Razvodi teški stotine miliona dolara, praćeni borbama za starateljstvo i tučama

Piše: Aldina Zaimović

Primjere loše završenih brakova, čije su se brakorazvodne parnice vukle po sudu i do nekoliko godina, najlakše je pronaći, a gdje drugdje nego u Hollywoodu, no, izuzetak nisu ni poznate ličnosti iz BiH i našeg regiona. Bilo da su motivi bili finansijske prirode, starateljstvo nad djecom ili ipak nešto treće, ovi parovi pokazali su svoje najružnije osobine tokom razvoda

Ko god je prošao razvod braka, reći će vam da to nije nimalo ugodno i lako iskustvo. No, postoje oni parovi koji obostrano prihvate činjenicu da je kraj, te se rastanu u prijateljskim odnosima koliko je god to moguće, a, s druge strane, imamo one kod kojih to nije moguće. Svijet poznatih pamti brojne primjere ružnih razvoda koji su godinama zabavljali i šokirali javnost, ali i onih koji su se rastavili u miru.

Tom Cruise i Katie Holmes

Svojevremeno sretan bračni par Tom Cruise i Katie Holmes, nakon odluke o razvodu 2012. godine imali su velike razmirice u vezi s odgojem kćerke Suri. Najveći problem bila je scijentološka zajednica, čiji je ponosni član Tom Cruise, a kojoj se nakon vjenčanja priključila i Katie, inače odgajana u katoličkom duhu. Upravo zbog svega čemu je svjedočila tokom šest godina braka sa slavnim glumcem, Holmes je željela da njena kćerka ima pravo izbora, te da odrasta što dalje od striktnih pravila scijentologije. Zbog svega se bivši partneri nisu mogli vidjeti uživo, već su sve dogovore nakon razvoda prepustili advokatima. Iako je cijela parnica obavijena velom tajne, u javnost su isplivali detalji dogovora, a u kojem je Katie pristala narednih pet godina nakon razvoda držati svoj ljubavni život pod kontrolom i kćerkicu ne upoznavati s mogućim partnerima.

Brad Pitt i Angelina Jolie

Strastveno i eksplozivno, kako je 2005. počela tada vanbračna afera najpoznatijeg glumačkog para Brada Pitta i Angeline Jolie, tako je njihova dugogodišnja naizgled idilična romansa i završila. Pitt i Jolie razveli su se nakon dvije godine braka i jedanaest godina zajedništva. Vrlo šokantno, s mnogo ružnih detalja u javnosti te četiri godine sudskih parnica. Brakorazvodna parnica i dogovor o starateljstvu bivših supružnika Jolie-Pitt još nisu finalizirani. Angelina je zajedničko šestero djece željela odgajati sama s punim pravom starateljstva, a oca djece željela je udaljiti. No, Pitt je uložio sve napore kako se to ne bi dogodilo i na koncu su četiri godine poslije, ipak, došli do malog pomaka u odnosu. Za dobrobit djece pristali su na kompromis, no detalji ugovora o kojem bruji cijeli svijet, ipak, nisu poznati javnosti.

Janet Jackson i Wissam Al Man

Muzičarka Janet Jackson u aprilu 2017. nije previše iznenadila javnost odlukom o razvodu od katarskog milijardera Wissama Al Mana, budući da joj je to bio treći propali brak. No, ono čime je kasnije javnost ostala neugodno iznenađana je brakorazvodna parnica oko koje su se lomila koplja. Razvod je došao samo tri mjeseca nakon rođenja sina Eissea, pa su se logično najveći nesporazumi stvorili u vezi s odlukom s kim će maleni provoditi vrijeme. Ono što je kod mnogih izazvalo sumnju u pravu i iskrenu ljubav jeste podatak da su supružnici prije ulaska u brak potpisali predbračni ugovor u kojem je stajalo da će, ukoliko izdrži pet godina, Janet postati bogatija za popriličan iznos. Samo pet godina i dva mjeseca nakon toga dogodio se razvod, pa je pisano da je Janet čekala da prođu još dva mjeseca, kako se ne bi nagađalo da je bila u braku samo zbog novca. Nakon razvoda dobila je 500 miliona dolara.

Amber Heard i Johnny Depp

Amber Heard i Johnny Depp u braku su proveli svega 15 mjeseci, a bračnu su sreću vrhunski glumili. Obilježio ih je vrlo ružan razvod, koji se trenutno rješava na sudu. Nakon što je Heard predala papire za razvod priložila je dokaze o fizičkom nasilju u braku, te tvrdila da ju je Depp zlostavljao. Pune tri godine nakon razvoda koji se dogodio 2017., desio se neočekivani rasplet u kojem Depp izlazi iz svega ni kriv ni dužan. Britanski „Daily Mail“ dokopao se audiosnimke iz 2015. godine na kojoj se jasno čuje kako glumica Amber Heard priznaje da je fizički nasrtala na bivšeg supruga Johnnyja Deppa. Upravo Depp je zbog nasilne supruge nekoliko puta završavao u bolnici s modricama, krvav te s opušcima cigareta po sebi, dok je ona javno vrlo glasna u borbi protiv nasilja nad ženama te za ženska prava.

Gwen Stefani i Gavin Rossdale

 

U kategoriji razvoda koji se pamte su pjevačica Gwen Stefani i muzičar Gavin Rossdale. U braku s proveli dugih 14 godina, a onda su se razveli jer je Gwen doznala da je suprug godinama vara s dadiljom njihove djece Mindy Mann. Neko vrijeme trajali su dogovori o starateljstvu nad troje zajedničke djece, sinovima Kingstonom, Zumom i Apolonom, no roditelji su na koncu pristali na zajedničko starateljstvo. Zbog ružnog načina prekida svog dugogodišnjeg odnosa, Stefani danas nije u dobrim odnosima s bivšim suprugom, a ljubavnu je sreću našla uz pjevača Blakea Sheltona.

Yolanda Hadid i David Foster

Nekadašnja manekenka Yolanda Hadid iza sebe ima dva propala braka, onaj s Mohamedom Hadidom s kojim dijeli kćeri Gigi i Bellu te drugi s kanadskim pjevačem Davidom Fosterom. David i ona u braku su proveli četiri godine, a do razvoda je došlo nakon što su shvatili da više ne funkcioniraju zajedno. Ona je oboljela od lajmske bolesti, koja je ostavila posljedice. Samo godinu nakon svadbene ceremonije na kojoj su izgledali sretniji no ikada, Yolanda je oboljela od ove infekcije uzrokovane bakterijom Borreliom burgdoferi, koja se prenosi ugrizom inficiranog krpelja. Iako je brakorazvodna parnica trajala dvije godine, gospođa Hadid kasnije je izjavila: ‘David nije ništa kriv, u svemu tome ja sam ta koja se promijenila’.

Madonna i Guy Richie

Madonna i Guy Richie u braku su bili od 2000. do 2008. godine, te su tokom brakorazvodne parnice vodili i tešku bitku za starateljstvo. Uprkos mnogim pokušajima da spase svoj brak, ništa nije pomoglo. Osim toga, u to vrijeme po medijima su se provlačile razne priče o njenim i njegovim ljubavnim aferama za vrijeme braka. Supružnici su sve demantirali, a dugo godina nisu željeli o tome govoriti u javnosti. Tek nedavno Richie je smogao snage kazati: „Krah braka je poput smrti. To je sve što mogu reći. Sada želim o njoj samo pozitivno govoriti. Ne žalim ni trenutka što sam bio oženjen njome. Ona je prekrasna majka i zna odlično s djecom te znam da će blizanci, koje je nedavno posvojila, dobiti neizmjernu ljubav, ali i mogućnost školovanja. Stoga ne znam ko bi mogao nešto negativno reći.“

Istovremeno, raspao se brak zvijezde Yankeesa koji je, navodno, bio jedan od Madonninih ljubavnika. Alex Rodriguez, današnji zaručnik Jennifer Lopez, 2008. se razveo nakon šest godina braka od supruge Cynthije s kojom dijeli dvije kćerke, Natashu i Ellu. Njegova supruga, očito, više nije mogla trpjeti prevrtljivog sportaša koji se po medijima vukao isključivo zbog svojih ljubavnih afera.

Jennifer Aniston i Brad Pitt

Nimalo lijep razvod nije bio ni onaj Jennifer Aniston i Brada Pitta. Zvjezdani par koji su obožavali milioni, razveo se 2005., nakon što je Pitt prevario svoju suprugu s Angelinom Jolie na snimanju filma „Gospodin i gospođa Smith“. Ostavljena Aniston nije krila razočaranje i tugu, no cijeli je proces stojički podnijela. Glumac je na koncu počeo javno vezu s Jolie, koja je, također, neslavno završila.

Britney Spears i Kevin Federline

Čak devet mjeseci trajao je razvod Britney Spears i Kevina Federlinea. U braku su proveli dvije godine i imaju dva sina, Seana Prestona i Jaydena Jamesa. Sudske parnice nakon razvoda su potrajale, u međuvremenu su oboje u medije iznosili prljavo rublje, a na koncu su se dogovorili za pozamašan iznos alimentacije koje je iz svog džepa morala izdvojiti upravo Britney. Skoro deset godina od razvoda, plesač i DJ Federline javio se s novim prohtjevima te umjesto 125 hiljada mjesečno, tražio 380 hiljada alimentacije.

Severina Kojić i Milan Popović

Splitska pjevačica i srbijanski poduzetnik u sedam su godina prošli sve faze uzvišenih i niskih ljudskih strasti: njemu je imponirala nacionalna zvijezda, njoj ‘balkanski James Bond’, no u zajedničkom roditeljstvu nisu se snašli. Ni sedam godina nakon rođenja sina ne mogu se dogovoriti o njegovom odgoju, što je veoma teško kad se komunicira samo putem medija, no, krajem prošle godine njihova bitka je kulminirala. Naime, sutkinja Tea Golubov tada je donijela privremenu mjeru i odlučila da sin Severine Kojić i Milana Popovića, Aleksandar,  živi s ocem, koji će se samostalno brinuti o zdravlju i obrazovanju djeteta. Tu informaciju je potvrdio pjevačicin advokat Mate Matić, a izricanju presude nisu prisustvovali ni Severina ni Milan. Kako je otkrio advokat, Severina je odmah morala predati sina Milanu, te je ovim donekle zatvoreno jedno poglavlje sudske borbe za starateljstvo nad sedmogodišnjim Aleksandrom. Ipak, u medijima se skoro svakodnevno može pročitati da je neko od roditelja prekršio mjeru suda, ili Severina ili Milan.

Doris Pinčić i Boris Rogoznica

Ovog ljeta mediji su najviše pisali o razvodu o razvodu hrvatske glumice i TV voditeljice Doris Pinčić i muzičara Borisa Rogoznice. Nakon što su početkom juna ove godine odlučili podijeliti vijest da se razvode, bivši supružnici su glavna tema među ljubiteljima showbusinessa. Osim potvrde razvoda, bivši bračni partneri dosad nisu otkrivali previše detalja, ali ako je suditi prema objavama na društvenim mrežama, Doris i Boris su ostali prijatelji i podrška jedno drugom. Par je u braku bio od 2013. godine. U bračnoj su zajednici dobili dvoje djece – Donata i Gitu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti