Političarka Duda Balje očarala u narodnim nošnjama: „Azra“ donosi njenu ekskluzivnu životnu priču

Piše: Mirela Kukan

Zastupnica u Skupštini Kosova Duda Balje, jedna od najpoznatijih političarki našeg regiona, zasigurno je i jedna od najagilnijih na terenu, ali i društvenim mrežama gdje izvještava o svim svojim aktivnostima.

Majka dvoje punoljetne i jednog maloljetnog djeteta, zastupnica bošnjačke manjine na Kosovu, predsjednica Socijaldemokratske Unije, partije koju je nedavno formirala nakon što je napustila koaliciju „Vakat“ i predsjednica Komisije za ljudska prava u kosovskom parlamentu, hiljade pratitelja na društvenim mrežama gotovo svakodnevno očarava svojom ljepotom.

Posebnu pažnju na Facebooku i Instagramu privukla je posljednjim objavama svojih fotografija u narodnim nošnjama Kosova. Duda Balje, naime, u Prizrenu je promovirala različitosti svoje države, a patriotizam prema Kosovu i Albancima često ističe kroz svoje objave.

-Narodna nošnja je način na koji se izražava identitet, a pripadnost u načinu ukrašavanja pokazuje shvaćanje lijepog. U želji da bar nakratko budemo čuvari tradicije i kulturne baštine naše države pokažemo raznolikost u kulturnim dodirima različitih naroda koji su živjeli i dalje žive na prostoru Kosova. Bogastvo mašte i miksa boja, krojeva, načina oblačenja i nošenja, načina izražavanja sebe i svojih tradicija. Uradili smo ovo što imate priliku da vidite. Ovako mi pokazujemo i čuvamo dokument jednog načina života koji se desio nekada davno – poručila je Duda Balje uz serijal fotografija na društvenim mrežama.

Duda Balje, inače, eksluzivnu ispovijest dala je za magazin „Azra“. Njenu životnu priču imat ćete priliku čitati u našem redovnom broju printanog izdanja koji izlazi u srijedu, 23. septembra. Među ostalim otkrivamo koliko je godina imala Duda Balje kada se udala, kako je izgledalo njeno tradicionalno vjenčanje, kako je rađala djecu, a istovremeno studirala, magistrirala, doktorirala i bavila se politikom, ko joj je suprug, je li ljubomoran, čemu uči svoju djecu, čisti li, kuha li, kakav je položaj žene u politici, kako se bori za bošnjačke interese na Kosovu, kako se nosi s kritikama da je ekstremna te publicitetom njene pojave.

Do tada, prenosimo njene fotografije u narodnim nošnjama koje je objavila na društvenim mrežama.

Narodna nošnja je način na koji se izražava identitet,pripadnost a u načinu ukrašavanja pokazuje shvaćanje lepog.U…

Gepostet von Duda Balje am Freitag, 18. September 2020

Zahvaljujem se svim dobrim osobama koje su bile uključene u ovu aktivnost, Udružrnje Zena Gora,Sevdija Ramadani…

Gepostet von Duda Balje am Freitag, 18. September 2020

 

 

Gepostet von Duda Balje am Freitag, 18. September 2020

Gepostet von Duda Balje am Freitag, 18. September 2020

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti