Ko je moćna sestra Kim Jong-una za koju se opet priča da preuzima vlast

Piše: Redakcija

Opet kruže priče da je Kim u komi i da vlast preuzima njegova sestra. Chang Song-min, bivši pomoćnik pokojnog južnokorejskog predsjednika Kim Dae-junga, tvrdi da je vrhovni vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un već mjesecima u komi te da su njegova nedavna javna pojavljivanja lažirana, prenosi New York Post.

Chang tvrdi da je vrhovni vođa u komu pao prije više mjeseci te da su njegova pojavljivanja u javnosti zapravo ranije napravljene snimke.

– Procjenjujem da je u komi, ali da njegov život nije završio, rekao je Chang južnokorejskim medijima te dodao da bi Kimova mlađa sestra Kim Yo-jong trebala pomoći voditi zemlju.

– Još uvijek nije uspostavljena struktura nasljeđivanja pa je Kim (Yo-jong) gurnuta naprijed jer vakuum nije održiv na duge staze.

Novinska agencija Yonhap izvještava da je glavna obavještajna agencija Južne Koreje tokom sastanka s predstavnicima zakonodavne vlasti rekla da je došlo do prenošenja dijela moći kako bi se “smanjio Kimov stres” te kako bi se “izbjegla odgovornost u slučaju neuspješne politike”.

Prošlog su se četvrtka pojavile fotografije na kojima se moglo vidjeti kako Kim prisustvuje sastanku vlade, međutim novinska agencija Reuters nije mogla utvrditi autentičnost fotografija. Južnokorejski portal The Daily NK, specijaliziran za vijesti iz Sjeverne Koreje, piše da su im njihovi izvori u Pjongjangu rekli da Kimova sestra svoju poziciju u režimu planira osigurati tako što će napadati Južnu Koreju.

– Kako ne može vladati zemljom preko vojske kao njezin brat, svoj utjecaj, poput oca Kim Jong-ila, širi preko ministarstva propagande i agitacije, rekao je izvor iz Sjeverne Koreje.

Inače, Kim Jong-un svoju sestru Kim Yo-jong stavio na drugo mjesto u hijerarhiji Sjeverne Koreje.

Kimova moćna sestra, 31- godišnja Kim Yo-jong, trenutna šefica Odjela za organizaciju i usmjeravanje na Sjever, koja upravlja svim aspektima sjevernokorejskog života, bila je posebno u centru medijske pažnje. U svjetlu spekulacija da je Kim Jong-un umro, budući da se vlast u Sjevernoj Koreji nasljeđuje po muškoj lozi, a pretpostavlja se da on nema odraslih sinova, svjetski mediji Kimovu sestru vide kao moćnu nasljednicu.

Kim Jong-un na čelu Sjeverne Koreje je već devet godina. Za to vrijeme, kako bi što čvršće držao vlast u rukama, nemilosrdno se rješavao potencijalnih rivala, čak i nekih bliskih članova porodice koje je smatrao prijetnjom.

Njegova sestra Kim Yo-jong jedini je član porodice koji uz Jong-una ima aktivnu ulogu u vladajućoj Radničkoj partiji Koreje. Njoj je u posljednje vrijeme bilo povjereno sve više službenih poslova, a pratila je Kima i na ključnim sastancima u vrhu. Glasine da je Kim u vegetativnom stanju nakon neuspjele operacije srca počele su kružiti u aprilu, kada je Kim Yo-jong dala i svoju prvu službenu izjavu, nakon što je postavljena u Glavni odbor (Politbiro) vladajuće Radničke stranke.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti