BH TELECOM – ZA BH TURIZAM: Počitelj – muzej na otvorenom

Piše: Redakcija

Simpatičan gradić orijentalno-mediteranskog karaktera, poznat i pod imenom „Grad od kamena“, kako ga je nekada nazvao nobelovac Ivo Andrić, Počitelj je smješten u dolini Neretve, na svega tri kilometra od Čapljine. Na lijevoj strani smaragdne Neretve, ugrađen u liticu te uz magistralnu cestu od Mostara prema Jadranskom moru, smjestio se kameni hercegovački povijesni gradić – Počitelj.

 

Dva stila

Ovdje su Šišman Ibrahim-pašina džamija iz 15. stoljeća, remek-djelo arhitekture osmanskog perioda, kao i čuvena Sahat kula iz 17. stoljeća, koja je nekada služila kao skrovište stražarima koji su čuvali grad od neprijatelja.

Prema popisu iz 1991. godine, Počitelj je imao više od 600 stanovnika, dok je danas taj broj znatno manji, te ovdje zvanično boravi tek oko 13 porodica, koje čini uglavnom starija populacija.

Živopisne kuće, tvrđava, kule, kao i ostaci građevina starih više od 400 godina privlače turiste iz cijelog svijeta. Nalazi se u dolini Neretve i jedno je od najljepših kulturno-historijskih cjelina u Bosni i Hercegovini.

Na ovom mjestu kralj Tvrtko izgradio je tvrđavu 1383., koju su Turci osvojili 1471. godine, što se vidi iz mnogobrojnih spomenika osmanskog perioda, kao što su: Hadži-Alijina džamija (16. stoljeće), Šišman Ibrahim-pašina medresa (17. stoljeće), hamam i javna kuhinja, restoran i Sahat-kula, izgrađena na vrhu brda uz koje se grad uzdiže.

Počitelj je pravi muzej na otvorenom i mjesto u koje posebno vole doći brojni umjetnici, čija im magija pomaže u traženju inspiracije za svoja djela. Šetnja kroz uličice Počitelja nezaboravan je doživljaj.

Prvi put u dokumentima spominje se 1444., ali se pretpostavlja da ga je dao izgraditi bosanski kralj Tvrtko 1383. godine.

Tako je mediteranski izgled ovog srednjovjekovnog gradića nakon turskog osvajanja orijentalno preoblikovan. Danas mješavina ova dva graditeljska stila kameni grad čini muzejom na otvorenom i daje mu posebnu dimenziju.

Rijeka i grad

Jedinstveno naselje uvršteno je na listu UNESCO-a i slovi za jednu od najljepših kulturno-historijskih cjelina u Bosni i Hercegovini. Ima nešto u Počitelju što ne da ubiti tu ljepotu zaustavljenu u hercegovačkom kamenu i Neretvinoj studeni. Još dugo će zagrljeni kroz vrijeme putovati modra rijeka i kameni grad.

Kada dođete u Počitelj, probajte neki od domaćih sokova koje pravi lokalno stanovništvo. Preporučuje se domaći sok od nara.

 

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.

 

Umjetnička kolonija

Zanimljiv je i način na koji su se gradile kuće čuvajući intimu boravka i mira, a istovremeno nudeći pogled na cijeli grad i život u njemu. Gavrankapetanovića kuća, sačinjena od dva manja i jednog većeg objekta, s podjelom na selamluk i haremluk, nastala je tokom 16. i 17. stoljeća. Kuća je u jednom trenutku napuštena, a kako bi se sačuvala i renovirala, pretvorena je u umjetničku koloniju. Svake godine u ljetnom periodu kolonija okuplja umjetnike iz raznih dijelova Evrope, sloveći i kao atrakcija za turiste.

Pročitajte još