Velika tragedija Ofra Haze: Ljubav je koštala života

Piše: Redakcija

Ofra Haza i Michael Jackson

Priča o životu Ofre Haze, legendarne izraelske pjevačice i glumice, nevjerovatna je priča o slavi, moći, ljubavi, ljepoti, muzici, žrtvovanju, ujedno je i priča o razarajućim predrasudama društva, pogrešnim odlukama i neočekivanoj tragediji.

Ofra Haza, “Madona sa Istoka”, rođena 1957. u Tel Avivu gdje je prerano umrla 2000. godine od posljedica upale pluća, izazvane virusom HIV.

Nije se plašila da pomjera granice u konzervativnoj jevrejskoj sredini, ali je bila i rastrzana između želje za slavom i čežnje za porodicom, tragala je za ljubavlju koja ju je na kraju koštala života!

Bila je deveto i najmlađe dijete siromašne jevrejske porodice u Tel Avivu. Iz blatnjavih sokaka izraelske prijestonice spasio ju je ogroman talenat i moćan glas koji je u njenoj 12. godini otkrio agent dječijeg pozorišta. Njena karijera nezaustavljivo ju je vodila ka vrhu svjetske muzike, dok su je lokalni mediji obožavali, pripisujući joj epitet “Madone sa istoka”.

Haza je godinama nizala uspjehe, od fenomenalnih singlova preko najprodavanijih albuma i brojnih nastupa i festivala do rada na filmskoj muzici. Kruna njene posvećenosti muzici uslijedila je 1983. godine kada su joj se, nakon drugog mjesta na Eurosongu, otvorila sva vrata svjetske scene. Najveći međunarodnu popularnost postigla je pesmom “Im Nin’Alu”.

Potom je javnost očarala predivnom, dirljivom numerom “Izbavi nas” iz animiranog filma “Princ iz Egipta”, koju je otpjevala na ukupno 17 jezika. Pjevala je na hebrejskom, arapskom, aramejskom, engleskom, španskom… Nastupala je na dodjeli Nobelove nagrade za mir 1994. godine.

Omar Sharif i Ofra Haza

Uprkos slavi i bogatstvu, Ofra je ostala prizemna, odana porodici, visoko moralna i religiozna, što je utjecalo da u rodnom Izraelu bude posmatrana kao svojevrsno božanstvo i živa legenda. Živjela je mirno, bez ijedne mrlje u karijeri, bez kompromitujućih fotografija sa muškarcima, bez traga o skandalu.

-Ona je čuvala dobru sliku o sebi. Nikada niste mogli da vidite fotografiju sa muškarcem ili da pročitate neki “prljavi” trač. Za nju, jedino što je bilo važno i što ju je karakterisalo jeste glas – rekao je jedan od njenih najbližih saradnika, Ištar Ašdot.

Ipak, Haza je bila poznata kao žena u stalnoj potrazi za velikom ljubavlju, riješena da ostane djevica sve do prve bračne noći. Brojni udvarači i prosci nisu joj bili interesantni, a čvrsto je vjerovala da će joj Bog ukazati na čovjeka njenog života. Uspešna karijera i slava nisu mogle lijepoj Izraelki nadomjestiti ono što je zaista željela od života – porodicu i privrženost partneru.

Ofra je za života ostala nepriznata u krugovima svoje bliske porodice koja je stalno osporavala njene zasluge i vrijednost, ističući da je žena bez porodice niko i ništa. Figurativno to najbolje opisuje rečenica njenog brata: “Ko je, dođavola, Ofra? Samo jedna neudata žena bez porodice!”

Od svoje 30. godine Ofra je bila u sumanutoj i stalnoj potrazi za jačom polovinom. Međutim, brojni zainteresirani muškarci nisu mogli da prođu njene stroge kriterije – živjela je u stalnom strahu da je neko ne iskoristi samo zbog novca. “Princ na bijelom konju”, bar kako je ona vjerovala, za lijepu Jevrejku stigao je tek u njenoj 39. u vidu biznismena Dorona Ashkenazija.

Par se vjenčao na krovu kuće njenih roditelja, a ceremoniju je ispratilo na stotine zvanica i njenih fanova.

Nažalost, mada se o njenom kratkom braku ne zna mnogo, izvjesno je da ju je upravo suprug zarazio sidom koja je indirektno utjecala na njenu preranu smrt 2000. godine. Samo godinu kasnije, umro je i njen muž usljed predoziranja.

Detalji i prava istina o smrti bračnog para ostali su misterija do današnjih dana, a njena porodica nikada nije potvrdila stvarni uzrok smrti supružnika. Šest mjeseci prije smrti, u jesen 1999. Ofra Haza snimila je svoje posljednje materijale koji nisu ugledali svjetlo dana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti