Titova praunuka otvorila svoju treću samostalnu izložbu i otkrila zašto je promijenila prezime

Piše: Redakcija

Titova praunuka Sara Haas početkom ovog mjeseca otvorila je svoju novu izložbu. Ona je, naime, mlada akademska slikarica, a ovo će joj biti već treća samostalna izložba. U Remetinečkom gaju, tačnije u Malom centru kulture – MICEK ova mlada slikarica, 26-godišnja Sara Haas, 1. oktobra u 19 sati otvorila je izložbu nazvanu “Proplamsaji” koja će biti otvorena do 14. oktobra.

Mladu Zagrepčanku publika i kritika sve više hvale, a uskoro je očekuje i prva samostalna scenografija u predstavi “Trnoružica” u Zagrebačkom pozorištu lutaka. Također asistira scenografu Stefanu Katunaru u predstavi “Čarobnjak iz Oz-a” u Zagrebačkom pozorištu mladih.

– Scenografija je nešto novo za mene, jedan vrlo kreativan posao koji će mi sigurno otvoriti horizonte u vlastitom kreativnom izražavanju. S obzirom na to da rad u pozorištu uključuje rad s ljudima, sasvim se razlikuje od mog slikarskog posla. Iako je slikarstvo u jednu ruku posao gdje sam većinu vremena sama sa svojim radovima i mislima, dijelim atelijer s kolegama s Akademije, tako da nikad nisam u potpunosti sama – kaže Sara kojoj je slikanje strast otkad zna za sebe.

– Dok bi se drugi klinci igrali s Lego-kockicama i Barbikama, ja bih negdje u kutu sjedila i crtala – dodaje.

U umjetnosti joj je važno biti autentičan.

– Pokušavam svoju osobnost prenijeti i na platno. Lijepo je imati uzore, imam ih i ja, ali kad neko stane ispred moje slike, želim da na neki način osjeti kako ja ‘dišem’ – smatra slikarica koja je nedavno promijenila prezime nakon što je godinama razmišljala o tome.

Očevo prezime Zidarić tako je zamijenila prezimenom svoje pokojne prabake Herthe Haas, jedne od pet žena Josipa Broza Tita. Hertha Haas je bila visokoobrazovana, govorila je strane jezike i bila je ljevičarskih nazora. Rodila je Titu sina Aleksandra (Mišu), Sarina djeda, u proljeće 1941. u Zagrebu, a rastali su se zbog njegove nevjere.

– Prezime od prabake nisam uzela samo iz poštovanja prema njoj, nego iz poštovanja prema dvjema osobama u porodici za koje znam da im je beskrajno drago što barem neko još nosi prezime Haas. Meni promjena prezimena nije nikakva velika promjena jer sam za sve uvijek Sara, uostalom, nije teško fulati čija sam – govori Sara, čiji su roditelji glumac Ranko Zidarić i redateljica Saša Broz.

Izvor: Jutarnji list

Pročitajte još