Nakon SFF-a: Podrška glumici koja je priznala da je silovana

Piše: Redakcija

Foto: Facebook

 

Nakon što je glumica Danijela Štajnfeld, zvijezda “Ivkove slave”, priznala da ju je silovao moćnik iz filmske industrije, brojne glumice, njene kolegice, stale su na njenu stranu i pozvale je da javno iznese ime i prezime zlostavljača.

Danijela je strašnu ispovijest iznijela u svom dokumentarnom filmu „Zacijeli me“, predstavljenom na 26. Sarajevo Film Festivalu, a zbog onoga što se desilo je navodno i napustila Srbiju.

„Zacijeli me“ je dokumentarni film o posljedicama koje trpe žrtve i počinioci seksualnog nasilja, zasnovan na intimnim svjedočenjima osoba koje su preživjele seksualni napad. Film kombinira svjedočanstva osoba koje su preživjele seksualni napad i sekvence iz njihovog kasnijeg života, postavljajući pitanje šta se može smatrati oporavkom.

-Autorica filma Danijela Štajnfeld snagu crpi iz empatije jer je i sama, kao mlada glumica u Srbiji, bila žrtva seksualnog nasilja. Nakon što je izgubila mogućnost da sigurno priča o napadu koji je doživjela, skupila je hrabrost da kroz proces susreta i intervjua svoju priču podijeli s drugima koji su prošli kroz slična iskustva. Dok nas ljutnja i strah odvraćaju od neophodnih razgovora o svim aspektima seksualnog nasilja, „Zacijeli me“ se fokusira na izuzetnu štetnost skrivanja istine i pokazuje kako je moguće nastaviti život nakon seksualnog napada – kaže se u opisu filma prikazanom na ovogodišnjem SFF-u koji je održan online.

– Danijela, uz tebe smo, ustani i kaži ko te je silovao – poručuju glumice kolegici, koja je prva javno priznala da je bila žrtva seksualnog nasilja, prenosi „Telegraf.rs“.

– Prestrašno! Prvi put da neko javno kaže. Bravo, Danijela! Još samo da je rekla i ime. Šteta što nije rekla ime. Ali, opet, neka je i ovoliko rekla, pošto dosad niko nikad nije. Ona je prva iz naše branše koja je to uradila – napisala je Lena Bogdanović na svom Facebook profilu i pozvala koleginice da dignu glas.

Lena Bogdanović (Foto: Telegraf.rs)

I kćerka proslavljenog glumca Voje Brajovića, Iskra, kaže da bi Danijela morala javno da kaže ime i prezime napasnika.

– Ime je važno, takve treba na sud i iza rešetaka! Kada bi se znalo ime, možda bi se javile i druge žrtve, pa bi se nešto pokrenulo. Ali opet, pošto piše “moćnik”, vjerujem da je razlog neotkrivanja imena strah. Užasno u svakom slučaju – poručila je Iskra.

Iskra Brajović (Foto: Telegraf.rs)

Danina Jeftić, glumica koja je zablistala u filmu i seriji „Montevideo“, kaže da Danijela ima svu njenu podršku, ali da treba jasno i glasno da kaže ime i prezime zlostavljača.

Danina Jeftić (Foto: Telegraf.rs)

– Mlade glumice su na meti raznih ljudi. Kada neka neiskusna djevojka koja je tek završila fakultet uđe u posao, mnogi žele da je iskoriste. Takvi treba da dobiju adekvatnu kaznu i da se isključe iz naše profesije. Danijeli pružam maksimalnu podršku! Treba da prijavi nasilnika! Hrabro je što je smogla snage i ispričala šta joj se desilo. Ukoliko bude rekla o kome se radi, stat ću uz nju. Treba glasno i jasno reći ime i prezime zlostavljača, ali nisu sve žene spremne na taj korak, jer bi to za njih možda značilo kraj karijere, strah od toga da bi ponovo moglo da im se desi tako nešto – istakla je.

Dragana Mićalović poručila je da napasnika odmah treba zatvoriti.

Dragana Mićalović (Foto: Telegraf.rs)

– Dosad sam o ovakvim stvarima čitala u novinama. Nikada nisam čula od neke svoje koleginice da priča o tome. Policija treba da reaguje u ovakvim situacijama, a mediji i javnost treba da budu uz žrtvu. Nisam, nažalost, videla snimak u kom Danijela priča o svemu tome, ali mi je jako žao što je imala takvo iskustvo. Ima svu moju podršku – izjavila je glumica.

Snežana Savić, koja je nekada važila za jednu od najlepših srbijanskih glumica, kaže da je ona dobijala nepristojne ponude, ali da je niko nikada nije primoravao na seks.

Snežana Savić (Foto: Telegraf.rs)

– Kada sam ja počela da gradim karijeru, bila sam mlada i lijepa glumica i naravno da su mi se udvarali i svašta nudili. Ali nikada niko nije pokušao da me siluje. Niko ne smije da ucjenjuje bilo koga ili da ga prisiljava na seks. Danas sve češće čujete da je neka mlada devojka bila silovana. To više i ne iznenađuje. Vremena su se mnogo promenila. Šaljem veliku podršku Danijeli i želim joj da bude jaka – rekla je Savić, prenosi „Telegraf.rs“

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti