Unuk Damir Imamović: Danas slavimo Zaimov 100. rođendan!

Piše: Redakcija

Danas je tačno 100 godina od rođenja velikog bosanskohercegovačkog interpretatora sevdaha Zaima Imamovića, jednog od najzaslužnijih za postojanje i očuvanje onoga što danas prepoznajemo kao tradicionalnu sevdalinku.

Pjevač, kompozitor i tekstopisac, velikana koji je nadahnuo generacije muzičara, rođen je 26. avgusta 1920. godine u Mrkonjić Gradu. Njegov nasljednik, sin Nedžada Imamovića, također sevdalije, Damir Imamović, koji svojim interpretacijama stvara poseban stil savremenog sevdaha, a kao interpretator tradicionalne bosanske muzike, povremeno je nastupao i sa Zaimom za njegovog života, danas se posebnom objavom sjetio dede.

-Dragi moji, danas slavimo Zaimov 100. rođendan! Inicirali smo, kao porodica, seriju događaja kojima smo željeli obilježiti ovaj važan jubilej za nas, sevdah i za bh. kulturu. Bilo je predviđeno da se ove godine održi nekoliko koncerata, okruglih stolova, promocija Zaimove biografije (iz pera književnice Lejle Kalamujić), jedna svečana akademija i još nekoliko drugih aktivnosti koji bi ovu godinu učinili godinom Zaima Imamovića. Nažalost, zbog epidemološke situacije morali smo za sada odustati od planiranog. Sjetimo se danas Zaima onako kako bi on to najviše volio: slušajući njegove pjesme – napisao je na svom Instagral profilu Damir Imamović, unuk legendarnog Zaima Imamovića.

View this post on Instagram

Dragi moji, danas slavimo Zaimov 100. rođendan! Inicirali smo, kao porodica, seriju događaja kojima smo željeli obilježiti ovaj važan jubilej za nas, sevdah i za bh. kulturu. Bilo je predviđeno da se ove godine održi nekoliko koncerata, okruglih stolova, promocija Zaimove biografije (iz pera književnice Lejle Kalamujić), jedna svečana akademija i još nekoliko drugih aktivnosti koji bi ovu godinu učinili godinom Zaima Imamovića. Nažalost, zbog epidemološke situacije morali smo za sada odustati od planiranog. Sjetimo se danas Zaima onako kako bi on to najviše volio: slušajući njegove pjesme! Zaim Imamović (Mrkonjić Grad 26.8.1920 – Sarajevo 2.2.1994.) legendarysevdahsinger

A post shared by Damir Imamovic (@damirimamovich) on

Zaim Imamović karijeru je započeo 10. aprila 1945. godine na Radio Sarajevu. Predstavio se s tri melodije: “Gledaj me draga”, “Mujo kuje konja po mjesecu” i “Konja vodim, pješke hodim”. Njegovi uzori su bili danas skoro zaboravljeni pjevači: Rešad Bešlagić iz Tuzle i Sulejman Džakić. Zaimu Imamoviću je 6. aprila 1979. godine Skupština grada Sarajeva dodijelila Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva za njegove stare izvorne bosanske narodne pjesme i za originalne interpretacije.

Preminuo je 2. februara 1994. godine u Sarajevu.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti