BH TELECOM – ZA BH TURIZAM: Naše more – Neum

Piše: Redakcija

Neum je grad, turističko naselje i jedino općinsko središte na Jadranskoj obali smješteno na brdovitom priobalju na glavnoj magistrali između Dubrovnika (70 km) i Makarske (80 km).

Njegova geografska pozicija interesantna je turistima zbog izleta do Dubrovnika, Mostara, Međugorja, Kravica, ali i Crne Gore. Mediteranska klima s puno sunčanih dana u godini čini ga poželjnom turističkom destinacijom kroz cijelu godinu.

Mediteranska klima

Na spomen Neuma, odmah pomislimo na more, ali Neum je mnogo više od toga. Zahvaljujući dostatnim količinama vode i blagoj mediteranskoj klimi, ovim područjem, koje je prijašnji čovjek, uvidjevši sigurno prebivalište u krškim špiljama, nastanio još u staro kameno doba, paleolitiku, dominira zelenilo s bogatom florom i faunom. No, ovdje, također, nalazimo prahistorijska naselja, gradine, grobne humke – tumule iz bronzanog i željeznog doba, tragove antičkog doba, srednjovjekovne crkve i sela, te mnoge nekropole stećaka.

U Starom Neumu, gdje je sačuvana stara jezgra sela, nalazi se vrt Ljanik, u kome se sadio i uzgajao, kaže se, najkvalitetniji duhan u Hercegovini, koji se slao svojevremeno carskim dvorovima u Evropu. U prošlosti su Neumljani bili poznati i kao klesari kamena za gradnju kuća i suhozida.

Čisti primorski zrak, šetnja obalom, noćna zabava, sportovi na vodi ostat će vam dugo u lijepom sjećanju. Hercegovačka izvorna kuhinja i razni morski specijaliteti od ribe, rakova, školjki samo su dio bogate gastro ponude u hotelima “Sunce”,”Neum”, “Zenit”, “Stella”, kao i u drugih desetak porodičnih hotela i motela. Zaleđe Neuma je bogato nasadima maslina i vinograda, idealno područje za ljubitelje agroturizma. Ovo bosansko ljetovalište najčešće posjećuju ljudi iz okolnih mjesta.

Neum

Skuteri i barke

Gosti željni odmora mogu se smjestiti na udobne ležaljke u hladovini suncobrana i uživati u šumu mora i mirisima mediteranskog zelenila, a gosti željni aktivnog odmora mogu se zabaviti jedrenjem na dasci, vožnjom skutera ili barke, kao i uživati u vožnji biciklom uz more.

Šetališta tik uz plažu idealna su za trgovce da iznesu sve i svašta potrebno onima koji su došli da se odmore. Prodaju se šeširi, kreme, papuče, peškiri, a možete pojesti i plačinke ili sladoled. Ima Neum neki svoj šmek.

Usmjeren na turizam

Neumski zaljev, gdje je more mirno, nalazi se u okviru većeg Malostonskog zaljeva, koji zatvara poluotok Klek. Kao dio Jadranskog mora, predstavlja jedini izlaz BiH na more.

Neum je usmjeren na turizam, koji se u njemu počinje razvijati 1911. godine, kada su austrougarski namještenici zatražili od Zemaljske vlade da im izgradi smještajni objekt i uredi dio plaže za njihove porodice, što bi oni koristili tokom ljeta.

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti