Prvo odgojimo sebe, pa druge!

Piše: Redakcija

Prošle sedmice Eldin Huseinbegović je odlučio za naš magazin govoriti o preseljenju supruge na drugi svijet, ali i novoj stranici u svom životu. Mišljenja u Sarajevu (gdje je Eldinova adresa, te očekivano za ovom pričom i veći interes) bila su podijeljena.

“Sram te bilo, mogao si suprugu žaliti još koji mjesec (možda pet godina, op.a), pa tek onda pokazati novu djevojku”, samo su neki od komenatra koji su se mogli čitati na internet-portalima i socijalnim mrežama. Bilo je i onih koji su pjevaču pružili podršku, poručivši da i on, nakon desetogodišnje brige, ima pravo na sreću… Uglavnom, pametovalo se mnogo i preko svake mjere!

Nije mi namjera baviti se Eldinovim, niti bilo čijim životom, ali mi je pomalo začudna potreba ljudi da u mjesecu oprosta i najveće Božije milosti (ramazanu), budu sudije pored Jedinog i Najpravednijeg Sudije.

U ovih trideset i kusur godina svjedočila sam brojnim apsurdima i ne tako čestitim postupcima kada, naprimjer, suprug lola napusti ženu samo zato što je ljepša tuđa trica, ili što je u četrdeset i nekoj (najboljim godinama za ženu) dobila rak? Ili kada, prema svim mjerilima čaršije, “čestit” momak voda super zgodnu curu, a onda je odbaci k’o krpu i ženi “finiju”? Baš me zanima po kakvim aršinima.

Trideset dana pred nama je bilo vremena da se očistimo, kako fizički, tako i duhovno. Da umjesto što presrećemo ljude po ulici i ružimo zašto u ovom mjesecu nose kratku suknju, što se zabavljaju, žive… da u dvadesetak minuta nakon 20 sati svake večeri ispružimo dlanove i kažemo: “Bože, oprosti mi”.

Ili mi to nismo grešni?

Reći ću vam jedno: najviše sam zločesta prema drugim ljudima, a obično prema onima koje veoma volim, bila onda kada sam bila najnezadovoljnija i najnesrećnija. I kada bi glava jeziku govorila: “Dobro je!”, bivao je brži. I sudio je i zaključivao! Kada srce svakodnevno okivate tugom, opravdanom ili neopravdanom, ne pružate tom srcu priliku ni da bude čisto, a ni veliko.

Prije otprilike deset hiljada godina, čovjek je bio sakupljač hrane i lovac, pa je onda počeo kultivirati biljke i pripitomljavati životinje. Kasnije je izmislio struju, avione, brodove, televizor, internet, telefon, obični pa na kraju i pametni. U međuvremenu je odletio na Mjesec, potom na Mars…

Sve je to današnji čovjek bio u stanju izmisliti, izgraditi, napraviti, i na koncu i evoluirati, ali ovaj naš Bosanac nikako nije u stanju da se otrgne od stalnog pokušaja da po svojoj mjeri odgaja druge. Uvijek druge, a nikad sebe!

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti