BH TELECOM – ZA BH TURIZAM: Prirodna ljepota Bijambara ostavlja bez daha

Piše: Redakcija

Zaštićeni pejzaž Bijambare udaljen je oko 40 kilometara od Sarajeva, na putu prema Tuzli. To je jedno od rijetkih izletišta u Bosni i Hercegovini koje odgovara svim ljubiteljima prirode. Predstavlja pravi ugođaj za one koji vole šetnju, pećine, bistre vode, borove šume, rekreaciju i potpunu tišinu.

Opremljeno je planinskim mobilijarom za boravak u prirodi, relaksaciju i odmor za cijelu porodicu te multifunkcionalnim igralištem u blizini nekadašnje kasarne. Posjeduje biciklističke, obrazovne i šumske staze. Veliku atrakciju predstavlja turistički voz koji saobraća od ulaza do središta nukleusa.

Životne zajednice

Ovaj zaštićeni pejzaž obuhvata 497 hektara i sastoji se od tri zaštitne zone. Prva zaštitna zona ima 137, druga 308, a treća 52 hektara. Prema zapadu i sjeveru pružaju se valovite planinske livade, a prema jugu i istoku velike i guste šume, uglavnom četinarske. Na nekoliko mjesta pojavljuju se i stjenoviti krečnjački grebeni, koji cijelom pejzažu daju obilježja jedinstvene prirodne cjeline.

Područje odlikuje velikom biološkom raznovrsnošću. Konstatirane su 133 različite životne zajednice, a njihovu strukturu čini više od 800 vrsta viših biljaka. Posebno je bogato vrstama koje spadaju u grupu medicinske flore, ljekovitih, jestivih, aromatičnih i vitaminskih biljaka. Takođe, zastupljeno je i različito medonosno bilje. Prisutni su i brojni predstavnici faune – sisari, ptice, gmizavci, vodozemci, mekušci, insekti i druge grupe životinja na nižem stepenu razvoja.

Na području Bijambara zabilježene su 24 vrste šišmiša, što ga čini regionalno najbogatijim područjem po broju vrsta. Škocjanske jame u Sloveniji imaju 18 vrsta. S obzirom na to da se nalazi u kraškoj regiji, ovo područje obiluje kraškim pojavama, kao što su kraški ponori, vrtače i pećine.

Kameno doba

Ipak, Bijambare su najpoznatije po pećinama. Na prostoru zaštićenog pejzaža ima osam pećina. U Gornjoj pećini su nađeni tragovi ljudskog prisustva – oruđa i oružja iz kamenog doba, koja se nalaze u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Od ovih pećina jedino je Srednja bijambarska pećina uređena, osvijetljena i otvorena za posjetioce. Duga je 420 metara i sastoji se od četiri dvorane koje se mogu razgledati krećući asfaltiranom stazom.

Turisti mogu vidjeti i nekropolu stećaka „Mramorje“, koja potječe iz 14. i 15. stoljeća i broji 39 stećaka. Nekropola je prebačena iz Čevljanovića u zaštićeno područje Bijambara.

Područje Bijambara sa svojim okrepljujućim mirom i spokojstvom osvaja svakoga ko ga posjeti i čini ga boljim i tolerantnijim čovjekom.

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.

Domaći specijaliteti

Jedna od najvažnijih intencija jeste da se posjeti zaštićenom području doda i edukativni segment, kao i da pruži potpunu informaciju o svakom detalju koji karakterizira ovo i ostala područja kojima upravlja. U sklopu centra nalazi se restoran gdje se posjetioci mogu osvježiti i probati domaće specijalitete.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti