BH TELECOM–ZA BH TURIZAM: Tekla Sava pokraj Brčko grada

Piše: Marketing

Brčko je grad s bogatom poviješću. Kao naselje se počelo razvijati kod stare skele na ušću Brke u Savu. Prvi put se pod današnjim imenom spominje u 16. stoljeću, kada se razvija i naselje i tvrđava, a i gradi put prema gradu Tuzli. Dobar zemljopisni položaj pružio je stanovnicima ovoga kraja mogućnost razvijanja trgovačke djelatnosti. Prema zapadnim krajevima trgovalo se najviše tuzlanskom solju, ali i drugim proizvodima.

U 19. stoljeću u Brčkom je svoju agenciju otvorilo Dunavsko parobrodarsko društvo, koje mu je tim potezom dalo na važnosti i učinilo ga snažnim trgovačkim središtem. Tako je Brčko povijesno trgovački grad u kojem žive kreativni i sposobni ljudi.

Gradsko izletište

Ako planirate posjetiti Brčko, dobro je upoznati se s nekoliko osnovnih informacija poput prometne povezanosti, vremena, mjesta gdje se možete udobno smjestiti i isprobati kvalitetnu hranu, kao i gdje možete ugodno provesti svoje vrijeme, opustiti se i zabaviti.

Brčko ima kontinentalnu klimu. Najtopliji je juni s prosječnom temperaturom nešto višom od 21 stepen, a najhladniji januar.

Do Brčkog je vrlo lako doći. Samo je nekoliko sati vožnje autocestom udaljeno od beogradske i nešto malo više od zagrebačke zračne luke, a tek sat i po od tuzlanske. Osim autoceste koja se proteže skoro do Brčkog, postoji i željeznička pruga do Vinkovaca na sjeveru i do Ploča na jugu koja za sada služi za teretni promet. Veliki broj autobusnih linija prolazi kroz Brčko – kako domaćih, tako i regionalnih, te evropskih – pa je i dolazak autobusom vrlo praktičan.

U Brčkom postoji više hotela u kojima se može prespavati. Brčko je prepuno malih barova, kafana i kafića koji u ljetnom periodu posebno živnu jer tada grad posjećuju ljudi iz dijaspore. Poznato gradsko izletište Ficibajer kraj rijeke Save posebno je atraktivno. Ovdje možete ugodno u raznim rekreativnim i opuštajućim aktivnostima provesti svoj dan.

Savska regata

Kroz Brčko protječe Brka, rječica visokih obala, a među vodenim tokovima na ovom području su i rječice Tinja, Lomnica Zovički potok, Lukavac i još nekoliko manjih vodotokova koji nabujaju tokom proljeća. Područje ima umjereno kontinentalnu klimu i veoma je pogodno za uzgoj voćarskih kultura.

Svake godine na rijeci Savi organizira se kajak-kanu takmičenje pod nazivom „Savska regata“ u okviru kulturno-sportske manifestacije „Savski cvijet“.

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.

Dotjeran i čist

Grad se nalazi na samoj rijeci Savi, koja je granica države. Zgrada u kojoj je sjedište Vlade Distrikta udaljena je svega stotinjak metara od graničnog prijelaza. Sam grad ima elemente koji ga čine solidnim urbanim središtem: bogata narodna biblioteka, gradska galerija, amatersko kazalište, dom kulture i nekoliko kulturno-umjetničkih društava. Jedan je od rijetkih gradova u našoj zemlji za koji se može reći da je, barem izvana, dotjeran i čist.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

 

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Pročitajte još