Sretni i u dugovima: Kako preživjeti besparicu?

Piše: Redakcija

Manjak novca donosi nedostatak samopouzdanja i strah od neuspjeha. Kako se nositi sa teškim osjećanjima, kako biti sretan i onda kada vlada „promaja u džepovima“

Ekonomska kriza primorava nas da se odreknemo mnogih stvari na koje smo se navikli. Moramo da promijenimo životne navike, način druženja s prijateljima, da neprekidno osmišljavamo metode za razumniju potrošnju. Tačnije, da stalno razvijamo vještinu špekulisanja novcem.

Ali to je samo onaj svima vidljiv dio muka koji besparica donosi. Problem, međutim, često ide mnogo dublje budeći u nama razne emocionalne i psihološke konflikte. To je tako zato što novac ne doživljavamo kao puko sredstvo za preživljavanje, već on, posebno u današnje potrošačko vrijeme, ima i mnoga druga simbolička značenja. Njime se mjeri životni uspjeh, stiče se moć, ugled pa i ljepota.

Zato odsustvo količine novca na koju smo navikli ne znači samo podnošenje neodlaska na ljetovanje ili odustajanje od para prekrasnih novih cipela, već mijenja našu sliku o sebi u negativnom pravcu i može da pokrene mnogo dublja osjećanja sopstvenog neuspjeha i nesposobnosti da sebi i svojim najbližima obezbijedimo ono što mislimo da treba.

Ne lažirajte realnost, prihvatite je

Kada nemamo novca, a trudimo se da se ponašamo kao da ga imamo, krivotvorimo stvarnost. To nas u prvom redu tjera da trošimo više nego što možemo i vodi u dugove, sprečava nas da nađemo način kako bi poboljšali svoje financije i pri tom stvara snažan psihološki pritisak uslijed napora koji ulažemo kako bismo lažirali realnost.

Savladajte strah od neuspjeha

Strah vas je da priznate da ste financijski „pukli“ i da se osjećate kao totalni gubitnik. To, naravno, nije tačno, jer niko nije totalni gubitnik. To je pretjerana tvrdnja koja samo ukazuje na činjenicu da se osjećate veoma loše i da vas je sramota što nemate više novca.  Čini vam se da ste nesposobni, da niste vrijedna osoba, da ste pogriješili u važnoj životnoj oblasti i da vas niko ne cijeni. Da se ne biste suočili sa tako teškim osjećanjima, pravite se da je bolje nego što jeste, pa idete u minus i dižete kredite koje ne znate kako da otplatite. Zato, ne ignorirajte emocije, prihvatite pravo stanje na svom računu i napravite plan za riješavanje problema.

Nađite dodatni posao, a ukoliko to nije dodatno moguće, smanjite svoja očekivanja. Nemojte se zavaravati i predati samosažaljenju. Svi mi ponekad ne ispunimo zacrtane ciljeve i namjere.

Ne ignorišite krizu

Ljudi različito reagiraju na besparicu. Ima onih koji padaju u depresiju, ali i onih koji uspijevaju da prihvate stanje takvo kakvo jeste i da zadovoljstvo potraže na izvorima koji ne zahtijevaju novac. Recimo da uživaju u knjigama, umjesto u bioskopu ili pozorištu, zatim odmor na rijeci umjesto na moru, opuštanje na pikniku umjesto u restoranu. Neki, pak poriču besparicu, pa troše preko svojih mogućnosti. To je opasno, jer pogoršava ionako lošu financijsku situaciju i stvara čovjeku jak psihološki pritisak.

Prilagođavajte se

Ubijeđeni ste kako umijete da mijenjate navike i da nikako ne možete da živite drugačije. Reći „ne mogu“ isto je kao da kažete „ne želim“. U tom stavu krije se jak otpor da se prilagodite novonastalim okolnostima. Ako ste spremni da preispitate svoj stav, da ne možete da se promijenite, pred vama će se otvoriti nove mogućnosti.

Pogledajte druge ljude koji žive solidno, a za koje pretpostavljate da imaju slična primanja kao i vi. Pitajte ih kako upravljaju svojim financijama. Možda ne kupuju sve u najbližoj radnji, nego idu u markete, gdje je jeftinije, i tamo ne požele sve što vide, nego šta im treba. Možda plaćaju račune prije roka, pa ostvaruju popust? Primjenite neke od njihovih taktika.

Možda vam sve to neće prijati iz prve, ali kada se odreknete dijela komfora, sigurno će vam se dopasti da za iste pare imate više.

Pobijedite ovisnost od shopinga

Ukoliko imate pretjeranu potrebu za novim stvarima, pa kupujete uprkos svojim realnim financijskim kapacitetima i ne možete da se savladate, moguće je da vam nedostaje nešto veoma važno u životu. Vjerovatno markiranim „krpicama“ pokušavate da popunite neku prazninu u duši. Zapitajte se, zašto ste nezadovoljni i šta je to što vam suštinski nedostaje, a što prikrivate shopingom. Vi se zapravo borite sa ovisnošću čiji je emocionalni balast veoma težak i stalno vas vuče na dno. Kako biste to savladali, moraćete da nađete snage da loše navike zamijenite funkcionalnim.

Slijedeći put kada poželite da nešto kupite, a vi nemojte. Umjesto da odete u shoping, uzmite svesku i napišite zašto želite novu stvar. Zapišite sve što vam padne na pamet, ma koliko vam to smiješno ili glupo zvučalo. Ovo će vam pomoći da doprete do korijena problema.

Budite konstruktivni. Otiđite u šetnju, stavite DVD sa vježbama i rekreirajte se, pustite muziku i đuskajte. Pronađite neku zanimljivu aktivnost koja će zamijeniti onu koju više sebi ne možete priuštiti.

Poslije kiše uvijek dođe sunce

Pokušajte da zaštitite porodicu od činjenice da više nemate para onoliko koliko ste nekada imali, pa trošite preko svojih mogućnosti. Zapravo, vi se borite sa sopstvenom slikom o sebi, a zaštita porodice samo je izgovor za produžavanje sopstvene agonije. Prestanite da ponavljate sebi kako će se desiti nešto strašno ako svojim najbližim priznate svoj financijski neuspjeh. Bolje se usredsredite na riješavanje problema i na pozitivnija iskustva koja vas vjerovatno očekuju. Iz jedne loše situacije uvijek može da proizađe nešto dobro. Možda ćete početi da provodite više vremena zajedno, ponovno se zbližite…

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti