Egejska regija Turske: Dašak luksuza, dostupan tek rijetkima

Piše: Redakcija

 

 

Jednom mjesečno Marina Kikanović, supruga bh. košarkaškog internacionalca Elmedina Kikanovića, za “Azru” piše o najpoznatijim destinacijama koje je do sada imala priliku posjetiti. Pričajući vlastita iskustva o kulturi, modi, gastronomiji…  Diplomirana pravnica i magistrica energetike ovog puta nas vodi na Egejsku regiju Turske

 

Piše: Marina Kikanović

 

Obalno područje je jedno od turistički najrazvijenijih u Turskoj. Uz čemprese i masline ovdje se uzgaja i vinova loza. Glavni turistički centri ove regije su: Bodrum, Didim, Fetije, Kušadasi i Marmaris.

Bodrum, sedam čuda drevnog svijeta

Poluostrvo Bodrum nalazi se na zapadnoj obali Turske i ima izrazito evropski ugođaj. Bodrum leži na jugozapadnoj obali Turske, na obali gdje se vode Egeja miješaju sa Sredozemnim morem. Udaljen je tek sat leta od Istanbula, a na pola puta između Marmarisa i Kušadasija.

Bodrum ima veoma značajnu historiju. Prema mišljenju mnogih, nije obično ljetovalište, nego mjesto gdje se spajaju historija i kultura. Smatra se da je Herodot rođen upravo ovdje. Bodrum je, također, mjesto jednog od sedam čuda drevnog svijeta, a sada je dom jednog od najprestižnijih muzeja podvodne arheologije, koji se nalazi u obnovljenom dvorcu Bodrum. Turci su oduvijek bili poznati kao dobri trgovci, s obilnom i raznovrsnom ponudom i, naravno, prva cijena nikada nije i posljednja. Bodrum na turskom jeziku znači podrum, nešto što je na samom dnu. U stvarnosti, međutim, Bodrum je na vrhu ljestvice turskog i svjetskog turizma.

Ovo je destinacija na kojoj ćete se potpuno opustiti, a to podrazumijeva i dobar  provod. Bodrum spaja eleganciju i luksuz s tradicijom i historijom. Ukoliko izaberete da ovdje boravite, ovo ljetovalište će vas prijatno iznenaditi.

U turističkim centrima, također, postoji mnogo mogućnosti za jelo, kupovinu i zabavu. Iako ćete se u Bodrumu vjerovatno naći na odmoru, postoje dvije stvari koje ne smijete propustiti. Amfiteatar u Halikarnasu je najbolje sačuvana ruševina, poznat još i kao Bodrumski antički teatar. Posjetite ga ili, ukoliko ste u prilici, pogledajte neku predstavu na njegovoj ljetnoj pozornici. 

Ograničen je kristalno čistim dijelom Egeja i udaljen je samo 20 minuta od najbližeg grčkog ostrva Kos. Iz Bodruma možete bukirati turu brodom s vodičem do obližnjeg ostrva Kos, po veoma povoljnoj cijeni. Osim izleta na Kos, na samo dva sata vožnje od Bodruma nalazi se i Efes, u kome je kuća Blažene Djevice Marije, majke Isusa Hrista, koje je stoljećima mjesto hodočašća brojnih turista.

„Trattoria La Scarpetta“ je predivan restoran ukoliko ste ljubitelji autentične italijanske kuhinje. Smješten je na rooftop terasi „Swissotel Resorta“, odakle se pruža nevjerovatan panoramski pogled. Ovdje možete uživati u bajkovitom zalasku Sunca, gledajući zrake koje se gube na horizontu iza kontura grčkih ostrva.

Restoran „Zuma“ je glamurozni restoran smješten u zapadnom dijelu marine Jalikavak. Poznate ličnosti ovdje su često viđeni gosti, prije svih vlasnici luksuznih jahti, koje su usidrene u marini dok oni ispijaju piće i uživaju u specijalitetima ovog restorana pored infinity bazena. Ovdje možete uživati, prije svega, u specijalitetima azijske kuhinje i sjajnim koktelima. Ovaj luksuzni svjetski lanac restorana je prvo otvoren u Istanbulu, zatim je svoju mrežu proširio i na Bodrum, gdje ga možete posjetiti u toku ljetne sezone.

Kad je riječ o ribljim restoranima, preporučila bih „Zahmetsiz Balik“ restoran. Ovdje možete probati specijalitete koje nećete naći na drugim mjestima kao što su: balik kokoreč ili balik manti. Također, predlažem da posjetite i neki od ovih ribljih restorana: „Orfoz“, „Sait“, „Memedof“, „Garo’s“ i „Miam“.

Plaže u Bodrumu su pogodne, osim za kupanje, i za ronjenje i snorkeling. Najljepše plaže su izdvojene od gradske buke i gužve i do većine od njih možete stići brodićem ili lokalnim autobusom. Bagla beach se smatra najljepšom plažom Bodruma, udaljena je 13 kilometara od grada i nalazi se na južnoj obali. Ljubiteljima jedrenja se preporučuje Gumbet, a u ribarskim selima Turgutreis, Jalikavak i Gumušluk ćete pronaći brojne prekrasne plaže. Preporučujem posjetu i plaži Bitez. Neki od najljepših hotela u Bodrumu su: „Rixos Premium Bodrum“, „The Marmara Bodrum“ i „Vogue Hotel Supreme“.

Fetije, jedno od najljepših mjesta za paraglajding

Kroz historiju ovaj grad se zvao Telmesos i bio je jedan od najvažnijih gradova Likije. Telmesos je bio grad s velikim brojem kulturno-historijskih spomenika, a i danas imamo brojne ostatke likijske kulture u vidu sarkofaga na ulicama. Regija Fetije se uglavnom smatra mjestom s najljepšim plažama u Turskoj. Aerodrom Dalaman je udaljen otprilike 60 kilometara, što je tri sata vožnje od Antalije. Plaža Oludeniz je udaljena 12 kilometara od grada. Zvanično je najljepša plaža ovog dijela Turske, a krase je kristalno čista voda i bijeli pjesak. Zovu je i Plava laguna. Iznad plaže Oludeniz je planina Babada, koja nudi zabavu za  najhrabrije i najsmjelije. Letenje iznad plaže paraglajdingom će probuditi adrenalin u vama i kreirati nezaboravne uspomene. Ujedno, ovo je jedno od najljepših mjesta za paraglajding na svijetu. Plaža Oludeniz je popularna za ljubitelje ronjenja, jer nudi raznovrstan podvodni svijet: kornjače, tune, delfine, sipe…

Budući da se brojni Britanci odlučuju da svoj odmor provedu ovdje, tradicionalno srdačno domaće stanovništvo uglavnom priča i engleski jezik. Kupanje je moguće tokom devet mjeseci godišnje, budući da se temperatura vode ne spušta ispod 16 stepeni.

Dolina leptira (Kelebeklervadisi) je najljepši zaliv u Fetijama. Do plaže se stiže isključivo brodićima. Ime je dobila po velikom broju leptira, više od 30 vrsta. Ova dolina je jedna od najbolje čuvanih tajni ove regije. Neki od najboljih hotela u Fethijama su: „Jiva Beach Resort“, „Club and Hotel Letoonia“, „Club Tuana Fethiye“.

Marmaris, nepregledne plantaže limuna i kupanje u blatu

Marmaris se nalazi u prelijepom zalivu oko koga se spajaju  Egejsko i Sredozemno more, a okružuju ga nepregledne plantaže limuna i borova šuma koja se spušta do same plaže. Ovdje ćete naći divne plaže, odlične restorane, moći ćete da uživate u noćnom životu i brojnim avanturama.

Jedna od njih je i cjelodnevna vožnja brodom od Marmarisa do Dalijana uz zaustavljanje u lagunama, gdje možete uživati u kupanju u kristalno čistoj vodi, ronjenju… Većina ovih tura uključuje i ručak kao i pića. Jedna od stanica je i plaža kornjača, gdje možete vidjeti kornjače, i to uglavnom u junu i julu. Jedna od neobičnih stvari koje možete raditi u Marmarisu je i kupanje u blatu.

Brojne lokalne agencije nude ovaj izlet, a lokalno stanovništvo vjeruje da kupanje u blatu produžuje život za pet godina. Vjerujem da bi svako od nas želio da produži život za poneku godinu, stoga i preporučujem ovu neobičnu ekskurziju. Tvrđava Marmaris je najznačajniji historijski spomenik ove regije. Izgrađena je 3.000 godina prije nove ere i jedna je od rijetkih tvrđava u Turskoj koja posjeduje i muzej. Za one koji žele da osjete historiju ovog mjesta, tvrđava i arheološki muzej su pravi izbor, a ulaz u ova zdanja košta 12 turskih lira, što je približno 3 KM.

Još jedno mjesto koje će vas vratiti u historiju je pećina Nimara. Nalazi se na najvišoj tački Rajskog ostrva, koje je nedaleko od Marmarisa. U antička vremena su u ovoj pećini održavani religiozni rituali u čast boginje Armetis i majke boginje Leto za koju se vjeruje da je bila majka boga Apolona. Rajsko ostrvo je zakonom zaštićeno, odlukom donesenom još 1978. godine zbog svog prirodnog i arheološkog bogatstva.

Kada spomenemo Grand Bazar, svi pomislite, naravno, na Istanbul. Međutim, i Marmaris ima svoj Grand Bazar na kome možete naći svoje omiljene suvenire, začine, odjeću i brojne druge stvari. Ako ste ljubitelji šopinga, ovo je pravo mjesto za vas, mjesto na kome se spaja tradicionalna s modernom ponudom, a tradicionalno cjenkanje će dati dodatnu draž samom činu kupovine.

Plaže u Marmarisu su uglavnom šljunkovite ili pjeskovite, a more je toplo, kristalno čisto i savršeno za plivanje. Gradska plaža je pomalo uska, a tradicionalno, kao i u svim ljetovalištima, najljepše plaže se nalaze izvan grada. Na pola sata vožnje od grada je ostrvo Kleopatra, gdje je, kako lokalci kažu, najbolji pijesak na svijetu. Plaža Ičmeler je udaljena samo 15 minuta od grada i mnogo je prostranija, komfornija i mirnija  od plaže u samom Marmarisu. Najljepši hoteli u Marmarisu su: „Blue Bay Platinum“, „Casa de Maris Spa and Resort“ i „Hotel Aqua“.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti