San o glumi 11-godišnji Travničanin pretvorio u javu u seriji HRT-a

Piše: Redakcija

Vedad Babanović je, prema riječima reditelja i ostale iskusne serijske postave, vrhunski iznio ulogu za koju je bio odabran. Majka Zana: Vedad zaista uživa na sceni i gluma je jednostavno već nešto što se pripisuje njegovoj ličnosti

Piše: Kenan Kavazović

U četvrtoj sezoni snimanja serije„Crno-bijeli svijet“producenta Ivana Maloče, reditelja Gorana Kulenovića i Igora Mirkovića, u produkciji HRT-a, kao glumac okušao se i jedanaestogodišnji Travničanin Vedad Babanović. Nakon što je posredstvom voditelja Dramskog studija Centra za  kulturu Travnik Olivera Jovića i glumice Kaje Šišmanović dobio priliku da dođe na audiciju, na koju se prijavio u martu, uz drugu djecu s područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske, osvojio simpatije produkcije, dobio je i ulogu dječaka Mirze.

Sjajna atmosfera

Sa snimanja u Zagrebu

Snimanje se odvijalo na više lokacija u Zagrebu krajem augusta i početkom septembra ove godine. Vedad je, prema riječima reditelja i ostale iskusne serijske postave, vrhunski iznio ulogu za koju je bio odabran.

Ovaj jedanaestogodišnjak kaže nam kako je sve počelo na sceni Centra za kulturu Travnik.

– U Centru za kulturu Travnik i predstavi „Dječaci Pavlove ulice“ glumio sam glavnog lika Nemečeka i u samoj toj priči sam zaista uživao. Takav sam da scenu  volim, i sam strah od velike scene i brojne publike nemam. Tekst jednostavno osjećam i uživam iznoseći to na najbolji način, dok glumim. Preko Kaje Šišmanović, koja glumi u seriji „Crno-bijeli svijet“, a ujedno i studira režiju te je bila zadužena za pronalazak glumca koji bi odgovarao liku Mirze u seriji, koja je kontaktirala voditelja Dramskog studija Olivera Jovića, dobio sam šansu da pošaljem snimke i uđem u ekipu među kojom se tražio glumac za tu ulogu. Nakon što su odgledali snimke koje smo po njihovom zadatku snimili i poslali, u julu sam dobio odgovor da sam među svom djecom iz Bosne i Hrvatske koja su učestvovala u audiciji, ulogu dobio ja – govori za „Azru“ Vedad.

Oduševljen je atmosferom, ali i ekipom serije koja je jako cijenila njegov nastup.

– Snimanje je bilo zahtjevno, set je znao trajati i po 16 sati, ali svi su bili oduševljeni mojom snagom i energijom kao i uživanjem na sceni, i zaista mi to sve nije predstavljalo nikakav problem. Tu je bio sjajan tim ljudi, od tonaca, kostimografa, scenografa, šminkerske postave, reditelja, producenata, glumaca s kojima sam uživao radeći. Scena je jednostavno prostor koji me ispunjava i teren u kojem sam slobodan i „na svom“, a to je potvrdio i svaki aplauz koji sam, kao najmlađi, nakon svakog mog snimanja dobio. Posebno mi je drago što je tematika serije vezana za jugoslavensko doba, za doba osamdesetih godina, jer sam neko ko je oduševljen tim periodom življenja, a i najmlađi sam član Udruženja “Josip Broz Tito” Travnik, što je meni, u ovoj svoj priči dalo posebnu draž – kaže nam Vedad.

Vedadova majka Zana Babanović priča kako je njen sin u glumačke vode uplovio sasvim slučajno.

– Nakon što sam u objavama stranice Centra za kulturu Travnik vidjela da Dramski studio traži glumce za predstavu „Petar Pan“, odlučila sam da ga prijavim za kasting. Znala sam da je on dječak koji može odgovoriti takvom zadatku, jer je otvoren, simpatičan i da će uz moju malu pomoć biti neko ko će biti odabran. Potom, plan o realizaciji predstave „Petar Pan“ je promijenjen te je jedna sasvim druga ideja došla na  realizaciju, a bila je to predstava „Dječaci Pavlove ulice“. Zadatak je savršeno odradio. Uživali smo u vježbanju, vodeći se uputama voditelja Dramskog studija Olivera Jovića, te nam je stan postao malo pozorište. Poslije toga je bio dio drugih projekata, posredstvom, opet Olivera Jovića, kao što su “Otvori prozorište” koje je posebno djelovalo online u jeku pandemije, dok nije dobio ulogu i u seriji „Crno-bijeli svijet“ – kaže majka Zana.

Dodaje kako će nastojati Vedadovu ljubav prema glumi održavati aktivnom.

Vedad se trenutno prijavio i na konkurs za jednu reklamu, gdje se nada odabiru, a ako i ne bude izabran, očekuje ga niz predstava koje Dramski studio u Travniku planira realizirati.

Ponosni na Vedada

U Centru za kulturu općine Travnik oduševljeni su uspjehom mladog glumca.

– Zaslugu za Vedada, njegovo predstavljanje Travnika, Bosne i Hercegovine i Dramskog studija Centra za kulturu općine Travnik, dugujemo prvenstveno voditelju Dramskog studija, producentu Oliveru Joviću koji s njim neprekidno radi već duže od godinu i po. Hvala i Vedadovim roditeljima na ukazanom povjerenju. Mi smo ponosni na našeg Vedada, te pozivamo sve zainteresirane dječake i djevojčice školskog uzrasta da se jave u Centar za kulturu općine Travnik i budu dio sjajnog tima Dramskog studija. – kazao nam je Taik Ganić, direktor JU Centar za kulturu Travnik.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti