Njegove pjesme i danas diraju u dušu: Na današnji dan preminuo je vječiti boem i romantik Toma Zdravković

Piše: Redakcija

Pjevač koji je živio u Pečenjevcu kraj Leskovca, a svojim pjesmama je “dirao u dušu” u beogradskim kafanama, bio je vječiti romantik i boem Toma Zdravković, preminuo je na današnji dan prije 29 godina.

Melodije Tominih pjesama, poput “Danka”, “Kiša je padala”, “Da l’ je moguće” i dalje se čuju na radio stanicama, a nezaobilazne su na gotovo svim svirkama koje se izvode uživo. Bez njegovih pjesama nezamislive su svadbe, veselja, rođendani, ali i neki tužni momenti u našim životima. Često su na repertoaru muzičara u Pečenjevcu, mjestu kraj Leskovca za koje se dugo mislilo da se tu rodio jer je tu proveo djetinjstvo. Živio je u Leskovcu gdje je započeo muzičku karijeru.

Karijeru je gradio u Beogradu, a priča se da je uvijek pomagao mladim kolegama, jer je znao kako su teški počeci. Izdao je više od 20 albuma i preko 30 singlova. Na dvadesetogodišnjicu njegove smrti u Leskovcu je otkriven njegov spomenik u prirodnoj veličini, a u Pečenjevcu spomen-česma sa napisom “Dao sam vam dušu svoju”.

Toma Zdravković rođen je 20. novembra 1938. godine, a preminuo je 30. septembra 1991. godine u Beogradu.

Film o Tomi

U julu ove godine počelo je snimanje filma i serije o legendarnom pjevaču Tomi Zdravkoviću. Film pod nazivom „Toma“ udruženim sanagam realiziraju Dragan Bjelogrlić, Željko Joksimović i Bane Obradović. Bjelogrlić je za medijie u Srbiji kazao da je to ustvri ideja Joskimovića i Obradovića, a on je njihovu ponudu za saradnju s radošću prihvatio.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti