Britney ne smije ništa bez odobrenja oca: Ni da izađe iz kuće, da se uda, glasa…

Piše: Redakcija

Da li je pop zvijezda u zatvoru pa se traži njeno oslobođenje? Ona zaista nije zaključana iza rešetaka, ali njena situacija je prilično slična pritvoru. Pjevačica Britney Spears već 12 godina nalazi se pod konzervatorijumom, zakonskim konceptom koji se primjenjuje u Sjedinjenjim Američkim Državama, koji nalaže da je, iako ima više od 21 godine, pod stalnim starateljstvom svog oca, prenosi b92.

Ovo znači da Britney, koja sada ima 38 godina, ima status maloljetnog djeteta. To podrazumijeva da su joj oduzeta prava punoljetne osobe, stoga ona više od decenije ne smije da se uda, glasa na izborima, ima djecu, troši svoj novac ili da vozi automobil. Također nema ni pristup svojim računima i finansijama, i, zakonski govoreći, nema pravo da zna kako se troši novac sa njenih računa.

Britney ne smije da napušta svoj dom bez očevog odobrenja, niti da ima svog advokata. Ona nema pravo da otpušta i zapošljava ljude u svom timu, a njen otac Jamie Spears čak ima i “pravo” da je protiv njene volje pošalje u mentalnu instituciju.

Konzervatorijum je standardni zakonski koncept koji se primjenjuje na osobe koje nisu više u stanju da se brinu o sebi, najčešće obuhvata starije osobe sa demencijom. Ali Britney nije starica, niti ima demenciju, i situacija je daleko komplikovanija nego što bi se isprva moglo činiti.

Britney je započela svoju karijeru sa svoje nježne četiri godine, prvo se proslavivši kao članica Mickey Mouse. Kako je rasla, tako je sve više bila dio mašinerije koji je kontrolisao njen imidž, muziku ali i način na koji pjeva.

Stalni pritisak koji je trpjela doveo je do njenog javnog nervnog sloma 2007. godine, kada je snimljena kako mašinicom brije svoju glavu. Potom je otišla u tatoo-salon i objasnila umjetniku “da joj je muka što joj svi diraju kosu i da je samo željela da to prestane”. Sve ovo je bio veliki poziv u pomoć.

Međutim, ono što Britney nije mogla ni da zamisli jeste da će okovi njene karijere da se rašire na njeno čitavo postojanje.

U periodu njenog krhkog mentalnog stanja, Jamie Spears je zatražio da on i advokat Andrew budu njeni staratelji na godinu, što mu je bilo odobreno, samo da bi ponovo pokrenuo proces naredne godine i samostalno dobio puno starateljstvo nad njom.

Ko zarađuje od ove situacije?

Finansijski dokumenti Britney Spears iz 2018. godine otkrivaju da su konzervatorijski i pravni troškovi koštali zvijezdu oko 1,1 milion dolara te godine, pri čemu je 128.000 dolara mjesečno direktno odlazilo njenom ocu kao honorar koji mu je odobrio sud.

Ova suma ne uključuje njegovu platu koju mu također isplaćuje njegova kćerka.

Sudska dokumenta iz novembra 2018. godine otkrivaju da je nekadašnji staratelj Andrew čak zatražio i povišicu u iznosu od 426.000 dolara godišnje.

Kako je godinama stalno radila i time uvećavala svoje bogatstvo, njen ozloglašeni bivši suprug Kevin Faderlajn je podnio molbu da se utrostruči alimentacija koju Britney plaća za njihovu djecu još 2018. godine.

Zašto je ovo važno?

Kada je sve više detalja počelo da izlazi u javnost, njeni obožavatelji pokrenuli su haštag “Oslobodite Britney”, a toj akciji su se priključile i mnoge poznate zvijezde.

Pitanje o pravnom statusu Britney Spears posebno je bitno u narednom periodu, jer se njena majka Lin sada više uključuje u procese svoje kćerke od pokretanja žalbe pred sudom početkom ovog mjeseca.

Krajem sljedećeg mjeseca, tačnije 22. avgusta, pitanje o samostalnosti i uračunljivosti Britney Spears će se pojaviti na sudu.

Samo jedna od onlone peticija za podršku Britney, i to ona koja zahtijeva da joj bude omogućeno da “angažuje sopstvenog advokata”, umjesto da je zastupa onaj koga je imenovao sud, do danas je potpisalo više od 241.000 ljudi.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti