Posljednje svjedočenje majke Nure Alispahić

Piše: Redakcija

Danas je umrla srebrenička majka Nura Alispahić,  jedan od simbola borbe za istinu i pravdu za žrtve genocida u Srebrenici. Nurinog sina Azmira ubili su pripadnici zloglasne jedinice “Škorpioni” u Trnovu 1995. godine, a drugi joj sin Admir ubijen je na Tuzlanskoj kapiji. Vijest o njenoj smrti podijelio je na Twitteru i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, objavivši video njenog posljednjeg svjedočenja.

Nura je živjela lijepim i mirnim životom prije rata. Rat ju je dočekao u opkoljenoj Srebrenici. Bilo je gladi krajem ’92, sve do marta ’93. Kasnije, kada su došli plavi šljemovi, bilo je malo lakše za hranu, ali Nurin stariji sin je ranjen, u jednom selu iznad Srebrenice. Prebačen je helikopterom u Tuzlu na liječenje. Kada se malo oporavio, dobio je zaduženje u Tuzli, u policiji. Tužnu vijest Nura je dobila 25. maja 1995., kada se Tuzla suočila sa stradanjem civila na Kapiji. Tada je ubijen Nurin sin Admir.

Momenat kada zloglasni “Škorpioni” ubijaju Srebreničane među kojima i Nurinog sina Azmira

Koji mjesec kasnije, vidjela je da Srebrenica pada i da joj se iznad kuće nalazi četnička vojska. Krenula je prema UN-ovoj bazi. Tu se smjestila, u dvorištu fabrike za pocinčavanje željeznih elemenata. Tamo je zatekao užas. Vidjela je kako su upucali djevojku koja se izdvojila iz mase i krenula da nešto donese. Vidjela je njeno sasječeno tijelo kako se valja.

Ubijeni Nurini sinovi

Potom, kad su ulazili u autobuse, vidjela je kako žena drži dijete od pet-šest godina u krilu. Kada su joj četnici uzeli dijete iz ruku, čula ja kako žena moli da joj puste dijete, jer su joj upravo muža ubili. Ipak, četnici su ga, odmah tu, uz glasnu psovku, nožem zboli i usmrtili. Autobusom je deportovana prema Kladnju, na dio zemlje koji je kontrolisala bh armija. Kada su ih izveli, čula je kako naređuju da se kreću uz rijeku naprijed i prema „gore“, kontra od rijeke. Boravila je neko vrijeme na aerodromu Dubrave sa drugim prognanicima.

Na Tuzlanskoj kapiji gdje joj je ubijen stariji sin Admir

Jednoga dana primila je telefonski poziv od Nataše Kandić koja joj je rekla da posjeduje snimak na kojem su Škorpioni, koji pucaju u leđa zarobljenicima iz Srebrenice. Nura je na tom snimku poznala svoga sina. Izgubila je svijest od bola. Nije znala da se vani nalaze brojni novinari, koji čekaju da snime njeno prepoznavanje ubijenog sina. Ukopala ga je 2003. godine, u prvoj dženazi, u Potočarima. Drugi sin, Admir, koji je poginuo u Tuzli, na Kapiji, ukopan je u Tuzli.

Njen suprug Alija poginuo je krajem 1994. godine u Srebrenici. Majka Nura je na poznatom videosnimku koji svjedoči o likvidaciji šestorice zarobljenih civila iz Srebrenice, a koje su izveli zloglasni ”Škorpioni”, prepoznala sina Azmira.

Izvor: srebrenicamemorial.org

Pročitajte još