BH TELECOM – ZA BH TURIZAM: Jajce – kraljevski grad u srcu Bosne

Piše: Redakcija

Bez obzira što je površinom mali i sa svega 30.000 stanovnika, Jajce je jedan od rijetkih gradova u Bosni i Hercegovini koji se mogu pohvaliti činjenicom da se u njima može naći gotovo sve. Ali ipak ono najbolje od grada svakako je njegova priroda.

Tokom historije Jajce je bilo strateški važno mjesto svih država koje su prošle jajačkim tlom, a i danas je neizostavno mjesto svim onim ljudima koji putuju sa zapada ka istoku Bosne. Puno ljudi u Jajce dođe baš tako, potpuno slučajno, a oni koji dođu, ostaju barem jedan dan više nego što su planirali. Nalazi se u srednjoj Bosni, na ušću rijeke Plive u Vrbas.

Bitan datum

Prvi spomen Jajca seže u 1398. godinu, a nalazi se u naslovu Hrvoja Vukčića Hrvatinića, gdje se nazvao „conte de Jajce“ (grof od Jajca). U vrijeme kada je bosanska srednjovjekovna država bila najjača, u Jajce se preseljava kraljevski dvor, a posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević je krunisan u crkvi svete Marije u Jajcu te je pogubljen od Osmanlija pri pokušaju bijega iz Jajca 1463. godine. Tokom osmanske vladavine u Jajcu se grade mnoge građevine, a najbitnija je džamija Esme Sultanije.

Drugi bitan datum u historiji grada je Drugo zasjedanje AVNOJ-a 29. 11. 1943. te se taj dan i danas obilježi svake godine. Najstariji nacionalni spomenik je hram boga Mitrasa, a napravljen je, vjeruje se, početkom nove ere od rimskih legija.

Jajce je, pored Mostara i Sarajeva, možda i najbrže rastući grad s brojem turista, a špica sezone je juni i juli, kada se kroz glavnu jajačku ulicu mogu čuti razni svjetski jezici. Tek ljeti dobiva pravi status kakav bi trebao da ima u svako doba godine. Posjećuju ga sve vrste turista, ekskurzije, klasični turisti, pa sve do evropskih backpackera koji traže jeftin smještaj u hostelu ili mjesto za „divlji kamp“ na plivskim jezerima, a nekada i u centru.

Grad govori

Ovaj grad nosi i naziv ”kontinentalni Dubrovnik” zbog mnogo historije na jednom malom mjestu i zbog dva prirodna jezera. Plivska jezera su pogodna za razne sportske aktivnosti. Sa svim prirodnim ljepotama i starinama, Jajce iz godine u godinu postaje jedna od najpopularnijih bosanskohercegovačkih destinacija.

Jajce je grad u kojem, hodajući kroz jednu ulicu, možete vidjeti srednjovjekovnu, tursku i austrougarsku gradnju, i to sve u 50 metara. To je mjesto gdje se osnovala Jugoslavija, dok je cijela Evropa bila pod ratom i gdje se još ne zna odakle tačno potječe naziv grada. Jajce se uspjelo oduprijeti mnogim vojskama dugo vremena, kao i onim idejama da se jedan park kraj jednog vodopada u jednom centru grada pretvori u parking za automobile.

Kako god, Jajce ostaje da priča priču svim zaljubljenicima u ovozemaljsku ljepotu i generacijama koje dolaze, na njima svima je da li će je poslušati ili ignorirati, na gradu je da govori, a na vodopadu da šumi.

Jedan od 12 najljepših na svijetu

Plivski vodopad u središtu grada Jajca, jedan od 12 najljepših na svijetu, nastao je prije 50.000 godina. I nakon toliko godina nemoguće je proći dijelom puta koji vodi kroz Jajce, a da se ne diviš ovoj prirodnoj ljepoti. Postoji priča da je Hrvoje Vukčić Hrvatinić, kada je podizao grad Jajce, pisao pismo svojoj supruzi koja se nalazila u jednoj tvrđavi u blizini Livna. Napisao je da će napraviti najljepši grad u Bosni.

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.

Pročitajte još