Federacije BiH: Pančićeva omorika, rana ljubičasta orhideja i svijetlolisna udovčica. Od gljiva na listi je blagva ili Cezarova gljiva.

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.

Prijatelj projekta - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Prijatelj projekta FOTO: BOSNALIJEK

Ptičiji svijet

Prostor Trebevića je izuzetno bogat ptičijim svijetom. Gusta i mješovita šuma te dostupnost vode čine ga idealnim za naseljavanje brojnih vrsta. Evidentirano je 26 vrsta ptica.

Prostor Trebevića, također, naseljavaju različite vrste krupnijih i sitnijih sisara. Na Crvenoj listi ugroženih vrsta Federacije BiH su bjeloprsi jež, vuk i smeđi medvjed. Između ostalih, na Trebeviću borave lisica, srna, zec i jazavac.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti