Damir Šehanović proveo nas je kroz svoj vodič kroz kulturu

Piše: Redakcija

Damir Šehanović, dugogodišnji TV novinar i urednik, danas jedan od najcjenjenijih stručnjaka u oblasti komunikacije i odnosa s javnostima. Paralelno s angažmanima na polju PR-a, Damir je doktorant Bordeaux Montaigne Universityja (BMU) u Francuskoj, gdje priprema rad o temi Filmski festivali u regiji kao kanali kulturne diplomatije. Cilj mu je nakon odbrane doktorata ući u Akademiju i svoja znanja i iskustva prenositi studentima

 

Muzika

Uglavnom slušam staru muziku, ono što me odavno “uzelo k sebi”. Do mene nova muzika teško dolazi, jer godinama već ne gledam televiziju, ne slušam radio… nove stvari jedino dobijem na preporuku od mog sestrića Rijada. I dalje je baza svega Arsen Dedić. Sretan sam što sam bio njegov savremenik i imao zadovoljstvo sarađivati s njim poslovno i privatno. Njegovi tekstovi i muzika me potiču na promišljanje i istovremeno oslobađaju. Volim i slušati i svirati Arsena.

 

Knjiga

Svašta sam čitao tokom posljednjih šest mjeseci, osobito u prvim mjesecima Corone i izolaciji. Izdvojit ću “Neispričane priče” režisera Rajka Grlića. Kako se kroz svoj doktorski rad bavim fenomenom filma i na koji način sedma umjetnost utječe na kulturnu diplomaciju – njegova knjiga mi je bila istovremeno i zabava i edukacija.

 

Serije

Postoje periodi godine kada sam totalno ovisan o serijama. Uživam u njima i nije mi problem cijeli vikend utrošiti u gledanje neke serije – po nekoliko sezona u kontinuitetu. Mnogi se “lože” na “La Casa de Papel” s Alvarom Morte u jednoj od glavnih rola. Serija je odlična, ali još više me iznenadila “The Pier” (Pristanište), španska serija koju možete naći na HBO. Fenomenalna iznenađujuća priča kako nam najdraži ljudi vode dvostruke živote a da mi to i ne slutimo.

 

Film

Ove godine sam imao čast biti članom jednog od žirija na međunarodnom filmskom festivalu FEST u Beogradu. U takmičarskom programu pobijedio je brazilski film “Nevidljivi život”reditelja Karima Anjuza, koji sam pogledao već dva puta. Film govori o portugalskoj porodici srednje klase u Rio de Janeiru pedesetih godina prošlog stoljeća, navikama koje se mnogo ne razlikuju od tradicionalnih porodičnih navika u Bosni.

 

Događaj

Sve što se na polju umjetnosti uradi u ovom teškom vremenu za mene je prvorazredni događaj. Tako sam imao sreću da budem među 40 gledatelja u SARTR-u na izvedbi njihove nove koprodukcijske predstave “Nije to to”. Pozorište i postoji da bi propitivalo, a nakon ove predstave svi smo izašli s mnoštvom pitanja u svojoj glavi. Predstava bez ijedne izgovorene riječi koja razara. Fenomenalnu glumačku ekipu predvodila je Selma Alispahić.

 

Pročitajte još