Biljana Srbljanović: Je li neko stvarno vjeruje da je ovo zbog Corone, dok pjevaju četničke pjesme?

Piše: Redakcija

Književnica Biljana Srbljanović, autorica niza međunarodno uspješnih dramskih tekstova, poznata i po svojim britkim komentarima o aktuelnoj društveno-političkoj svakodnevnici, a koje mediji u našoj regiji često prenose, dala je zanimljiv osvrt na posljednja haotična dešavanja u Srbiji.

Nakon što su se sinoć nastavili nasilni protesti koji su se osim u Beogradu održavali i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, poznata spisateljica na svom Facebook profilu je napisala:

“Ja ne mogu da povjerujem da zaista ima neko iole ozbiljan ko misli da je ovo oko korone. Evo, majke mi rođene, ne mogu. Naravno, ima uvijek neopisivih idiota, što se lože i diseminuju šta im se kaže, a da misle da su sami smislili. Ima poštenog svijeta što ih svaki put iskoriste za svaku podlu stvar, pa se poslije mnogo razočaraju. Ali, brate, fool me once…

Nema nikog iole pametnog, ko može da misli da je ova tuča kerova protiv kerova – oko korone? Viču pandurima ‘Idite na Kosovo’, viču ‘Kosovo je Srbija’, pjevaju četničke pesme, dižu tri spojena prsta, nose krstače, čaršafe sa dzisusom, svi su u istim kapuljačama, kriju lica, otvoreno kažu da ‘brane Kosovo’, ne znam šta dalje treba da vam se kaže? Sve je ok, ako ste za to. Samo nemoj da se pravimo da niste ili da smo glupi pa ne vidimo da se pravite da niste”.

ja ne mogu da poverujem da zaista ima neko iole ozbiljan ko misli da je ovo oko korone. evo, majke mi rodjene, ne…

Gepostet von Biljana Keller am Mittwoch, 8. Juli 2020

 

Biljana Srbljanović rođena je 1970.godine u Beogradu. Od sredine devedesetih godina, njene drame prevedene su na dvadeset stranih jezika i izvode se u preko 160 pozorišta u svetu. Pisala je za listove: “Der Spiegel”, ”Le Monde”, ”La Repubblica”, ”The New York Times”, ”The Guardian”…

Njen dramski rad karakterizira oštra kritika savremenog društva ali i politička angažiranost i beskompromisno proevropski stav, jer kako ona kaže, ”politička i socijalna dimenzija sasvim je neodvojiva od ljudskog bića”.

Nedavno je sa javnošću podijelila i iskustva s Corona virusom koji je preležala nakon što se u martu zarazila i završila u bolnici. Tada je pozvala sve da vode računa o sebi i “ne raznose ovo zlo”. Sa svojim stavovima prema Bosni i Hercegovini predstavlja bolje lice Srbije. Prošloga mjeseca prisjetila se žrtava Žive lomače, ubijenih i spaljenih prije 28 godina u Višegradu. Odala počast žrtvama i među ostalim podsjetila:

“Zločinci su, dakle, žive ljude spalili za dukate i zlatne zube, golu djecu u vatru pobacali, satima slušali njihove jauke i pucali u svaku dušu koja je pokušala da se spasi iz buktinje. Eto zašto nije dosta priče o prošlosti, eto zašto ću uvijek biti za Koaliciju za mir. Šta nije jasno?”

Pročitajte još