BH TELECOM – ZA BH TURIZAM: Travnik – grad nobelovca i vezira s hiljadu vrela

Piše: Redakcija

Travnik turiste privlači kao slikovito malo mjesto sa slojevitom graditeljskom baštinom koja svjedoči o njegovoj znamenitosti i burnoj prošlosti. Poznat je kao vezirski grad i ta činjenica da je skoro 150 godina bio sjedište vezira i prijestonica Bosanskog ejaleta ostavila je vidljiv trag u njegovoj urbanoj fizionomiji. Ali i „Travnička hronika“ nobelovca Ive Andrića mnogo je doprinijela promoviranju Travnika u svijetu.

Turisti imaju mnogo toga da vide i obiđu, počevši od srednjovjekovne tvrđave, velikog broja objekata iz osmanskog perioda: džamije, medresa, sahat-kule, turbeta, mostovi, česme i dr.

Vrijedan spomenik tehničke baštine s početka prošlog stoljeća je parni voz „ćiro“ s raritetnom lokomotivom, koji je kao muzejski eksponat postavljen u dvorištu Muzeja.

Dvije sahat-kule

Travnik je smješten u srcu Bosne i Hercegovine. Prvi put se spominje 1463. godine u izvještaju trogirskog kneza koji se danas čuva u Arhivu grada Zadra. Čuveni putopisac Evlija Čelebija u 18. stoljeću ga opisuje kao „grad s hiljadu vrela“. U periodu od 1699. do 1851. godine bio je glavni grad Bosanskog pašaluka, iz kojeg je stolovalo 77 vezira. Specifičan je i po tome što je jedini grad u Bosni i Hercegovini koji ima dvije sahat-kule. Također, to je i grad s najviše turbeta u Bosni i Hercegovini. Veliki broj turista dolazi iz raznih krajeva svijeta.

Srednjovjekovna tvrđava Stari grad nalazi se u kulturno-historijskoj zoni Travnika. Prije nego što je 1999. godine započeta njena restauracija, niko nije dolazio na Stari grad jer je bio u ruševnom stanju. Obnovljena je Šarena džamija, kao posebna turistička atrakcija, ali i druge džamije u najstarijem dijelu grada. Mirno naselje, gdje su se nekada rijetko susretali prolaznici, sada vrvi od turista, posebno u ljetnom periodu.

Plava voda

Veoma je posjećena Rodna kuća Ive Andrića, u koju ciljano dolaze turisti iz svih krajeva svijeta, ali obilaze i izložbene postavke u Zavičajnom muzeju Travnik i na Starom gradu, u kuli i baruthani. Dio turističke ponude je i tura Travnička hronika. U Travniku se priča da je to neka naša verzija filmovanog Da Vinčijevog koda.

Na prostoru travničke općine nalaze se mnoga kulturna dobra, među njima i brojne nekropole sa stećcima. Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Travnika svakako je Plava voda. Nalazi se u naselju Šumeće, u kojem izvire Plava voda, koja se uz potok Hendek ulijeva u rijeku Lašvu. U ljetnim mjesecima ovdje na kratki predah i uživanje u bistroj vodi, velikim ribnjacima, pratećem zelenilu, ili odmor uz piće i kafu ili nadaleko poznate ćevape navrate mnogi putnici. Stanovnicima vezirskog grada svakako je to jedno od omiljenih mjesta.

Postoji mnogo legendi prema kojima je grad Travnik dobio ime, ali najzanimljivija je ona koja kaže da je još u predosmanskom vremenu u tvrđavi stolovao činovnik koji je ubirao travarinu.

Rodna kuća Ive Andrića

Rodna kuća Ive Andrića nalazi se u Travniku, tačnije u mahali Zenjak na broju 9. Tokom više od jednog stoljeća stara kuća tipične bosanske arhitekture promijenila je nekoliko vlasnika. Sam Andrić nije bio baš oduševljen idejom o otvaranju spomen-muzeja jer, poznat kao iznimno skromna osoba, mislio je da nije uredu da se njemu još za života podiže neka vrsta mauzoleja. Jednom prilikom je rekao: “Vjerujte, uvijek sam se pitao šta će im ta moja rodna kuća u Travniku? Nije to ni Šatobrijanov zamak u Bretanji, ni velika kuća Viktora Igoa u Parizu, ni Tolstojeva Jasna Poljana…”

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti