Mario Klein: Objasnio zbog čega mu je omiljena knjiga „20.000 milja pod morem“

Piše: Redakcija

Mario Đonlić, u svijetu mode poznatiji kao Mario Klein, jedan je od fotografa čije slike su najčešće krasile unutrašnjost našeg magazina i naslovne strane. Marija smo ovog puta odvojili od fotoaparata i izveli na naš teren, gdje nam je s mnogo duha objasnio zbog čega mu je omiljena knjiga „20.000 milja pod morem“ i kako pamti koncert legendarne Lady Gage

 

Knjiga:

Definitivno „20.000 milja pod morem“. Možda se od mene očekuje neki ozbiljniji odgovor, ali to je bila prva knjiga koju sam samostalno pročitao s razumijevanjem od prve do posljednje stranice. Tu su i „Tom Sawyer“ i „Mali Princ“, ali ova me uvijek vrati na taj period prvog/drugog razreda osnovne škole i volim se prisjetiti načina na koji je moja mašta funkcionisala. Generalno se volim vratiti na stvari koje su me definisale i inspirisale u djetinjstvu.

 

Muzika:

Ponovo se moram vratiti na djetinjstvo i kazati da su na mene jako utjecali rock’n’roll 70-ih i 80-ih, ali posebno pop kultura 90-ih. U kasnijem periodu, tj. u mojim 20-im sam obišao sve velike koncerte, događaje i festivale te ponovno proživio muziku na kojoj sam odrastao samo s drugačijom sviješću. Bowiea, „Queen“ i Lady Gagu ne mogu da ne spomenem. Danas bi moj izbor bio synth pop, pop generalno, elektronska muzika i ženski hip-hop, mada se sve to mijenja kroz periode i godine života. Vjerovatno da me isto pitate za godinu, odgovor bi bio drastično drugačiji.

 

Film:

„Green Mile“ i „Pulp Fiction“… Generalno, može i bilo koji eksperiment napravljen za filmsko platno tokom 90-ih. Mislim da su u tom periodu procvjetali tradicionalni načini bavljenja umjetnošću i na početku digitalnog doba umjetnici su mogli da eksperimentišu sa stvarnim i nestvarnim. Danas je mnogo toga viđeno i teško je naći nešto posebno što odudara od ostalog.

 

Serija:

„American Horror Story“ i prateće serije koje je režirao Ryan Murphy. Kreativnost, način i kadrovi su jedan dobar throwback na velike filmske umjetnike iz godina kada je filmska industrija bila u procvatu i najjača u zabavnoj industriji.

 

Događaj:

Koncert Lady Gage u Zagrebu 2010. Bio sam pri završetku 3. razreda srednje škole te sam zaradio prve ozbiljne pare od umjetnosti. Od honorara sam kupio kartu i organizovao sebi samostalni put u Zagreb. Ne znam je li potrebno naglasiti da sam od ranih jutarnjih sati provodio vrijeme na trgu ispred hotela gdje su Gaga i ekipa bili smješteni. Upoznao sam joj tadašnjeg momka i članove benda te su nas fotoreporteri fotografisali i izašli smo kao vijest na portalima. Na koncertu sam, naravno, bio stisnut u prvom redu, ali dalo se izdržati.

Pročitajte još