Cenić pita SDP: Je li žena samo ona koja rodi?

Piše: Redakcija

Svetlana Cenić, ugledna bosanskohercegovačka analitičarka, reagirala je na predizborni plakat Socijaldemokratske partije u Banjoj Luci. Na njemu je primijetila da je pored imena kandidatkinja koje su se ostvarile kao roditelji, naglašeno da su majke te precizirano i koliko djece imaju. To za muške kandidate nije navedeno na letku pa je Cenić postavila nekoliko pitanja SDP-u, a očekivano, njen post na Twitteru zadobio je veliku pažnju korisnika te društvene mreže.

-Može li mi SDP objasniti zašto pored kandidatkinja stoji da su majke (i broj djece), a pored kandidata nema da su očevi? Da li žene koje nemaju djece mogu biti kandidatkinje? Ili je žena samo koja rodi? I koje to veze ima sa socijaldemokratijom, pravima, ravnopravnošću… – zapitala je Cenić.

Pojasnila je da ne razumije “ovo naglašavanje majčinstva i da li je to čini boljom kandidatkinjom”?!

Reagirao je na Twitteru i  britanski ambasador u BiH Matthew Field.

-Znam da će biti puno primjera drugačijeg tretmana žena tokom ovih izbora od strane velikog broja stranaka, ali evo jednog ranog. Bilo bi mi drago vidjeti i kandidate muškarce sa navedenim detaljima o porodici – ali, zašto samo majke – pita agilni ambasdador Velike Britanije u našoj zemlji.

Uslijedile su, očekivano, žestoke reakcije u kojima se SDP proziva zbog, kako su mnogi ocijenili, “šovinističkog plakata”.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti