Tužna životna priča kralja popa: Otac i braća su ga zlostavljali, a zbog pohlepnog ljekara umro je siromašan i u dugu

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-K8MR9DDT6/?utm_source=ig_embed

Muzičar koji je na vrhuncu karijere bio kralj popa i najveća svjetska zvijezda s više od 750 miliona prodanih albuma i 13 osvojenih Grammyja, a istovremeno i čudak izobličen od plastičnih operacija, bizarni osamljenik okružen ljudima kojima nije smio vjerovati, a možda i pervertit sa sklonostima za koje je teško odrediti jesu li posljedica djetinjaste naivnosti ili izopačenog uma, umro je u junu 2009. u dobi od samo 50 godina, od prevelike količine propofola, snažnog anestetika koji je uzimao zajedno sa sredstvom protiv tjeskobe i lijekovima protiv nesanice.

Taj smrtonosni koktel pripravio mu je dr. Conrad Murray, 58-godišnji kardiolog kojeg je Jackson angažirao da boravi uz njega šest noći sedmično i pomogne mu da se naspava dok su trajali naporni pokusi za već rasprodanih 50 koncerata turneje This is It. Murray je bio dobro plaćeni, ali i vrlo pohlepni liječnik. Zaboravio je na Hipokratovu zakletvu i umjesto da pomogne svom slavnom pacijentu, trpao je u njega goleme količine svakovrsnih droga dok nesretni Jackson nije na kraju zaspao posljednji put, a Murray je završio na sudu, gdje se dokazalo da je počinio 17 teških pogrešaka od kojih je svaka za sebe mogla dovesti do katastrofalnih posljedica.

– Michael Jackson bukvalno je predao svoj život u ruke Conrada Murraya. To povjerenje stajalo ga je života. Umro je sam i napušten jer je Murray tog ranjivog čovjeka prepustio samom sebi. To se ne protivi samo pravilima medicine i liječenja, nego i temeljnim načelima čovječnosti – izjavio je javni tužitelj. Murray je dobio četiri godine zatvora, odslužio je dvije, a nedavno je opet izronio u javnosti sa skandaloznim optužbama protiv Michaelova oca i menadžera Joea Jacksona koji je prošli mjesec umro od raka gušterače u dobi od 89 godina. Na videosnimci koja ovih dana cirkulira internetom Murray tvrdi da je stari Jackson sina u mladosti hemijski kastrirao kako dječak ne bi ušao u pubertet i mutirao, jer bi tako izgubio karakteristični visoki glas.

Propali muzičar Joe Jackson svoje je neostvarene ambicije preusmjerio na djecu i s njima osnovao sastav Jackson Five, koji je putovao iz Garyja u Indiani, gdje je porodica živjela, po cijeloj Americi, nastupajući posvuda – od trgovačkih centara do striperskih klubova.

Otac je održavao disciplinu batinama, a nakon koncerata nestajao svaki put s novom prijateljicom. Michael se pravio da spava dok su starija braća dovodila obožavateljice u sobu, a oni su ga zadirkivali zbog užasnih akni. Joe Jackson je stavio dječaka na terapiju hormonskim preparatima da ga izliječi od neugodnih bubuljica, ali možda i zato da postigne ono važnije: odgađanje hormonskih promjena u dječakovom tijelu koje bi mu promijenile i glas. A glas je već tada bio prepoznatljiv. Michael je kao dijete snimao samostalne albume, a kad se bratski sastav raspao, krenuo je u solo karijeru i 1979. izdao svoj prvi odrasli album “Off the Wall”; iste godine je prvi put operirao nos. Premda se album prodao u više od 20 miliona primjeraka, Michael je priželjkivao još veći uspjeh, a to je i postigao sljedećim albumom. Objavljen 1982., “Thriller” je na prvom mjestu Billboardove top liste ostao ravno 37 sedmica, prodajući se svake sedmice u milion primjeraka, i do danas drži rekord po prodaji u Sjedinjenim Državama, dok su pjesme s albuma, kao što su “Billie Jean”, “Beat It” i “Thriller”, prerasle u svevremenske hitove, pamtljive i po muzici i po videospotovima koji su se danonoćno vrtjeli na tada osnovanom MTV-ju. Jackson je postao ikona.

– On je veći fenomen od Beatlesa i od Elvisa Presleyja, možda najpopularniji crni pjevač svih vremena – pisali su u časopisu Time.

Istina je da je Jackson postigao ne samo slavu, nego i bogatstvo o kakvom prije njega nijedan crni umjetnik nije mogao ni sanjati. Na vrhuncu karijere kupio je katalog muzičkih prava u kojem su bile i pjesme Lennona i McCartneyja, za 47 i po miliona dolara. Ali ubrzo su krenule kontroverze, među ostalim i zbog Michaelovog sve bjeljeg izgleda. On sam nikad nije zanijekao svoju rasnu pripadnost; naprotiv.

– Znam koje sam rase. Dovoljno mi je pogledati se u ogledalo, znam da sam crn – izjavio je u govoru koji je održao 2002. u Harlemu, a okupljeni su to dočekali s euforičnim oduševljenjem. Ali kad je 1986. doznao da ima vitiligo, kožnu bolest koja izaziva bijele mrlje na različitim dijelovima tijela, Jackson je počeo izbjeljivati kožu i nositi debele naslage bijelog pudera, a hirurškim zahvatima nastavio je mijenjati konfiguraciju lica i naročito nosa, koji se iz afrički širokog promijenio u uski (kao model mu je poslužio nos rano preminulog dječjeg glumca Bobbyja Driscolla, koji je dao glas i crte lica Petru Panu u klasičnom Disneyjevom crtiću). Po svoj prilici tim se preoblikovanjima nije podvrgavao zato da postane bijelac, nego da ukloni tragove drastične traume iz djetinjstva i izbriše s lica sličnost s ocem nasilnikom, ali mnogi su ga kritizirali da se odriče vlastitog nasljeđa.

Posljednjih godina života Michael je izgledao sasvim bizarno, ustiju i očiju naglašenih trajnom šminkom, mrtvački blijeda lica, s protezom na nosu kojeg više zapravo nije bilo, osim para nosnica okruženih ostacima hrskavice.

Možda još bizarnija bila je njegova nezdrava sklonost djeci. Michael je dugo dovodio siromašnu i bolesnu djecu na igranje na svoj raskošni ranč Neverland u Kaliforniji, gdje su dječaci katkad ostajali i prenoćiti, i to s Michaelom u krevetu. Bilo je pitanje vremena kad će izbiti skandal i situacija se zaoštrila 1993. kad su ga roditelji 13-godišnjeg Jordana Chandlera optužili da im je seksualno napastovao sina. Michael je ponavljao da je nevin i da je to sve bezazlena igra, ali onda se izvan suda nagodio s Chandlerovima i platio im više od 20 miliona dolara.

U pokušaju da promijeni sliku o sebi u javnosti, Michael se 1994., nakon tinejdžerskih veza, naprimjer s glumicom Brooke Shields i pjevačicom Dianom Ross, i pojavljivanja u javnosti s Madonnom i Tatum O’Neal – oženio Lisom Marie, kćerkom Elvisa Presleyja, ali brak je potrajao samo nekoliko mjeseci.

Razlaz je vjerovatno ubrzalo to što je Michael u TV intervjuu izjavio kako ne vidi ništa loše u tome da spava u istom krevetu s dječacima, što sigurno nisu riječi koje mlada supruga želi čuti od muža. Medicinsku sestru Debbie Rowe upoznao je kad se opržio sredstvom za izbjeljivanje kože, a ona mu je pružila pomoć. Vjenčali su se 1996. i već sljedeće godine dobili prvo dijete, sina Princea, a godinu poslije kćerku Paris. Kad su se 1999. rastali, djeca su pripala Michaelu koji je 2002. dobio i treće dijete, dječaka Blanketa (punim imenom Prince Michael Jackson II), za kojeg je izjavio da je začet potpomognutom oplodnjom, ali nikad nije otkrio ko je majka.

Ni Prince niti Paris sasvim sigurno na svijet nisu došli uobičajenim metodama, i činjenica je da baš ne nalikuju na navodnog oca, a otvoreno je pitanje ne samo je li im Jackson biološki roditelj, nego i je li on uopće stupio u seksualne odnose s bilo kim. Mnogi, a među njima i jedan Jacksonov biograf koji je dubinski prostudirao pjevačev život, uvjereni su da je Michael umro kao djevac. U svakom slučaju, čovjek koji je tokom karijere zaradio između tri i četiri milijarde dolara umro je siromašan i u dugu od oko 400 miliona dolara, najviše zahvaljujući činjenici da je mahnito trošio i da je, kao i mnogi bogati i slavni, bio sklon slušati loše savjetnike. Samo izdržavanje ranča Neverland stajalo ga je četiri miliona dolara godišnje, dvostruko veće iznose trošio je na putovanja i kupnju antikviteta, a pritom se upuštao u potpuno sumanute poslovne projekte kao što je, na primjer, izgradnja parka u kojem je planirao udomiti svu stoku iz Britanije koja je oboljela od bolesti ludih krava. Jedan se od njegovih financijskih savjetnika, koji su također postajali sve bizarniji, zapanjio kad je shvatio da je Michael unajmio cijeli stan u hotelu Four Seasons u New Yorku za sebe i svoju svitu, a onda otišao u Neverland na mjesec. Kad je pitao Michaela zašto nije otkazao hotel i uštedio stotine hiljade dolara, ovaj je rekao:

– A šta bismo s našim stvarima?

Michael ne bi imao novčanih problema da je išao na turneje koje su u to doba bile najveći izvor prihoda za muzičare, ali paraliziran ili tremom ili sredstvima za smirenje o kojima je postao ovisan, u posljednjih 20 godina života održao je samo dvije. Kad su se ponovno pokrenule priče o seksualnom napastovanju maloljetnika, bio je to težak udarac za Jacksona kojem se svijet počeo urušavati. Bio je to početak kraja. Na sudu je, doduše, oslobođen svih optužbi, ali više se nikad nije vratio u Neverland nego je, kao progonjen demonima, tumarao svijetom s djecom. Kad je odlučio kupiti imanje u Las Vegasu, shvatio je da nema novca i napokon odlučio održati oproštajnu turneju pod naslovom “This Is IT”. Prvi od najavljenih 50 koncerata trebao se održati u O2 Areni u Londonu, a karte za cijelu turneju su planule.

I tu se pojavio dr. Murray, kojeg je Michael, na ko za čiji savjet, pozvao da mu se pridruži kaolični liječnik. Za Murraya je to bio dobitak na lutriji: i sam je grcao u dugovima od gotovo 800 hiljada dolara, što zbog odšteta za nesavjesno liječenje, što zbog neisplaćenih alimentacija za sedmero djece sa šest žena. Zato je prvo zatražio vrtoglavi honorar od pet miliona dolara godišnje, a onda ipak pristao na 150 hiljada mjesečno i stao šopati Jacksona nizom opojnih sredstava kao što su valium, lorazepam, midazolam i propofol. Michael je bio ovisan o propofolu, mliječnobijelom medikamentu koji je zvao “mlijeko”, a Murray je dva mjeseca svakodnevno dolazio u Jacksonovu vilu i pjevača, iscrpljenog od operacija i ovisnosti te izbezumljenog zbog turneje, redovito drogirao, katkad i po deset sati na noć.

Turneja je za Jacksona bila preveliki zalogaj: redatelj i koreograf Kenny Ortega posvjedočio je kako je pjevač bio preslab da bi plesao na pokusima, “odsutan duhom, nesuvisao i opsesivan” te da mu je očigledno trebala psihološka pomoć, ali naglasio je i da se niko nije brinuo za njega.

– Bio je kao izgubljeni dječak, ali kad sam to predbacio Murrayu, otjerao me i rekao mi da Michaelovo zdravlje prepustim njemu – izjavio je poslije Ortega. Te kobne večeri u junu Jackson se vratio s probe, uzeo osam tableta lorazepama, što bi uspavalo šest ljudi, ali ne i njega, a na kraju mu je pred jutro Murray dao i propofol, sredstvo koje se inače koristi u bolnicama za uvođenje pacijenata u narkozu i može izazvati gušenje, te ga ostavio bez nadzora. Dok je Michael umirao, Murray je gotovo sat slao e-mailove svojem osiguravajućem društvu, išao na zahod i čavrljao na telefon s nekoliko žena s kojima je bio u vezi i davao im skupe poklone. Negdje oko 11:50 liječnik je ipak primijetio da s Michaelom nešto nije u redu i uslijedio je haos: umjesto da mu pruži prvu pomoć ili nazove 911, dr. Murray je izbezumljeno nazvao Jacksonovog pomoćnika, a kad je jedan čuvar htio pozvati hitnu pomoć, Murray mu je zapovijedio da prvo pokupi sve bočice s lijekovima i vrećicu s transfuzijom. Svu tu strašnu strku vidjela su i Jacksonova djeca.

– Tatice! – vikala je tada 13-godišnja Paris u suzama, sklupčana na stepenicama ispred sobe, dok je Prince nijemo promatrao. Kad su napokon pozvali hitnu, bilo je prekasno. Bolničar koji je stigao četiri minute nakon poziva poslije je izjavio kako je bilo očigledno da Jacksonu više nema pomoći. Mršavi, pothranjeni pacijent kojem su se rebra vidjela kroz pidžamu djelovao mu je kao hronični bolesnik, i trebalo mu je neko vrijeme da u tom jadnom tijelu prepozna najveću pop-zvijezdu svih vremena.

View this post on Instagram

Er war Markenzeichen und ständiger Begleiter: der Mundschutz von @michaeljackson (†50). Jetzt enthüllt Ex-Bodyguard @officialmattfiddes , warum der King of Pop so gut wie nie oben ohne unterwegs war. Jacko trug den Mundschutz nicht aus modischen, sondern aus medizinische Gründen: Er hatte ständige Angst vor einem tödlichen Virus wie ##covid_19 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Mehr dazu auf unserer Webseite – Link in der Bio🤗 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Keine Promi-News mehr verpassen >>> @klatsch_tratsch.de ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ [Fotos: : imago images / ZUMA Press] ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #michaeljackson #kingofpop #mattfiddes #bodyguard #virus #mask #protect #scared #death #corona #coronacrisis #pandemie #klatschundtratsch #prominente #stars

A post shared by klatsch-tratsch.de (@klatsch_tratsch.de) on

Nakon smrti u njegovoj sobi su pronađene jezive stvari

Mnogo polemike je pokrenula vijest o smrti Michalea Jacksona, 2011. godine i to kada je njegov lični doktor Conrad Murray osuđen na dvije godine zatvora, zbog nedozvoljene kombinacije i doze lijekova koje je dao Michaelu. Murray je doslužio kaznu, a sada detektivi Orlando Martines, Dan Mayers i Scot Smith otkrivaju šta su pronašli u sobi u kojoj je Jackson pronađen mrtav.

– Bilo je zabilješki, komada papira obljepljenih svuda po sobi, ogledala i vrata sa kratkim sloganima i izrazima – rekli su i dodali da je spavaća soba bila sva u neredu, a da su neki od tih natpisa bili poput riječi pjesama.

– Kada smo ušli u sobu u kojoj je Conard liječio Michaela, na krevetu smo zatekli kompjuter, a na krevetu je bila i živopisna lutka i fotografije beba nalik onima iz reklama – istakli su.

Detektivi su poručili i da soba nije bila ni nalik onoj u kojoj se neko liječio, ali da su pronašli torbu doktora Murraya u kojoj je bilo lijekova za koji se smatra da je usmrtio Michaela. Kako kažu, našli su i “tone otpada, igala, praznih boca, svega onog što nije trebalo da bude tamo”.

 

Michael Jackson predvidio Corona virus?

Na službenom profilu pokojnog muzičara Michaela Jacksona, pojavila se fotografija na kojoj nosi crnu masku i šešir, prolazeći pored gomile obožavatelja.

– Budite pametni i sigurni. – pisalo je ispod fotografije, a neki mediji ovo su protumačili kao znak da je Jackson “predvidio” pandemiju Corona virusa.

Sudeći prema riječima njegovog dugogodišnjeg tjelohranitelja Matta Fiddesa, Jackson je zaštitne maske nosio iz razloga jer se bojao da se svijetom ne proširi virus.

– Cijelu ovu situaciju Jackson bi komentarisao: “Jesam li vam rekao?” –  tvrdi njegov tjelohranitelj.

– Znao je da prirodna katastrofa uvijek negdje čeka. Bio je vrlo svjestan i uvijek je govorio da bismo mogli biti izbrisani s lica zemlje. – dodao je Fiddes.

Jacksonu su maske postale svojevrsni zaštitni znak pa na njemu nisu izgledale čudno, već naprotiv, kao dio njegovog stajlinga. Ipak, Fiddes se uvijek šalio kako su mu Jacksonove maske izazivale nelagodu i da ga sramoti noseći ih pa s njim nije želio biti zajedno na fotografijama. No, iza svega je bio dobar razlog.

– Govorio mi je: “Matt, ne smijem se razboljeti, ne mogu iznevjeriti svoje obožavatelje. Dolaze mi koncerti. Na ovom sam planetu s razlogom. Ne smijem oštetiti svoj glas, moram ostati zdrav jer ne znam s kim ću se danas susresti i ne znam šta bih mu mogao prenijeti.” – dodao je.

– Taj tip je bio jako inteligentan i danas bi sigurno bio tužan što ga niko nije slušao i nošenje maske shvatao ozbiljno.-  zaključio je Fiddes.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti