Bila je 40 dana u komi zbog sepse i vidjela “drugi svijet”: Ispovijest Maje Žeželj i njenog supruga

Piše: Redakcija

Poznata beogradska novinarka i voditeljica Dnevnika na  TV N1 Srbija, zbog teške sepse je zapala u komu i borila se za život punih 40 dana. U emisiji K1 televizije “Preživjeli” ispričala je detalje svoje teške i mučne borbe.

Njena porodica je prolazila pakao, jer od ljekara nisu stizale baš dobre prognoze. Njen suprug Ivan Stanković je ta mučna dva mjeseca proveo u bolnici, a u emisiji “Preživjeli” i on je ispričao svoje bolno iskustvo. Prepričao je kako je plakao u automobile, pa onda odlazio kod Maje u sobu.

– Nakon što je pala u komu ljekari su mi rekli da ako pregura noć, ima dva ili tri posto šanse da preživi -sjeća se Majin suprug Ivan kojem je sve još teže padalo zbog djece koja su u tom periodu bila jako mala i morao je da im objasni da je njihova majka u bolnici, pa ih pripremi za možda najgori scenario.

-Kad god bih dolazio u bolnicu prvo bih otišao do ljekara koji obično nisu imali pozitivne procjene, a onda bih otišao u svoja kola da se isplačem. Tek nakon toga bih ušao kod nje u sobu da je obiđem – ispričao je Ivan i dodao:

– Sjećam se da sam stalno pitao doktore da li ima neka nada, najmanja, neka zelena grančica, na šta su oni uglavnom ćutali. Ali, nikad neću zaboraviti trenutak kad sam došao jednog jutra i kad mi je doktorica rekla: “Ivane, imamo jednu zelenu grančicu”. I tada sam otišao u kola da se isplačem, ali taj put od sreće – završio je Majin suprug.

Maja Žeželj ozbiljne zdravstvene probleme preživjela je prvo 1989., a potom i 2010. godine kada je zapala u septičku komu.

Kada je imala 21 godinu, 1989., udario ju je kamion i tada je izgubila slezenu. Imala je četiri naprsla rebra, karlica joj je bila polomljena na sedam mjesta. Nakon toga je opet učila hodati. Godine 2010. započela je njena druga životna drama, kada je zbog novog zdravstvenog problema završila u komi. Ona je ispričala da je tokom duboke kome zamalo prešla na “drugi svijet”.

– Normalno sam se spremala da krenem da vodim Dnevnik i tačno se sjećam tog trenutka kako ulazim u studio kako je krenulo da mi bude jako hladno i sve gore. Još sam se šalila: “Jao vidite, preznajam se.” To se u Dnevniku nije vidjelo, bilo mi je strašno hladno i ljudi su donosili toplu vodu da ugrijem ruke. Kad se sve završilo nisam mogla da se ispravim, bilo mi je strašno hladno i bila sam iscrpljena. Tad sam zvala supruga Ivana da me pokupi i on je bio iznenađen jer sam obično sve sama radila. Naši klinci su bili mali, imali su pet i tri godine, a ja sam mislila da je to virus i pazila kao da ih ne zarazim. Cijelu noć sam se mučila sa temperaturom koja je išla do 40 i ujutru sam otišla u bolnicu. Dugo nisu mogli da ustanove šta se zapravo dešava sa mnom, mislili su da imam trombozu vene u početku, poslije su me provjeravali i radili nove testove na svakih pola sata i tada su krenule da mi se pojavljuju sitne tačkice po rukama kao ljubičaste boje. U međuvremenu, kako su prolazile sestre i doktori svi su me čudno gledali, a ja nisam imala predstavu da je to jer mi je lice promijenilo boju u skroz ljubičasto-plavo. Na kraju je došao doktor koji nije ni radio taj dan samo da bi me pregledao i dijagnoza je bila ireverzibilna sepsa – ispričala je Maja koja je u emisiji pokazala i fotografiju kako je izgledalo njeno lice tokom septičnog stanja.

Doktori su Majinom suprugu Ivanu saopćili da, ako Maja dočeka jutro, ima samo dva do tri posto šanse da preživi.

– Ne znam da li su me uveli u komu ili sam se sama pogasila, ali tad kreće neki moj drugi život oko 40 dana. U tom mom životu ja jesam bolesnik i ne mogu da se krećem, u kolicima sam. Mozak hvata te informacije i povezuje šta se dešava okolo i u mojoj glavi ja sam na privatnoj klinici kod doktorke Bumbaširević, ali u isto vrijeme to je privatni vrtić i razmišljam što je super, kako bih mogla svoju decu da dovodim tu. Postoje stvari koje su se desile i za koje znam da nisu halucinacije, jer su bile moj paralelni univerzum, a ovo je upravo jedna o njih. U jednom trenutku dobijem informaciju da, pošto se pluća bolje oporavljaju, Ivan mi kaže da je sastavni dio terapije vožnja brodom koji je nizak i blizak vodi i ide preko Švedske, Norveške ka Crnoj Gori i tu će da se ukrcaju djeca i vraćamo se na pristanište. Nakon toga sam sjedila u čekaonici i čekala taj brod. Tu su mi kao sestre uzele moj mp3 koji sam imala sa sobom, i ja sam srašno nemoćna, nemam snage ni za šta ali pokušavam da se kažem da mi vrate moj mp3. Iznad mene je stolica i sjedi čovek i nešto čita i kao da nije sa ovog sveta, tako je definisano. Ja pokušavam da mu kažem da mi vrate mp3 a on mirno odgovara: “Svakom po svom” – ispričala je Maja.

Njena sjećanja su se nastavila:

– Brod je zaplovio ka Crnoj Gori i tu mislim da kreće moje putovanje na onaj svijet. Dolazimo do nekog pristaništa i to je crno, vlažno, svuda je neki beton. Sve vreme je mrak i nema sunca. Sve i djeluje da nemaš šta da izgubiš jer te sve vodi, a ti si sav bespomoćan. Međutim mislim da sam ja vraćena nazad zbog djece. Mislim da tu ima kao neka lozinka kad treba da pređeš na drugu stanu, a pošto je moja bila “a zašto sad, kad su tako mali”, ja sam vraćena. Da je bilo nešto drugo vjerovatno nikada ne bih izašla iz kome. U trenutku kad izlazim iz broda Ivan me dočekuje i izvodi, a ja sam u kolicima. On me ostavlja i odjednom se nalazim ispred vrata lifta pozorišta Buha, mislim da je to bila asocijacija jer je dječije pozorište i čekam da neko dođe po mene. Iza mene su vrata nekog magacina i daleko je nešto bijelo, kao boja u oblaku kad letiš avionom. Tu vidim ljude kako prolaze i ne pričaju, ali sve se razumiju i ne hodaju već se lebdi. Ja krenem ka tamo, međutim iz tog magacina izađe medicinska sestra Olivera i kaže: “Šta ćeš ti ovdje, mi te čekamo tamo” i ona me ubaci u magacin i tako me vrati na ovaj svet. I poslije toga kad god je sretnem ja sam padala u trans od sreće, a ona prosto nije shvatala o čemu je reč. Ne mogu da tvrdim da li je to čistilište, rijeka Stiks, ja nisam toliko velika da mogu to da govorim, ali znam da to nisu bile halucinacije – ispričala je Maja Žeželj u emisiji, prenosi Blic.rs.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti